Ρωγμές στην προστασία των εφήβων από τα λοιμώδη νοσήματα προκαλεί η μείωση των εμβολιασμών

Ρωγμές στην προστασία των εφήβων από τα λοιμώδη νοσήματα προκαλεί η μείωση των εμβολιασμών Facebook Twitter
Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη πραγματοποίηση και των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων που χορηγούνται στην εφηβεία για νόσους όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και ο κοκίτης, αλλά και των εμβολίων HPV που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου
0



ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΠΟΧΗ
της πανδημίας, με τη ζωή να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τον κορωνοϊό, άλλα ζητήματα υγείας πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, ειδικά την περίοδο του #ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, που υπήρχε σύσταση για αποφυγή των μετακινήσεων προς τις δομές υγείας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της διασποράς του Covid 19. Όσο κράτησε το «απαγορευτικό», όλα μπήκαν στον... πάγο και τώρα που επιστρέφουμε στη νέα κανονικότητα, τα σοκαριστικά στοιχεία που κατέγραψε η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής για έως και 70% μείωση των εμβολιασμών πρωτίστως στους εφήβους αλλά και στα παιδιά διαψεύδουν το σύνθημα της επιστροφής #ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.


Κι αυτό γιατί η παράλειψη των επιβεβλημένων δόσεων των παιδιατρικών εμβολίων δημιουργεί ρωγμές στην εμβολιαστική ασπίδα των ανήλικων και εγκυμονεί κίνδυνο επανεμφάνισης «ξεχασμένων» νοσημάτων. Από τα ευρήματα που συνέλεξαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Άρτεμις Τσίτσικα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, και η Ελένη Παναγούλη, παιδίατρος - επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η πτώση στους εμβολιασμούς τους τελευταίους μήνες αγγίζει το 70% για τα εμβόλια σε εφήβους και το 30%-50% για τα παιδιατρικά εμβόλια σε βρέφη και νήπια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω της πανδημίας οι εκστρατείες ανοσοποίησης της ιλαράς σε 24 χώρες έχουν καθυστερήσει ήδη και πάνω από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες ενδέχεται να χάσουν τη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς.

Τα στοιχεία αυτά γεννούν ανησυχία σε γονείς και ειδικούς εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο και, όπως είναι αναμενόμενο, τα κενά που προκλήθηκαν στους εμβολιασμούς των παιδιών και των εφήβων αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο και δεν περιορίζονται στα σύνορα της πατρίδας μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω της πανδημίας οι εκστρατείες ανοσοποίησης της ιλαράς σε 24 χώρες έχουν καθυστερήσει ήδη και πάνω από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες ενδέχεται να χάσουν τη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς.


Στη χώρα μας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξέδωσε εγκύκλιο στα τέλη του Μαρτίου, επισημαίνοντας τους κινδύνους που σχετίζονται με τη διακοπή του εμβολιασμού, ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, καθώς έτσι αυξάνονται σημαντικά η πιθανότητα επιδημικής έξαρσης νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος πρόσθετης επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Στο τέλος Μαρτίου, μετά την έκδοση οδηγίας και από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) για την αναγκαιότητα της συνέχισης των εμβολιασμών με έμφαση στα παιδιά κάτω των 2 ετών, παρουσιάστηκε αύξηση των εμβολιασμών στα μικρότερα παιδιά, αλλά όχι αντίστοιχη αύξηση στους εμβολιασμούς των μεγαλύτερων παιδιών και των εφήβων.

Επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν όλες οι εμβολιαστικές δόσεις

Καθώς τώρα επιστρέφουμε στην κανονικότητα και σε ομαδικές δραστηριότητες και σπορ, ενώ επίκειται και το άνοιγμα των κατασκηνώσεων στις 29 Ιουνίου, η κ. Άρτεμις Τσίτσικα επισημαίνει: «Σε δεύτερη ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν και τον έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα συνιστώμενα εμβόλια. Μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να σιγουρευτούμε ότι δεν θα χαθεί καμία δόση εμβολίου στα βρέφη, στα παιδιά και στους εφήβους. Η στρατηγική αυτή είναι η ενδεδειγμένη καταρχάς λόγω της επιστροφής των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο και σε συνηθισμένες δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από νοσήματα που προλαμβάνονται από εμβόλια.

Επίσης, είναι άμεση η ανάγκη να ενισχυθούν η συλλογική ανοσία και η προστασία των ευπαθών ομάδων λόγω του αναμενόμενου δεύτερου κύματος του Covid 19 το φθινόπωρο. Ειδικά για το φθινόπωρο, η παρουσία στη χώρα μας ανεμβολίαστων παιδιών διατηρεί τον κίνδυνο επανεμφάνισης νοσημάτων που έχουν "ξεχαστεί", όπως συνέβη με την επιδημική έξαρση της ιλαράς πρόπερσι. Φέτος είχαμε στη χώρα μας και θάνατο παιδιού από διφθερίτιδα, αλλά και κρούσματα κοκίτη σε νεογνά, γεγονότα που αναδεικνύουν την ανάγκη για διατήρηση υψηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό.

Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη πραγματοποίηση και των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων που χορηγούνται στην εφηβεία για νόσους όπως ο τέτανος, η διφθερίτιδα και ο κοκίτης, αλλά και των εμβολίων HPV που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχτεί και η ανάγκη ευρείας κάλυψης έναντι της μικροβιακής μηνιγγίτιδας ως άμυνα απέναντι στη απρόβλεπτη επιδημιολογία της νόσου. Η μηνιγγίτιδα είναι νόσος σοβαρή, με ραγδαία εξέλιξη και σημαντικές επιπτώσεις –ενίοτε μοιραίες– και ο προγραμματισμός του σχετικού εμβολιασμού πρέπει να ολοκληρωθεί προκειμένου τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι θωρακισμένοι έναντι του διαβόητου μηνιγγιτιδόκοκκου που προκαλεί τη μηνιγγίτιδα Β, ειδικά αν πρόκειται να πάνε κατασκήνωση κατά τους θερινούς μήνες.

Τέλος, φέτος το φθινόπωρο αποκτά μεγαλύτερη σημασία ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης για παιδιά και εφήβους, καθώς η ενδεχόμενη κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 μαζί με τη γρίπη θα επιβαρύνει περαιτέρω τις δομές υγείας, ενώ η παρουσία και των δύο ιών στον ίδιο οργανισμό θα καταστήσει πιο δύσκολη τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση. Για τους παραπάνω λόγους ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για παιδιά και εφήβους με χρόνια νοσήματα, όμως όφελος θα υπάρξει και από τον προαιρετικό διευρυμένο εμβολιασμό των υγιών ατόμων. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο εμβολιασμός της γρίπης θα επιτρέψει τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid 19 σε περίπτωση σύμπτωσης του δεύτερου επιδημικού κύματος με την εποχική γρίπη».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ