Φαγούρα, δάκρυα και φτάρνισμα: Τι κάνουμε με τις αλλεργίες το καλοκαίρι

Επτά χρόνια φαγούρα, δάκρυα και φτάρνισμα Facebook Twitter
Οι περισσότερες πηγές αλλεργικών αντιδράσεων και ενοχλήσεων βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι: σκόνη, ακάρεα, πτητικά καθαριστικά, μικροσωματίδια.
0

O ΟΡΟΣ «ΑΛΛΕΡΓΙΑ» φέρνει στον νου καταρχάς τις δερματικές αλλεργίες όπως είναι το έκζεμα και η φωτοδερματίτιδα. Από εκζέματα ταλαιπωρούνται 1 στα 4 παιδιά στην πατρίδα μας, αλλά μεγαλώνοντας οι περισσότεροι ασθενείς βελτιώνονται – σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι κάνει καλό στην ατοπική δερματίτιδα, που είναι η επιστημονική ονομασία του εκζέματος.

Ο ήλιος, μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, βοηθά να υποχωρήσουν ο ερεθισμός και η φαγούρα, ενώ με τη σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και την κατάλληλη υπο-αλλεργική καλλυντική φροντίδα μικροί και μεγάλοι αποκαθιστούν το αίσθημα της άνεσης, νιώθουν και κοιμούνται καλύτερα, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα παιδιά με εκζέματα, βάσει ερευνών, χάνουν μία νύχτα ύπνου την εβδομάδα, κάτι που οδηγεί σε υπερένταση, εκνευρισμό, επιθετική συμπεριφορά, μαθησιακές δυσκολίες, κόπωση, κατάθλιψη κ.ά. Ο ήλιος βοηθά όλες τις χρόνιες δερματοπάθειες, και όσες δεν είναι αλλεργικής φύσεως. Κλασικό παράδειγμα είναι η φλεγμονώδους αιτιολογίας ψωρίαση, με τις ψωριασικές πλάκες να καθαρίζουν στην πλειονότητα των περιστατικών χάρη στον ήλιο. 

Οι χρόνιες και οι εποχικές αλλεργίες μάς ταλαιπωρούν με εκζέματα, άσθμα, επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα και άλλες διαταραχές που αφορούν πρωτίστως το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια μας που κοκκινίζουν, τσούζουν και δακρύζουν, ειδικά όταν η ατμόσφαιρα γεμίζει με αφρικανική σκόνη. Επίσης, πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος μιας τροφικής αλλεργίας. Η σωστή ενημέρωση βοηθά να… κόψουμε τον βήχα στις απρόσμενες ή χρόνιες αλλεργίες, ώστε να μη μας βγουν ξινές οι διακοπές. 

Από την άλλη, διάφορα ερεθιστικά συστατικά που ίσως βρεθούν σε αντηλιακά με χημικά φίλτρα, στην άμμο και σε άλλα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε μπορεί, παρουσία του ήλιου, να οδηγήσουν σε φωτοδερματίτιδα, η οποία είναι κλασικό βάσανο των διακοπών. Εκδηλώνεται με ερεθισμό, μικρά σπυράκια σαν σπιθουράκια και έντονο κνησμό, αντιμετωπίζεται με τοπική αγωγή (αλοιφές), αλλά επιβάλλεται να μείνουμε για λίγες μέρες μακριά από τον ήλιο. Αυτή την εποχή μπορεί να δούμε εξανθήματα στο δέρμα μας μετά από επαφή με κάποιο φυτό. Και αυτά αντιμετωπίζονται με τοπική αλοιφή, ενώ τα γαλακτώματα με αλόη βοηθούν να ενυδατώσουμε σωστά την επιδερμίδα.

Αναπνευστικές αλλεργίες:

Το αλλεργικό άσθμα είναι συχνό στην παιδική ηλικία και η αποστειρωμένη ζωή μακριά από τη φύση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του. Όπως όλες οι αλλεργίες, το άσθμα έχει γενετικό υπόβαθρο, οπότε αν και οι δύο γονείς έχουν άσθμα, είναι πολύ πιθανό να το εμφανίσει και το παιδί. Οι αναπνευστικές αλλεργίες όπως και η αλλεργική ρινίτιδα ή κόβουν την ανάσα ή ταλαιπωρούν τους ασθενείς με μπούκωμα, φτάρνισμα, πονοκεφάλους, ιγμορίτιδα, δακρύρροια. Οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να είναι κατάλληλα εφοδιασμένοι με τα εισπνεόμενα φάρμακά τους στις διακοπές, ειδικά όταν βρίσκονται σε κάποιο μικρό, απομονωμένο νησί. Συνήθως έχουν εισπνεόμενες θεραπείες συστηματικής χορήγησης και κατ’ επίκληση (δηλαδή όταν έχουν παρόξυνση και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν). Οι άνθρωποι με αναπνευστικές ή δερματικές αλλεργίες ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλεργία και σε τρίχωμα ζώου, περισσότερο της γάτας και σπανιότερα του σκύλου. 

Επιπεφυκίτιδες:

Οι αλλεργίες των ματιών είναι ενοχλητικές και σίγουρα η ψηφιακή κόπωση από τις ατελείωτες ώρες δουλειάς στον υπολογιστή δεν βοηθούν την κατάσταση. Ούτε η ξηροφθαλμία βοηθά, που εντείνεται από τη χρήση υπολογιστή, κινητού ή ταμπλετ, καθώς είναι γνωστό πως όταν είμαστε προσηλωμένοι σε μια οθόνη, δεν βλεφαρίζουμε όσο συχνά θα έπρεπε – η ξηροφθαλμία στις γυναίκες, δε, εντείνεται από τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Το blue light των οθονών, εκτός του ότι μας κουράζει, μας γερνάει κιόλας. Γενικά, οι αλλεργίες και το τσούξιμο στα μάτια είναι ενοχλητικά συμπτώματα και σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να τρίβουμε τα μάτια μας γιατί μπορεί να πληγώσουμε τον κερατοειδή, αν έχει εισχωρήσει ένα ξένο σώμα σε αυτόν. Πολύ προσεκτικοί στις διακοπές πρέπει να είναι οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής, γιατί τα λάθη στην υγιεινή τους ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την όραση. Δεν πρέπει να αφήνουμε τη συσκευασία με το υγρό των φακών ανοιχτή και χειριζόμαστε τους φακούς με πεντακάθαρα χέρια – γενικά, καλό είναι να έχουμε αντισηπτικό μαζί μας όταν ταξιδεύουμε αλλά και στον τόπο προορισμού μας. Επίσης, δεν κοιμόμαστε ποτέ με τους φακούς. Επειδή με την κολύμβηση, το μακιγιάζ, τα ξενύχτια και τις κραιπάλες του καλοκαιριού πολλά μπορούν να συμβούν, αν ξυπνήσουμε με πόνο, δακρύρροια, τσίμπλες, φωτοφοβία, κόκκινα μάτια και φαγούρα πάμε αμέσως στον οφθαλμίατρο ή στον αγροτικό γιατρό, ό,τι διαθέτει το νησί.     

Οι ερεθισμοί στα μάτια αντιμετωπίζονται με κολλύρια που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς γιατί η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να αυξήσει την ενδοφθάλμια πίεση και να οδηγήσει σε γλαύκωμα, δηλαδή σε μια μη αντιστρεπτή καταστροφή του οπτικού νεύρου. 

Τροφικές αλλεργίες:

Όσοι έχουν, γνωρίζουν και προσέχουν, αλλά, όταν τρώτε έξω, καλό είναι να ρωτάτε για τα συστατικά του πιάτου σας. Πιο ύποπτα τρόφιμα είναι τα καρύδια, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή, το αυγό, ενώ αρκετοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη αλλά και στις τανίνες του κόκκινου κρασιού, που ευθύνονται για τους έντονους πονοκεφάλους μετά από κατανάλωση ακόμα και μικρής ποσότητας κρασιού. 

Allergy-free home:

Οι περισσότερες πηγές αλλεργικών αντιδράσεων και ενοχλήσεων βρίσκονται μέσα στο ίδιο μας το σπίτι: σκόνη, ακάρεα, πτητικά καθαριστικά, μικροσωματίδια. Για τους αμετανόητους καπνιστές που καπνίζουν μέσα στο σπίτι, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ακόμα πιο πολύ. Μια μεγάλη αιτία συσσώρευσης αλλεργιογόνων και ρύπων μέσα στο σπίτι είναι ο ελλιπής αερισμός αλλά και ο αερισμός τις λάθος ώρες, όταν έξω έχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση – σε αυτή την περίπτωση οι ρύποι εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του σπιτιού και δεν φεύγουν εύκολα. Για να αποκτήσουμε allergy free home, φροντίζουμε την υγιεινή των χώρων και του στρώματος του κρεβατιού, που είναι πηγή ακάρεων, και καθαρίζουμε χωρίς εμμονές, δηλαδή χωρίς να λούζουμε το σπίτι μας και τον εαυτό μας με αντισηπτικά. Παν μέτρον άριστον.  

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP