Φαγούρα, δάκρυα και φτάρνισμα: Τι κάνουμε με τις αλλεργίες το καλοκαίρι

Επτά χρόνια φαγούρα, δάκρυα και φτάρνισμα Facebook Twitter
Οι περισσότερες πηγές αλλεργικών αντιδράσεων και ενοχλήσεων βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι: σκόνη, ακάρεα, πτητικά καθαριστικά, μικροσωματίδια.
0

O ΟΡΟΣ «ΑΛΛΕΡΓΙΑ» φέρνει στον νου καταρχάς τις δερματικές αλλεργίες όπως είναι το έκζεμα και η φωτοδερματίτιδα. Από εκζέματα ταλαιπωρούνται 1 στα 4 παιδιά στην πατρίδα μας, αλλά μεγαλώνοντας οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται – σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι κάνει καλό στην ατοπική δερματίτιδα, που είναι η επιστημονική ονομασία του εκζέματος.

Ο ήλιος, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, βοηθά να υποχωρήσουν ο ερεθισμός και η φαγούρα, ενώ με τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και την κατάλληλη υπο-αλλεργική καλλυντική φροντίδα μικροί και μεγάλοι αποκαθιστούν το αίσθημα της άνεσης, νιώθουν και κοιμούνται καλύτερα, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα παιδιά με εκζέματα, βάσει ερευνών, χάνουν μία νύχτα ύπνου την εβδομάδα, κάτι που οδηγεί σε υπερένταση, εκνευρισμό, επιθετική συμπεριφορά, μαθησιακές δυσκολίες, κόπωση, κατάθλιψη κ.ά. Ο ήλιος βοηθά όλες τις χρόνιες δερματοπάθειες, και όσες δεν είναι αλλεργικής φύσεως. Κλασικό παράδειγμα είναι η φλεγμονώδους αιτιολογίας ψωρίαση, με τις ψωριασικές πλάκες να καθαρίζουν στην πλειονότητα των περιστατικών χάρη στον ήλιο. 

Οι χρόνιες και οι εποχικές αλλεργίες μάς ταλαιπωρούν με εκζέματα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα και άλλες διαταραχές που αφορούν πρωτίστως το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια μας που κοκκινίζουν, τσούζουν και δακρύζουν, ειδικά όταν η ατμόσφαιρα γεμίζει με αφρικανική σκόνη. Επίσης, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος μιας τροφικής αλλεργίας. Η σωστή ενημέρωση βοηθά να… κόψουμε τον βήχα στις απρόσμενες ή χρόνιες αλλεργίες, ώστε να μη μας βγουν ξινές οι διακοπές. 

Από την άλλη, διάφορα ερεθιστικά συστατικά που ίσως βρεθούν σε αντηλιακά με χημικά φίλτρα, στην άμμο και σε άλλα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε μπορεί, παρουσία του ήλιου, να οδηγήσουν σε φωτοδερματίτιδα, η οποία είναι κλασικό βάσανο των διακοπών. Εκδηλώνεται με ερεθισμό, μικρά σπυράκια σαν σπιθουράκια και έντονο κνησμό, αντιμετωπίζεται με τοπική αγωγή (αλοιφές), αλλά επιβάλλεται να μείνουμε για λίγες μέρες μακριά από τον ήλιο. Αυτή την εποχή μπορεί να δούμε εξανθήματα στο δέρμα μας μετά από επαφή με κάποιο φυτό. Και αυτά αντιμετωπίζονται με τοπική αλοιφή, ενώ τα γαλακτώματα με αλόη βοηθούν να ενυδατώσουμε σωστά την επιδερμίδα.

Αναπνευστικές αλλεργίες:

Το αλλεργικό άσθμα είναι συχνό στην παιδική ηλικία και η αποστειρωμένη ζωή μακριά από τη φύση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του. Όπως όλες οι αλλεργίες, το άσθμα έχει γενετικό υπόβαθρο, οπότε αν και οι δύο γονείς έχουν άσθμα, είναι πολύ πιθανό να το εμφανίσει και το παιδί. Οι αναπνευστικές αλλεργίες όπως και η αλλεργική ρινίτιδα ή κόβουν την ανάσα ή ταλαιπωρούν τους ασθενείς με μπούκωμα, φτάρνισμα, πονοκεφάλους, ιγμορίτιδα, δακρύρροια. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να είναι κατάλληλα εφοδιασμένοι με τα εισπνεόμενα φάρμακά τους στις διακοπές, ειδικά όταν βρίσκονται σε κάποιο μικρό, απομονωμένο νησί. Συνήθως έχουν εισπνεόμενες θεραπείες συστηματικής χορήγησης και κατ’ επίκληση (δηλαδή όταν έχουν παρόξυνση και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν). Οι άνθρωποι με αναπνευστικές ή δερματικές αλλεργίες ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλεργία και σε τρίχωμα ζώου, περισσότερο της γάτας και σπανιότερα του σκύλου. 

Επιπεφυκίτιδες:

Οι αλλεργίες των ματιών είναι ενοχλητικές και σίγουρα η ψηφιακή κόπωση από τις ατελείωτες ώρες δουλειάς στον υπολογιστή δεν βοηθούν την κατάσταση. Ούτε η ξηροφθαλμία βοηθά, που εντείνεται από τη χρήση υπολογιστή, κινητού ή ταμπλετ, καθώς είναι γνωστό πως όταν είμαστε προσηλωμένοι σε μια οθόνη, δεν βλεφαρίζουμε όσο συχνά θα έπρεπε – η ξηροφθαλμία στις γυναίκες, δε, εντείνεται από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Το blue light των οθονών, εκτός του ότι μας κουράζει, μας γερνάει κιόλας. Γενικά, οι αλλεργίες και το τσούξιμο στα μάτια είναι ενοχλητικά συμπτώματα και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας γιατί μπορεί να πληγώσουμε τον κερατοειδή, αν έχει εισχωρήσει ένα ξένο σώμα σε αυτόν. Πολύ προσεκτικοί στις διακοπές πρέπει να είναι οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής, γιατί τα λάθη στην υγιεινή τους ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την όραση. Δεν πρέπει να αφήνουμε τη συσκευασία με το υγρό των φακών ανοιχτή και χειριζόμαστε τους φακούς με πεντακάθαρα χέρια – γενικά, καλό είναι να έχουμε αντισηπτικό μαζί μας όταν ταξιδεύουμε αλλά και στον τόπο προορισμού μας. Επίσης, δεν κοιμόμαστε ποτέ με τους φακούς. Επειδή με την κολύμβηση, το μακιγιάζ, τα ξενύχτια και τις κραιπάλες του καλοκαιριού πολλά μπορούν να συμβούν, αν ξυπνήσουμε με πόνο, δακρύρροια, τσίμπλες, φωτοφοβία, κόκκινα μάτια και φαγούρα πάμε αμέσως στον οφθαλμίατρο ή στον αγροτικό γιατρό, ό,τι διαθέτει το νησί.     

Οι ερεθισμοί στα μάτια αντιμετωπίζονται με κολλύρια που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς γιατί η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια πίεση και να οδηγήσει σε γλαύκωμα, δηλαδή σε μια μη αντιστρεπτή καταστροφή του οπτικού νεύρου. 

Τροφικές αλλεργίες:

Όσοι έχουν, γνωρίζουν και προσέχουν, αλλά, όταν τρώτε έξω, καλό είναι να ρωτάτε για τα συστατικά του πιάτου σας. Πιο ύποπτα τρόφιμα είναι τα καρύδια, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή, το αυγό, ενώ αρκετοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη αλλά και στις τανίνες του κόκκινου κρασιού, που ευθύνονται για τους έντονους πονοκεφάλους μετά από κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας κρασιού. 

Allergy-free home:

Οι περισσότερες πηγές αλλεργικών αντιδράσεων και ενοχλήσεων βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι: σκόνη, ακάρεα, πτητικά καθαριστικά, μικροσωματίδια. Για τους αμετανόητους καπνιστές που καπνίζουν μέσα στο σπίτι, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ακόμα πιο πολύ. Μια μεγάλη αιτία συσσώρευσης αλλεργιογόνων και ρύπων μέσα στο σπίτι είναι ο ελλιπής αερισμός αλλά και ο αερισμός τις λάθος ώρες, όταν έξω έχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση – σε αυτή την περίπτωση οι ρύποι εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του σπιτιού και δεν φεύγουν εύκολα. Για να αποκτήσουμε allergy free home, φροντίζουμε την υγιεινή των χώρων και του στρώματος του κρεβατιού, που είναι πηγή ακάρεων, και καθαρίζουμε χωρίς εμμονές, δηλαδή χωρίς να λούζουμε το σπίτι μας και τον εαυτό μας με αντισηπτικά. Παν μέτρον άριστον.  

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ