Εμβολιάσου για τον έρπητα ζωστήρα και ζήσε χωρίς πόνο

Εμβολιάσου για τον έρπητα ζωστήρα και ζήσε χωρίς πόνο Facebook Twitter
Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα γίνεται άπαξ, διά βίου και χορηγείται δωρεάν για όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
0

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον έρπητα ζωστήρα, ο εμβολιασμός σε βοηθά να διατηρήσεις την ποιότητα στη ζωή σου, μεγαλώνοντας, και να προφυλαχθείς από ανυπόφορους πόνους, που συχνά δεν σε αφήνουν ούτε να κοιμηθείς.


Διαπεραστικός πόνος στην πλάτη που μοιάζει με κάψιμο, δεν σταματά ούτε την ώρα του ύπνου, δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, να ντυθείς. Όταν πονάς, δυσκολεύεσαι ακόμα και να ανεχτείς το άγγιγμα του πιο απαλού ρούχου στο σώμα σου.

Υποφέρεις από έρπητα ζωστήρα, που πλήττει πολλούς μεσήλικες και ηλικιωμένους, με συνέπεια απλές καθημερινές κινήσεις να γίνονται βάσανο, καθώς κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μεθερπητική νευραλγία, την πιο σημαντική επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα.

Όπως εξηγεί η λοιμωξιολόγος Γαρυφαλλιά Πουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο έρπητας ζωστήρας οφείλεται σε επενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς, ο οποίος υπάρχει στο 95% των ενηλίκων και παραμένει σε κατάσταση ύπνωσης στα γάγγλια. Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται, με συνέπεια να «ξυπνά» ο κοιμισμένος ιός και να επανεμφανίζεται ως ιός του έρπητα ζωστήρα. Διεθνώς αλλά και στην πατρίδα μας, 1 στα 4 άτομα θα εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι δυσκολίες της μεθερπητικής νευραλγίας

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν μια σημαντική και δύσκολη στην αντιμετώπισή της επιπλοκή, τη χρόνια μεθερπητική νευραλγία που υποχωρεί με φάρμακα μόνο στο 50% των πασχόντων. Οι υπόλοιποι δεν καταφέρνουν να ανακουφιστούν, παρότι καταναλώνουν συνδυασμούς αναλγητικών, οπιοειδών και συνοδών αναλγητικών, όπως είναι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με οικονομοτεχνικές μελέτες, οι ασθενείς φτάνουν να καταναλώνουν έως και επτά χάπια την ημέρα, γεγονός που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και απορρυθμίζει τα χρόνια νοσήματα σαν τον σακχαρώδη διαβήτη.

«Φυσικά, η κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανιστεί ο έρπητας ζωστήρας, ενώ, λόγω της πολυφαρμακίας, αυξάνεται και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, φτάνοντας τα 2.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως, ποσό που δαπανάται σε αναλγητικά φάρμακα» λέει η κ. Πουλάκου.

Νέα εκστρατεία για την αξία του εμβολιασμού

Για την πρόληψη της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα, ο γιατρός Γιώργος Τρίμης, υπεύθυνος του Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων της MSD, μας υπενθυμίζει πως υπάρχει προστατευτικό εμβόλιο, με τη νέα ενημερωτική εκστρατεία της MSD «Εμβολιάσου σήμερα» να συστήνει σε όλα τα άτομα 60 ετών και άνω να κάνουν το εμβόλιο δωρεάν και να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να υποφέρουν και να συνεχίσουν τον ήρεμο ύπνο τα βράδια.

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα γίνεται άπαξ, διά βίου και χορηγείται δωρεάν για όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Όπως υπογραμμίζει η κ. Πουλάκου, τα εμβόλια δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Οι ενήλικες πρέπει να εμβολιάζονται για τη γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο, τον έρπητα ζωστήρα, να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου της ιλαράς (αν δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα) και να επαναλαμβάνουν ανά 10ετία το εμβόλιο του τετάνου, της διφθερίτιδας και του κοκίτη.

Μιλώντας εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο Γιώργος Πατούλης επισημαίνει πως η πατρίδα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα προγράμματα Εθνικού Εμβολιασμού για Ενήλικες και πως το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημικής έξαρσης της ιλαράς αλλά και τα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι από την εποχική γρίπη καταδεικνύουν την ανάγκη του προληπτικού εμβολιασμού και φανερώνουν πως οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού λόμπι, που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα βαριές.

Η άγνωστη σύνδεση του έρπητα ζωστήρα με τις καρδιοπάθειες

Εκτός από τους αφόρητους πόνους της μεθερπητικής νευραλγίας, ο έρπητας ζωστήρας, σύμφωνα με νέες έρευνες, αυξάνει και τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και αρρυθμία.

Η επίκουρη καθηγήτρια Γαρυφαλλιά Πουλάκου επισημαίνει πως ποσοστό 10-20% των ασθενών που εμφανίζουν τον ιδιαίτερα επικίνδυνο οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ στα άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα και από άλλα χρόνια νοσήματα ο κίνδυνος για έμφραγμα ή αρρυθμία εκτινάσσεται κατά 300%! Τα νέα ευρήματα αποτελούν έναν επιπλέον λόγο να υιοθετήσετε το μήνυμα της καμπάνιας της MSD «Εμβολιάσου σήμερα», χωρίς να χάνετε άλλο χρόνο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ