Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Βαφτίστηκε θυρεοειδίτιδα Hashimoto από τον Ιάπωνα γιατρό που την περιέγραψε και είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που ξεκινά με παροδικό υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος δίνει τη θέση του στον υποθυρεοειδισμό κατά τη φυσική εξέλιξη νόσου.

Η ενδοκρινολόγος δρ. Παρή Ράπτη ξεδιπλώνει τις αιτίες τα συμπτώματα και τη θεραπεία της νόσου. Όπως εξηγεί η γιατρός: «οι πρώτες εκδηλώσεις της νόσου περιλαμβάνουν την καταβολή των δυνάμεων, έντονη δυσανεξία στο κρύο, μέτρια αύξηση του σωματικού βάρους, και οίδημα προσώπου και σώματος. Επειδή τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται αθόρυβα, μπορεί να παραπέμπουν σε άλλα νοσήματα και όχι στη θυρεοειδική δυσλειτουργία. Άλλο σύμπτωμα αποτελεί η αλλαγή έκφρασης του προσώπου, το οποίο γίνεται "σκυθρωπό", με ελαφρύ οίδημα των βλεφάρων γύρω από τις κόγχες. Οι ασθενείς επίσης παρουσιάζουν τριχόπτωση, ακόμα και στις άκρες των φρυδιών και το δέρμα τους γίνεται τραχύ».

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, σε πολλές οργανικές λειτουργίες παρατηρείται μια βραδύτητα. Γίνεται βραδύς ο λόγος, βραδύς ο σφυγμός, ενώ σε ψυχολογικό επίπεδο παρατηρείται κατάθλιψη και σύγχυση, έλλειψη συγκέντρωσης και αποπροσανατολισμός που στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να φθάσει έως την άνοια. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οίδημα στον αστράγαλο, διαταραχή της εμμήνου ρύσεως (κυρίως μηνορραγίες) και αναιμία εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας απώλειας αίματος κατά τον έμμηνο κύκλο.

Πώς όμως προκαλούνται αυτές οι δυσλειτουργίες; Η Δρ. Ράπτη επισημαίνει ότι ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού και παράγει δραστικές ορμόνες, δύο εκ των οποίων είναι η θυροξίνη (Τ4) και η τριωδιοθυρονίνη (Τ3). Η Τ3 και η Τ4 έχουν πολλαπλές και σημαντικές δράσεις στον οργανισμό. Οι ποσότητές τους που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του οργανισμού ελέγχονται από τον εγκέφαλο με τη βοήθεια της θυρεοτρόπου ορμόνης (TSH), που παράγεται από την υπόφυση, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Μόλις μειωθούν τα επίπεδα των ορμονών Τ3, Τ4 στο αίμα, ο θυρεοειδής δέχεται την εντολή να αυξήσει την παραγωγή τους μέσω της TSH και το αντίστροφο.

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδή διαταράσσει αυτή την ισορροπία και τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Στη χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto), που με την εκδήλωση του υποθυρεοειδισμού μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών Τ3 και Τ4 στο αίμα, οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν πως όταν παρουσιαστεί αυτού του είδους η δυσλειτουργία (δηλαδή η υπολειτουργία), ο θυρεοειδής είναι μάλλον απίθανο να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία, επομένως οι ασθενείς που αρχίζουν ορμονική υποκατάσταση, μπορεί να την συνεχίσουν δια βίου.

Άλλες αιτίες υποθυρεοειδισμού

Υπολογίζεται ότι 1 στα 4.500 παιδιά γεννιούνται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς και κινδυνεύουν να εμφανίσουν νοητική υστέρηση. Γι' αυτό άλλωστε γίνεται σε όλα τα νεογέννητα έλεγχος για υποθυρεοειδισμό.

Ορισμένα φάρμακα όπως το λίθιο, η αμιοδαρόνη, τα φύκια ή και αντιθυρεοειδικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ιωδίου μέσα σε βιταμίνες, σιρόπια για το βήχα ή σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται στους ακτινολογικούς ελέγχους προκαλεί υποθυρεοειδισμό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ