Η αόρατη δύναμη της μυρωδιάς

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Τα μυρωδάτα έδεσματα προκαλούν πιο έντονα το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό αποδεικνύουν πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε ολλανδικά εργαστήρια και οι οποίες έδειξαν ασχέτως το πόσο λαίμαργος είναι κάποιος ή κατά πόσο έχει αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού, πως ο μηχανισμός μέσω του οποίου χορταίνουμε έχει να κάνει άμεσα με το πως βιώνουμε μέσω της όσφρησης την απόλαυση που προκαλεί το φαγητό.


Για την ακρίβεια, οι ερευνητές στην προσπάθειά  τους να μετρήσουν για ποιους λόγους  οι άνθρωποι τρώνε μικρές ή μεγάλες μπουκιές,  βρήκαν ότι η λειτουργία της όσφρησης ίσως και να ακυρώνει την βουλιμική διάθεση. Οι οσμές του φαγητού φτάνουν πρώτες στους αισθητήρες της ρινικής  κοιλότητας  και συγκεκριμένα  στην πίσω περιοχή της μύτης.

Πριν δοκιμάσουμε την γεύση, η οποία διαδραματίζει τον βασικό ρόλο, η μυρωδιά φαίνεται ότι δίνει το στίγμα της στον εγκέφαλο  για το τι και πόσο πρόκειται να καταναλώσουμε.


Οι ειδικοί εξηγούν ότι το μοσχοβολιστό φαγητό, σημαίνει για τους κωδικούς του εγκεφάλου, πως η διατροφική αξία του φαγητού αυτού, η πληρότητά του ως τροφή , είναι μεγαλύτερη και έτσι μας χορταίνει πολλαπλάσια.

Στο πείραμα ,που  ξεκίνησε με γευσιγνωσία πολλών ειδών αρωματικού παγωτού βανίλια, βρέθηκε ότι όσο  εντονότερη και πιο ευχάριστη ήταν η μυρωδιά (σε πολλές περιπτώσεις και όσο πιο φυσική) τόσο λιγότερο κατανάλωναν ποσότητα οι εθελοντές, με την μέγιστη μείωση να φτάνει εως και 10% σε σχέση με τις συνηθισμένες για τον καθένα ποσότητες.

Κατά την διάρκεια του πειράματος δε, μετρήθηκαν και  τα αποτελέσματα της οσμωτικής διαδρομής με απευθείας σωληνάριο που συνδέονταν με το πίσω μέρος της μύτης των εθελοντών, όπου συγκεντρώνονται οι οσφρητικοί αισθητήρες.

Η ανακάλυψη θεωρείται εντυπωσιακή και οι ειδικοί εισηγούνται την συνέχιση της έρευνας, για πολλές άλλες παραμέτρους της αρωμακολογίας  (aromacology) που είναι η ονομασία της έρευνας της αρωματοθεραπείας και της επιρροή που διαδραματίζουν οι οσμές στο πως τρώμε.

 

Για τις απωθητικές μυρωδιές πάντως (όπως τις αντιλαμβάνεται ο καθένας σύμφωνα με το δικό του αισθητήριο) έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι μας προφυλάσσουν υποσυνείδητα από αυτό που δεν πρέπει να φάμε. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ