Εμβολιάζοντας τα παιδιά για τη μηνιγγίτιδα Β

Εμβολιάζοντας τα παιδιά για τη μηνιγγίτιδα Β Facebook Twitter
Στον παιδιατρικό πληθυσμό παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά σε βρέφη κάτω του 1 έτους και σε παιδάκια 1-4 ετών, καθώς και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
0



Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ξεκίνησε πολύ διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη και για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς τους. Η προσοχή όλων στρέφεται στην προστασία της οικογένειας από τον νέο κορωνοϊό Covid-19 και το μάθημα της ατομικής προστασίας διδάσκεται ανελλιπώς, μαζί με τη γλώσσα, τα μαθηματικά, τη φυσική και τη γεωγραφία.


Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικού, αποφυγή συγχρωτισμού και χρήση μάσκας. Τα σχολεία έχουν γεμίσει με μασκοφορεμένα παιδάκια που προαυλίζονται σε μικρές ομάδες και μαθαίνουν να κρατάνε τα χεράκια τους καθαρά και να μην αγγίζουν ούτε τους φίλους ούτε τη μάσκα τους. Τα παιδιά μαθαίνουν να μη μοιράζονται τα πράγματά τους και να κρατάνε αποστάσεις.


Όσο οι προσπάθειες για τη δημιουργία αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου συνεχίζονται, η μόνη πρόληψη παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας. Εν αναμονή του εμβολίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλες ασθένειες που συνεχίζουν να απειλούν εμάς και τα παιδιά μας. Για πολλά από αυτά τα νοσήματα έχουμε ήδη ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητα. Κι όμως, τα παγκόσμια ευρήματα έδειξαν ότι τους προηγούμενους μήνες, με τα περιοριστικά μέτρα και την απειλή του κορωνοϊού, τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών και των βρεφών μειώθηκαν ανησυχητικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία κάθε παιδιού είναι απαραίτητος, κυρίως σε περιόδους πανδημίας. Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις ή απώλειες στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, ώστε να μη δημιουργηθούν ρωγμές στο τείχος της ανοσίας.

Όλοι οι ενήλικες μπορούν να «φιλοξενήσουν» τον μηνιγγιτιδόκοκκο στον λαιμό τους, χωρίς να το ξέρουν, για αρκετές εβδομάδες, έως και 10 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη πολλά παιδιά επισκέφτηκαν τον παιδίατρό τους, είτε για τον τυπικό έλεγχο, είτε για βεβαιώσεις υγείας για δραστηριότητες, είτε εξαιτίας κάποιας ασθένειας. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ρωτούν τον παιδίατρο για τα εμβόλια που χρειάζεται να κάνει το παιδί τους και, μεταξύ άλλων, να ζητήσουν να ενημερωθούν και για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β. Ο παιδίατρος έχει τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να ενημερώσει σωστά τους γονείς του παιδιού που παρακολουθεί. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά της πανδημίας, και εν αναμονή της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες, ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β θα πρέπει να προγραμματιστεί έγκαιρα.


Γιατί, όμως, η μηνιγγίτιδα αποτελεί κίνδυνο; Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, η οποία, αν και ευτυχώς δεν είναι συχνή, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία ή και θάνατο. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πολλές φορές κοινά με αυτά των απλών ιώσεων (πυρετός, κακουχία, κεφαλαλγία, εμετός), αλλά η νόσος είναι ραγδαία εξελισσόμενη και μπορεί μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο να προκαλέσει μόνιμες βλάβες ή θάνατο. Επίσης, μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε ηλικία, από βρέφη έως ηλικιωμένους. Στον παιδιατρικό πληθυσμό παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά σε βρέφη κάτω του 1 έτους και σε παιδάκια 1-4 ετών, καθώς και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Λιγότερα, όχι όμως αμελητέα, είναι τα περιστατικά των παιδιών στις ενδιάμεσες ηλικίες.


Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και επειδή εδώ και χρόνια γίνεται υποχρεωτικά εμβολιασμός για τα υπόλοιπα στελέχη του μηνιγγιτιδόκοκκου, παρατηρούμε σχεδόν αποκλειστικά νόσο από μηνιγγιτιδόκοκκο Β. Τα εμβόλια που γίνονται για τα υπόλοιπα στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου είναι απαραίτητα, αλλά δεν καλύπτουν τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β.


Η μετάδοση της νόσου είναι δυνατό να γίνει από τον ενήλικα στο παιδί, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Όλοι οι ενήλικες μπορούν να «φιλοξενήσουν» τον μηνιγγιτιδόκοκκο στον λαιμό τους, χωρίς να το ξέρουν, για αρκετές εβδομάδες, έως και 10 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ίσως τον μεταδώσουν άθελά τους στα παιδιά τους (με ένα φιλί, βήχα ή φτάρνισμα) κι εκείνα νοσήσουν (π.χ. γιατί ήταν με χαμηλή άμυνα τη δεδομένη στιγμή). Άρα, μας αφορά όλους αυτή η νόσος.


Η αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη του μηνιγγιτιδόκοκκου Β γίνεται μόνο με τον έγκαιρο και ολοκληρωμένο εμβολιασμό των βρεφών και παιδιών, που δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών.

Η Άντα Ορφανάκου είναι παιδίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Υγεία & Σώμα / Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Το φθινόπωρο πρέπει να συνεχίσουμε τους βασικούς εμβολιασμούς των παιδιών και να κάνουμε εγκαίρως το αντιγριπικό εμβόλιο, στα νήπια έως 5 ετών και σε όσα παιδιά ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ρωγμές στην προστασία των εφήβων από τα λοιμώδη νοσήματα προκαλεί η μείωση των εμβολιασμών

Αφιέρωμα Υγεία / Ρωγμές στην προστασία των εφήβων από τα λοιμώδη νοσήματα προκαλεί η μείωση των εμβολιασμών

Η δραματική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε παιδιά και εφήβους δημιουργεί κίνδυνο επανεμφάνισης «ξεχασμένων» νοσημάτων, όπως η διφθερίτιδα, ο κοκίτης και η ιλαρά.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM