Το καλοκαίρι ζορίζει την καρδιά (και τους πνεύμονες)

Το καλοκαίρι ζορίζει την καρδιά (και τους πνεύμονες) Facebook Twitter
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες –τις οποίες ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει, αλλά θα έρθουν– επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές σαν το Λεκανοπέδιο Αττικής, με έντονο το πρόβλημα του φωτοχημικού νέφους από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
0

Μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους το καλοκαίρι να είναι η πιο ξέγνοιαστη και πιο χαλαρωτική εποχή του χρόνου και να μας βρίσκει να μετράμε, σαν τους φαντάρους που πρόκειται να απολυθούν, τις μέρες οι οποίες μας χωρίζουν από τις διακοπές, αλλά για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα το σκηνικό δεν είναι τόσο ειδυλλιακό. Γιατί η ζέστη, σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις πόλεις με την ατμοσφαιρική ρύπανση, την άπνοια και την υγρασία, φτιάχνει ένα ιδιαίτερα «τοξικό» κοκτέιλ για την καρδιά και τους πνεύμονες. Έτσι, ειδικά οι καρδιοπαθείς και όλοι οι ηλικιωμένοι χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή, να μην κουράζονται, να συμβουλεύονται τακτικά τον γιατρό τους, αν παίρνουν φάρμακα, να μην υπερτιμούν τις δυνάμεις τους στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα και να μην κάνουν υπερβολές στο φαγητό και στο ποτό.


Η λέξη «καλοκαίρι» μας φέρνει αμέσως στο μυαλό εικόνες από θάλασσα, παραλίες, ταβερνάκια, παρέες, ταξίδια... Και είναι αλήθεια πως από μόνη της η εποχή βοηθά στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με περισσότερη άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) και πιο υγιεινή διατροφή, δίνοντας προτεραιότητα σε ζουμερά και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Αρκεί να μην πέφτουμε στις γνωστές παγίδες των λουκούλλειων γευμάτων που συνοδεύονται από «ακόμα ένα ποτηράκι» κρασί, ούζο, τσίπουρο μπίρα, ή άλλα αλκοολούχα ποτά. Το καλοκαίρι, για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιά, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή πίεση και για όλους τους ηλικιωμένους –οι οποίοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας– μπορεί να παραμείνει τελείως ανέφελο μόνο υπό προϋποθέσεις, καθώς γι' αυτούς οι παγίδες που παραμονεύουν είναι περισσότερες. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι κίνδυνοι ζορίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και τι προτείνουν οι ειδικοί, συντάσσοντας τον καλοκαιρινό οδηγό επιβίωσης για ασθενείς και οδοιπόρους....

Το καλοκαίρι μπορούμε να περιορίσουμε το κρέας μαγειρεύοντας περισσότερα λαδερά πιάτα, όπως τα γεμιστά, ο αρακάς με καρότο, τα φρέσκα φασολάκια, το ιμάμ και άλλες συνταγές που κάνουν καλό στην υγεία, αρκεί να μην κολυμπάει το φαγητό στο λάδι

Καήκαμε από τη ζέστη!

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες –τις οποίες ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει, αλλά θα έρθουν– επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές σαν το Λεκανοπέδιο Αττικής, με έντονο το πρόβλημα του φωτοχημικού νέφους από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Για τις καλοκαιρινές μέρες με άπνοια και υγρασία, όπως και για τις περιόδους καύσωνα, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβουλεύει τους ανθρώπους με πρόβλημα στην καρδιά να παραμένουν σε δροσερούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τη σωματική καταπόνηση, περιορίζοντας τη βόλτα, την κηπουρική και τις άλλες δραστηριότητες νωρίς το πρωί ή αργά το βραδάκι, ώστε να έχει δροσίσει λίγο.

Tip: Επειδή πολλοί ηλικιωμένοι μένουν μόνοι τους, λόγω χηρείας, είναι πολύ σημαντικό να κρατούν επαφή με τα παιδιά και τα εγγόνια τους και να ειδοποιούν αμέσως κάποιον δικό τους, αν νιώσουν δυσφορία.

Βουτάμε στη θάλασσα

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η κολύμβηση είναι εξαιρετική άσκηση που δεν καταπονεί το σώμα και τις αρθρώσεις – φυσικά, οι γιατροί δίνουν το «πράσινο φως» στους χρόνιους ασθενείς ώστε να επωφεληθούν από την άσκηση και τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Όμως ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ θυμίζει πως η υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας στη θάλασσα είναι επικίνδυνη και συνιστά, ειδικά στους ηλικιωμένους, να κολυμπούν παράλληλα κατά μήκος της ακρογιαλιάς και όχι από τα ρηχά στα βαθιά, τονίζοντας πως οι περισσότεροι πνιγμοί ηλικιωμένων γίνονται επειδή οι άνθρωποι αυτοί ξεμένουν από δυνάμεις κατά την επιστροφή προς την ξηρά.

Tip: Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας, ειδικά αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Να φροντίζετε να είστε πάντα παρέα με άλλους κι αν νιώσετε οποιαδήποτε αδιαθεσία, να βγείτε αμέσως από το νερό.

Γιατρέ, τα χάπια μου!

Η ζέστη επηρεάζει τον οργανισμό και απαιτεί τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως όταν πρόκειται για ηλικιωμένους που πάσχουν από πολλά συνοδά νοσήματα και παίρνουν τα φάρμακα με τις... χούφτες. Καρδιοπαθείς, υπερτασικοί και διαβητικοί πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να αναπροσαρμόσουν τη δοσολογία των φαρμάκων τους, θυμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Tip: Επίσης, αν παίρνετε αρκετά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, για παράδειγμα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ρωτήστε τον γιατρό σας πότε πρέπει να παίρνετε κάθε σκεύασμα, καθώς κάποιες ουσίες εμποδίζουν την απορρόφηση άλλων ουσιών και δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί.


Απόψε τρώμε έξω

Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες και επειδή η πατρίδα μας διαθέτει πεντανόστιμα κηπευτικά, η εποχή ενδείκνυται για να κάνουμε πιο υγιεινό το καθημερινό μενού. Επίσης, το καλοκαίρι μπορούμε να περιορίσουμε το κρέας μαγειρεύοντας περισσότερα λαδερά πιάτα, όπως τα γεμιστά, ο αρακάς με καρότο, τα φρέσκα φασολάκια, το ιμάμ και άλλες συνταγές που κάνουν καλό στην υγεία, αρκεί να μην κολυμπάει το φαγητό στο λάδι, όπως επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης. Όταν, όμως, τρώμε έξω, σε ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία, πολλά εδέσματα είναι τηγανητά και επιβαρύνουν το στομάχι – και τη ζυγαριά με περιττά κιλά. Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμάτε τα ψητά, να μειώνετε τα τηγανητά και να αποφεύγετε να βουτάτε ψωμί στις σάλτσες.

Tip: Στις ταβέρνες, τα καλαμαράκια, οι τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά κολοκυθάκια και τα τηγανητά μικρά ψάρια συχνά τηγανίζονται σε πολυχρησιμοποιημένα ελαιόλαδα που είναι βαριά οξειδωμένα. Αντ' αυτών, προτιμήστε βραστά χόρτα και ψητές σαρδέλες που είναι πλούσιες σε ευεργετικά για τον οργανισμό ω3 λιπαρά οξέα.

Ακόμα ένα ποτηράκι(;)

Αν πρόκειται για ένα ακόμα ποτηράκι με νερό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι ειδικοί σάς επιτρέπουν να πιείτε όσο θέλετε –εξαίρεση αποτελούν όσοι νοσούν από καρδιακή ανεπάρκεια και πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη υγρών– και θυμίζουν ότι στους ηλικιωμένους, όπως και στα μικρά παιδιά, το αίσθημα της δίψας δεν λειτουργεί εγκαίρως, οπότε ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος. Συνεπώς, όπως τονίζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου, πρέπει να καταναλώνουν 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά, αφού με την εφίδρωση χάνουν υγρά, και να τρώνε τρόφιμα πλούσια σε νερό, για παράδειγμα λαχανικά, όπως το αγγούρι και η ντομάτα, και φρούτα, όπως το πεπόνι και το καρπούζι (προσοχή στο καρπούζι οι διαβητικοί, λόγω της ζάχαρης που περιέχει). Για το αλκοόλ, βέβαια, το «ακόμα ένα ποτηράκι» δεν ισχύει. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, πλούσιο σε αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη, κάνει καλό στην καρδιά και στα αγγεία, αλλά η κατάχρηση οινοπνεύματος κάνει κακό.

Tip: Αν αντιληφθείτε ότι έχετε αφυδατωθεί, ειδοποιήστε τον γιατρό, πιείτε νερό και φάτε μαζί μια μπανάνα, πλούσια σε κάλιο, που βοηθά να επανέλθει η ηλεκτρολυτική ισορροπία στον οργανισμό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ