Αγενής γιατρός; Πρέπει να προσέχετε δυο φορές τι σας λέει

Αγενής γιατρός; Πρέπει να προσέχετε δυο φορές τι σας λέει Facebook Twitter
Aν ένας χειρουργός μιλήσει με ασέβεια στον αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος ίσως να απαντήσει στο ίδιο ύφος την επόμενη φορά στον χειρουργό, που ηγείται της επέμβασης και αυτό μόνο καλό για τον ασθενή δεν είναι.
1

Αγενής γιατρός; Πρέπει να προσέχετε δυο φορές τι σας λέει Facebook Twitter
Aν ένας χειρουργός μιλήσει με ασέβεια στον αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος ίσως να απαντήσει στο ίδιο ύφος την επόμενη φορά στον χειρουργό, που ηγείται της επέμβασης και αυτό μόνο καλό για τον ασθενή δεν είναι.


Σε όλους μας έχει τύχει
να χρειαστούμε τις υπηρεσίες ενός όχι ιδιαιτέρως ευγενούς ή κοινωνικού γιατρού. Συνηθίζουμε να παρακάμπτουμε τις κάπως χοντροκομμένες συμπεριφορές ειδικά σε ένα δημόσιο ιατρείο, γνωρίζοντας ότι και ο επαγγελματίας απέναντι μας είναι κάποιος που συναλλάσσεται με πάρα πολλούς ασθενείς, με πάρα πολλά προβλήματα (υγείας, κυρίως) και επίσης όχι ιδιαιτέρως ευγενή μαζί του. 

Ίσως, όμως, αυτές οι συμπεριφορές, σύμφωνα και με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Vanderbilt από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Ακριβώς, γιατί το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει ότι οι κακοδιάθετοι και κάπως αντικοινωνικοί του ιατρικού κλάδου μπορούν να θέσουν την υγεία μας σε κίνδυνο. Οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία από περίπου 32.000 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση, για να ανακαλύψουν ότι τα περισσότερα μετεγχειρητικά προβλήματα τα αντιμετώπιζε μία συγκεκριμένη κατηγορία: όσοι είχαν προβληματική ή ελλειμματική επικοινωνία με τον γιατρό τους.

Συγκεκριμένα, ασθενείς με σοβαρά ιατρικά παράπονα από τους γιατρούς - χειρουργούς τους, ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν τις σοβαρότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές (λοιμώξεις, πνευμονία, καρδιακά προβλήματα, κ.α.) σε ποσοστό 14% και σε σχέση με όσους είχαν καλύτερη και αρμονικότερη επικοινωνία με τους θεράποντές τους, ειδικά σε ζητήματα που αφορούσαν στην πορεία της θεραπείας τους και σε απορίες σχετικά με την αγωγή που ακολουθούσαν. 

Eκείνο το οποίο συνίσταται στους ασθενείς είναι να μη φοβούνται να αντιδράσουν αρμοδίως και να μπαίνουν στη διαδικασία να αναφέρουν περιστατικά κατά τα οποία ένιωσαν δυσάρεστα με τον γιατρό τους.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και συνοψίζει συνεντεύξεις και εμπειρίες ασθενών εδώ και 20 χρόνια αποκαλύπτει ακόμη ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν προξενούν πόνο και δυστυχία μόνο στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά έχουν αντίκτυπο και στην ιατρική ομάδα που συνεργάζεται με τον εν λόγω γιατρό.  

«Για παράδειγμα, αν ένας χειρουργός μιλήσει με ασέβεια στον αναισθησιολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο δεύτερος ίσως να απαντήσει στο ίδιο ύφος την επόμενη φορά στον χειρουργό, που ηγείται της επέμβασης και αυτό μόνο καλό για τον ασθενή δεν είναι», εξηγεί μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της έρευνας δρ. William Cooper.

Μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας εκείνο το οποίο συνίσταται στους ασθενείς είναι να μη φοβούνται να αντιδράσουν αρμοδίως και να μπαίνουν στη διαδικασία να αναφέρουν περιστατικά κατά τα οποία ένιωσαν δυσάρεστα με τον γιατρό τους. Είτε αυτό που εισέπραξαν ήταν αδιαφορία είτε εν γένει συμπεριφορά που δεν κάλυπτε τις απορίες και την ανησυχία τους αναφορικά με την κατάσταση τους, η δέουσα αντίδραση είναι η αναφορά στο νοσοκομείο ή τον οργανισμό υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται ο γιατρός. 

Φυσικά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι και ο γιατρός είναι άνθρωπος και αντιμετωπίζει πολλές, δύσκολες και κάποτε επικίνδυνες καταστάσεις μέσα στην ημέρα του, έτσι ώστε να μην περάσουμε και στο άλλο άκρο... 

Με στοιχεία από Men'sHealth.com, Vanderbilt.edu

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμείς ψηφίζουμε Κάνναβη, εσύ;

Θέματα / «Εμείς ψηφίζουμε κάνναβη, εσύ;»

Το 16o Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Αθήνα στηρίζει την αποποινικοποίηση της κάνναβης, την απάλειψη του στίγματος, των ταμπού και των προκαταλήψεων και την προώθηση των βέλτιστων πολιτικών για τη χρήση, την κατοχή και την καλλιέργεια του φυτού σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ
NEWSROOM
Bryan Johnson

Υγεία & Σώμα / «Ζήστε, χωρίς να γεράσετε»: Ο γιατρός των εκατομμυριούχων που «παγώνει» τον χρόνο αποκαλύπτει τις μεθόδους του

Τα τρία επίπεδα μιας ζωής που για την ώρα μπορούν να πληρώσουν λίγοι, αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αν είστε κοντά στην περιεμμηνόπαυση και ξεχνάτε πράγματα, μερικές επιστημονικές απαντήσεις

Υγεία & Σώμα / Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε κοντά στην εμμηνόπαυση;

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», ή αλλιώς η τάση να ξεχνάμε πράγματα και να βυθιζόμαστε σε στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, είναι μια απολύτως εξηγήσιμη κατάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Άκου την επιστήμη / Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Υγεία & Σώμα / Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί το πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά δίπλα σ’ εκείνους που βιώνουν τρομακτικές απώλειες, βοηθώντας τους ουσιαστικά, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και να λέμε κοινοτοπίες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ