Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή Facebook Twitter
0

Η εισβολή του κορωνοϊού στην ζωή μας έβαλε «στον πάγο» κάποια προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού, αφού εξυπηρετούνται κυρίως τα έκτακτα περιστατικά, όπως ένα κάταγμα κι ένα οξύ πρόβλημα υγείας. «Ωστόσο, αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα και ο επιβεβλημένος περιορισμός των μετακινήσεων δεν πρέπει να γίνει αιτία να αμελήσουμε να κάνουμε στα βρέφη και τα νήπια τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια», θυμίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Σοφία Σάνι.

Τη σύσταση της παιδιάτρου προσυπογράφει και ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσίοδρας λέγοντας: «Θυμάστε τι έγινε πέρσι με την επιδημική έξαρση της ιλαράς και τι έκταση πήρε στην πατρίδα μας. Για να μην επαναληφθούν τέτοια ανησυχητικά φαινόμενα δεν πρέπει να μειωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τα βασικά εμβόλια. Δεν πειράζει να καθυστερήσουν λίγο οι αναμνηστικές δόσεις, όμως τα απαραίτητα εμβόλια που χορηγούνται έως την ηλικία των δύο ετών πρέπει να γίνουν όλα, στην ώρα τους».

Τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια λοιπόν που πρέπει να γίνουν είναι του πνευμονιόκοκκου, της διφθερίτιδας, του τετάνου, της ιλαράς της ανεμοβλογιάς, της παρωτίτιδας, της μηνιγγίτιδας (το τετραπλό και του μηνιγγιτιδόκοκκου Β και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με τους ειδικούς να συστήνουν να προτιμάμε τα πολυδύναμα εμβόλια με τα οποία περιορίζονται οι επισκέψεις στον παιδίατρο. Για την επίσκεψη στον παιδίατρο για τους επιβεβλημένους εμβολιασμούς ισχύουν οι επίσημες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) ότι πρέπει να γίνεται με ραντεβού, με χρονική απόσταση το ένα ραντεβού από το άλλο ώστε να αερίζεται ο χώρος και το παιδί να συνοδεύεται μόνο από έναν γονέα χωρίς αδέλφια, παππούδες ή γιαγιάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το φθινόπωρο και το πιθανό 2ο κύμα της πανδημίας

Παρότι η εξέλιξη της καμπύλης εξάπλωσης του Covid-19 προχωρά προς την επιθυμητή επιπεδοποίηση στη χώρα μας, οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από έναν ιό, για τον οποίο ελάχιστοι άνθρωποι διαθέτουν ανοσία, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει ανοσία το 60% του πληθυσμού ή να κυκλοφορήσει ευρέως το εμβόλιο και να εμβολιαστούμε όλοι. Ωστόσο, παρότι 62 πειραματικά εμβόλια δοκιμάζονται για τον Covid-19, δεν μπορούν να γίνουν διαθέσιμα σε λίγους μήνες. Συνεπώς είναι πιθανή η έλευση ενός δεύτερου κύματος το φθινόπωρο, αφού όλοι οι επιστήμονες ελπίζουν πως το καλοκαίρι-μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και με την αύξηση της θερμοκρασίας θα μειωθεί πολύ η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ιός αυτός δεν «συμπαθεί» την ζέστη (ειδικότερα τις θερμοκρασίες άνω των 25οC) και τη χαμηλή υγρασία, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι στο ελληνικό καλοκαίρι με το εύκρατο κλίμα δεν θα μπορέσει να ζήσει.


Έως τώρα τα διαθέσιμα ευρήματα για το ενδεχόμενο δεύτερο-φθινοπωρινό-κύμα είναι λίγα και όπως τονίζει ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρης επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί τον Οκτώβρη: Αν θα εμφανιστεί ο Covid-19, πώς θα συνυπάρξει με άλλους εποχικούς ιούς όπως της γρίπης τύπου Α και της γρίπης τύπου Β, αν κάποιος από αυτούς τους ιούς εξαπλωθεί περισσότερο και καταλάβει περισσότερο «χώρο», μοιραία εκτοπίζοντας τους άλλους... Τα ερωτηματικά που μένει να απαντηθούν είναι πολλά αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το φθινόπωρο πρέπει να συνεχίσουμε τους βασικούς εμβολιασμούς των παιδιών και να κάνουμε εγκαίρως το αντιγριπικό εμβόλιο, στα νήπια έως 5 ετών και σε όσα παιδιά ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα. Οι ειδικοί συστήνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και στα παιδιά που έχουν μικρά αδελφάκια στο σπίτι (με ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της πολύ νεαρής ηλικίας) και σε όσα παιδιά έχουν ευπάθεια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ταλαιπωρούνται από βρογχίτιδες ή βρογχιολίτιδες.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθανάσιος Τσακρής: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον»

Α. Τσακρής / «Ο κορωνοϊός είναι πρόγευση ενός κύματος ιών που θα 'ρθουν στο μέλλον»

Η τριπλή επιδημία, τα μέτρα προστασίας και τα νέα δεδομένα. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Υγεία & Σώμα / Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μιλά για τα άλματα στην προσβασιμότητα της περίθαλψης και των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και τις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα που ζουν με τον ιό στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ