Εμβόλια: Ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν μικροί, μεγάλοι και έγκυες με τα διαθέσιμα εμβόλια

Εμβόλια: Ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν μικροί, μεγάλοι και έγκυες με τα διαθέσιμα εμβόλια Facebook Twitter
Θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα κενά που δημιουργήθηκαν στην εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ενηλίκων την περίοδο της καραντίνας, όταν όλα τα άλλα θέματα υγείας, πέραν του κορωνοϊού, μπήκαν στο περιθώριο.
0ΜΕ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΓΚΥΚΛΙΟ
το υπουργείο Υγείας αναδεικνύει ως πρώτη προτεραιότητα στη χάραξη της πολιτικής υγείας τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων κατά την περίοδο της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2 και εν όψει του δεύτερου πανδημικού κύματος που αναμένεται να χτυπήσει το φθινόπωρο τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, αλλά και μετά το μήνυμα που απέστειλε στις αρχές Μαΐου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα τα κενά που δημιουργήθηκαν στην εμβολιαστική κάλυψη παιδιών και ενηλίκων την περίοδο της καραντίνας, όταν όλα τα άλλα θέματα υγείας, πέραν του κορωνοϊού, μπήκαν στο περιθώριο.

Ήδη από τον Μάρτιο η παραμέληση της πραγματοποίησης των πρώτων αλλά και των αναμνηστικών δόσεων σημαντικών εμβολίων καταγράφηκε από την ιατρική κοινότητα και οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας εξέδωσαν εγκύκλιο με σύσταση για τον ελληνικό πληθυσμό, ενώ επικαιροποιημένες συστάσεις ακολούθησαν δύο μήνες μετά, με τη νέα εγκύκλιο.


Όπως αναφέρει ο κ. Πρεζεράκος: «Η πανδημία από τον νέο κορωνοϊό, με εκατομμύρια δηλωθέντα κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως, προκαλώντας συναγερμό, μας απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την αξία των εμβολίων. Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για ασφαλή και αποτελεσματικά αντίμετρα έναντι του SARS-CoV-2, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια με αποδεδειγμένη ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα για δεκάδες σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Παρά τις συστάσεις για τη σημασία του έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού, ιδιαίτερα στα βρέφη ηλικίας κάτω των 2 ετών, που διατυπώθηκαν στην αρχή της πανδημίας, δεδομένα από διάφορες χώρες καταγράφουν σημαντική μείωση των εμβολιασμών, που προσεγγίζει το 50% στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 2 ετών και υπερβαίνει το 70% στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε σημαντικό βαθμό στον φόβο του κοινού για πιθανή έκθεση στον ιό.

Ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή για ασφαλή και αποτελεσματικά αντίμετρα έναντι του SARS-CoV-2, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια με αποδεδειγμένη ασφάλεια και εξαιρετική αποτελεσματικότητα για δεκάδες σοβαρά και δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

Παρόμοια υπολογίζονται τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης των εμβολιασμών και στη χώρα μας. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας στη χώρα αλλά και το γεγονός ότι η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό όσον αφορά κοινές λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβόλια, μετά από γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούμε τις προηγούμενες οδηγίες (που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο) και συστήνουμε τα εξής:

• Έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών.

• Άμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.


• Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και όλων των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα».

Ασφαλής ο εμβολιασμός ρουτίνας την εποχή της πανδημίας

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της πανδημίας, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας, που περιλαμβάνουν την προσέλευση με προγραμματισμένα ραντεβού για τη μείωση του συνωστισμού στους χώρους αναμονής, με μόνο έναν συνοδό, αν είναι απαραίτητο, και ακολουθώντας τις συστάσεις για χρήση μάσκας και υγιεινής των χεριών. Επίσης, τονίζεται πως αφενός ο εμβολιασμός ρουτίνας δεν αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, αφετέρου ο τυχαίος εμβολιασμός κατά την περίοδο επώασης του κορωνοϊού δεν αυξάνει την πιθανότητα για εκδήλωση σοβαρότερης λοίμωξης ούτε μειώνει την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια του χορηγηθέντος εμβολίου.


Ειδικότερα, ο κ. Πρεζεράκος υπογραμμίζει στην εγκύκλιο πώς: «Στα ασυμπτωματικά παιδιά ή τους ενήλικες που παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι, διότι εκτέθηκαν σε κρούσμα με λοίμωξη Covid-19 (δηλαδή θεωρούνται "επαφές" κρούσματος), είτε είναι ύποπτα είτε επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο εμβολιασμός αναβάλλεται για 14 ημέρες και διενεργείται στη συνέχεια, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.


Στα παιδιά ή τους ενήλικες που αναπτύσσουν συμπτωματολογία, είτε παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι είτε νοσηλεύονται, ο εμβολιασμός δύναται να διενεργηθεί μετά την παρέλευση τουλάχιστον 14 ημερών από την ύφεση των συμπτωμάτων. Άρα, σε κάθε περίπτωση, είτε κατά την υποψία θετικού κρούσματος είτε σε επιβεβαιωμένο κρούσμα με συμπτώματα, οι δόσεις των εμβολίων που έχουν μείνει πίσω μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την πάροδο δύο εβδομάδων, ενώ με τα πολυδύναμα εμβόλια μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων επισκέψεων στον γιατρό και ολοκληρώνεται πιο γρήγορα η θωράκιση του οργανισμού.

Γκαζώνει το ράλι των 118 πειραματικών εμβολίων για τον κορωνοϊό

Κι ενώ πολύς κόσμος διστάζει να πάει στον γιατρό για να κάνει τα επιβεβλημένα εμβόλια, στα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης διεξάγεται μια πρωτοφανής κούρσα ταχύτητας για την παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό. Προβάδισμα έχουν πάρει 8 εμβόλια που ήδη δοκιμάζονται σε ανθρώπους-υγιείς εθελοντές σε 10 κλινικές μελέτες, ενώ στον «αγώνα» συμμετέχουν συνολικά 118 πειραματικά εμβόλια, με τα 110 να βρίσκονται ακόμα σε στάδιο προκλινικών ερευνών, δηλαδή να χορηγούνται σε πειραματόζωα, όπως εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τα 8 πειραματικά εμβόλια που έχουν προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, δύο βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές φάσης 2, με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας να εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία των ερευνών και ταυτόχρονα τον σκεπτικισμό του για το κατά πόσο θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο στα χέρια μας ενάντια στον SARS-CoV-2 τους προσεχείς μήνες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Υγεία & Σώμα / Λάθος να αμελούμε τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια αυτή την εποχή

Το φθινόπωρο πρέπει να συνεχίσουμε τους βασικούς εμβολιασμούς των παιδιών και να κάνουμε εγκαίρως το αντιγριπικό εμβόλιο, στα νήπια έως 5 ετών και σε όσα παιδιά ανήκουν σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού με υποκείμενα νοσήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ο επόμενος κόσμος / Η υπέροχη ζωή του Αλέξανδρου Χριστοδούλου (που τυχαίνει να έχει διαβήτη)

Ένας Έλληνας Iron Man, αθλητής και πετυχημένος επιχειρηματίας μάς μιλά για το πώς ζει με τον διαβήτη και το πώς έχει καταφέρει να βελτιώσει τη σχέση του με αυτόν. Tο επεισόδιο είναι μια ευγενική χορηγία του συστήματος παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre της Abbott.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το αλτσχάιμερ

Άκου την επιστήμη / Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο καθηγητή Νευρολογίας του ΕΚΠΑ για τα βάθη του εγκεφάλου, την ύπαρξη της ψυχής, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/11-Η σκληρή αλήθεια για την ψυχική ασθένεια στην οικογένεια

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τα «αόρατα παιδιά»

Ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που βίωσε την ψυχική ασθένεια του πατέρα του, μαζί με τις χρήσιμες συμβουλές ειδικών σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Θεοκλής Ζαούτης / Η ύπουλη απειλή της μικροβιακής αντοχής

Ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί πώς η διαχρονική και αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ