Εμβολιάζοντας τα παιδιά για τη μηνιγγίτιδα Β

Εμβολιάζοντας τα παιδιά για τη μηνιγγίτιδα Β Facebook Twitter
Στον παιδιατρικό πληθυσμό παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά σε βρέφη κάτω του 1 έτους και σε παιδάκια 1-4 ετών, καθώς και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
0



Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ξεκίνησε πολύ διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη και για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς τους. Η προσοχή όλων στρέφεται στην προστασία της οικογένειας από τον νέο κορωνοϊό Covid-19 και το μάθημα της ατομικής προστασίας διδάσκεται ανελλιπώς, μαζί με τη γλώσσα, τα μαθηματικά, τη φυσική και τη γεωγραφία.


Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικού, αποφυγή συγχρωτισμού και χρήση μάσκας. Τα σχολεία έχουν γεμίσει με μασκοφορεμένα παιδάκια που προαυλίζονται σε μικρές ομάδες και μαθαίνουν να κρατάνε τα χεράκια τους καθαρά και να μην αγγίζουν ούτε τους φίλους ούτε τη μάσκα τους. Τα παιδιά μαθαίνουν να μη μοιράζονται τα πράγματά τους και να κρατάνε αποστάσεις.


Όσο οι προσπάθειες για τη δημιουργία αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου συνεχίζονται, η μόνη πρόληψη παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας. Εν αναμονή του εμβολίου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλες ασθένειες που συνεχίζουν να απειλούν εμάς και τα παιδιά μας. Για πολλά από αυτά τα νοσήματα έχουμε ήδη ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητα. Κι όμως, τα παγκόσμια ευρήματα έδειξαν ότι τους προηγούμενους μήνες, με τα περιοριστικά μέτρα και την απειλή του κορωνοϊού, τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών και των βρεφών μειώθηκαν ανησυχητικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία κάθε παιδιού είναι απαραίτητος, κυρίως σε περιόδους πανδημίας. Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις ή απώλειες στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, ώστε να μη δημιουργηθούν ρωγμές στο τείχος της ανοσίας.

Όλοι οι ενήλικες μπορούν να «φιλοξενήσουν» τον μηνιγγιτιδόκοκκο στον λαιμό τους, χωρίς να το ξέρουν, για αρκετές εβδομάδες, έως και 10 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.


Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη πολλά παιδιά επισκέφτηκαν τον παιδίατρό τους, είτε για τον τυπικό έλεγχο, είτε για βεβαιώσεις υγείας για δραστηριότητες, είτε εξαιτίας κάποιας ασθένειας. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ρωτούν τον παιδίατρο για τα εμβόλια που χρειάζεται να κάνει το παιδί τους και, μεταξύ άλλων, να ζητήσουν να ενημερωθούν και για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β. Ο παιδίατρος έχει τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να ενημερώσει σωστά τους γονείς του παιδιού που παρακολουθεί. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά της πανδημίας, και εν αναμονή της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες, ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β θα πρέπει να προγραμματιστεί έγκαιρα.


Γιατί, όμως, η μηνιγγίτιδα αποτελεί κίνδυνο; Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, η οποία, αν και ευτυχώς δεν είναι συχνή, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία ή και θάνατο. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πολλές φορές κοινά με αυτά των απλών ιώσεων (πυρετός, κακουχία, κεφαλαλγία, εμετός), αλλά η νόσος είναι ραγδαία εξελισσόμενη και μπορεί μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο να προκαλέσει μόνιμες βλάβες ή θάνατο. Επίσης, μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε ηλικία, από βρέφη έως ηλικιωμένους. Στον παιδιατρικό πληθυσμό παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά σε βρέφη κάτω του 1 έτους και σε παιδάκια 1-4 ετών, καθώς και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Λιγότερα, όχι όμως αμελητέα, είναι τα περιστατικά των παιδιών στις ενδιάμεσες ηλικίες.


Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και επειδή εδώ και χρόνια γίνεται υποχρεωτικά εμβολιασμός για τα υπόλοιπα στελέχη του μηνιγγιτιδόκοκκου, παρατηρούμε σχεδόν αποκλειστικά νόσο από μηνιγγιτιδόκοκκο Β. Τα εμβόλια που γίνονται για τα υπόλοιπα στελέχη μηνιγγιτιδόκοκκου είναι απαραίτητα, αλλά δεν καλύπτουν τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β.


Η μετάδοση της νόσου είναι δυνατό να γίνει από τον ενήλικα στο παιδί, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Όλοι οι ενήλικες μπορούν να «φιλοξενήσουν» τον μηνιγγιτιδόκοκκο στον λαιμό τους, χωρίς να το ξέρουν, για αρκετές εβδομάδες, έως και 10 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ίσως τον μεταδώσουν άθελά τους στα παιδιά τους (με ένα φιλί, βήχα ή φτάρνισμα) κι εκείνα νοσήσουν (π.χ. γιατί ήταν με χαμηλή άμυνα τη δεδομένη στιγμή). Άρα, μας αφορά όλους αυτή η νόσος.


Η αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη του μηνιγγιτιδόκοκκου Β γίνεται μόνο με τον έγκαιρο και ολοκληρωμένο εμβολιασμό των βρεφών και παιδιών, που δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών.

Η Άντα Ορφανάκου είναι παιδίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Υγεία & Σώμα / Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Το φθινόπωρο πρέπει να συνεχίσουμε τους βασικούς εμβολιασμούς των παιδιών και να κάνουμε εγκαίρως το αντιγριπικό εμβόλιο, στα νήπια έως 5 ετών και σε όσα παιδιά ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ρωγμές στην προστασία των εφήβων από τα λοιμώδη νοσήματα προκαλεί η μείωση των εμβολιασμών

Αφιέρωμα Υγεία / Ρωγμές στην προστασία των εφήβων από τα λοιμώδη νοσήματα προκαλεί η μείωση των εμβολιασμών

Η δραματική μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε παιδιά και εφήβους δημιουργεί κίνδυνο επανεμφάνισης «ξεχασμένων» νοσημάτων, όπως η διφθερίτιδα, ο κοκίτης και η ιλαρά.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ