To δώρο του πόνου. Του Στέφανου Ξενάκη

To δώρο του πόνου. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Το μόνο σίγουρο από την ώρα που γεννήθηκες είναι ότι θα πονάς. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν είναι σίγουρο πως θα μαθαίνεις από τον πόνο. Το πάθημα είναι εγγυημένο. Το μάθημα, όχι.
0

Δεν υπάρχει κανένας που να μην πονάει. Κανένας. Ήρθαμε εδώ για να πονέσουμε. Ο πόνος είναι Δάσκαλος. Και θα έρθει, είτε το θες είτε όχι. Εννοείται, ούτε εγώ τον θέλω. Δεν είμαι μαζόχας. Δεν τον περιμένω με δώρα και κόκκινα χαλιά στρωμένα. Όμως, ξέρω ότι δεν έχω κι άλλη επιλογή. Για να σε βάλει στη δράση έρχεται ο πόνος. Όχι για να υποφέρεις. Κι όσο δεν βγαίνεις στη δράση, τόσο θα υποφέρεις.

Άσε και το άλλο. Δεν σε ειδοποιεί ποτέ πριν έρθει. Κι έρχεται πάντα στο χειρότερο timing. Τότε ακριβώς που δεν τον θες. Σαν τα τεστ που είχαμε στο γυμνάσιο. Που σου κάθονταν πάντα τη μέρα που δεν είχες διαβάσει. (κάθε μέρα δηλαδή). Γι' αυτό είναι σημαντικό να είσαι καλά διαβασμένος στο σχολείο της ζωής.

Τελειώνει ο ένας πόνος και πάνω που πας να χαρείς, έρχεται ο επόμενος. Είναι ψέμα ότι θα σταματήσεις να πονάς. Είναι ψέμα ότι τα πράγματα θα τακτοποιηθούν μετά τον ιό. Είναι ψέμα ότι τα πράγματα θα φτιάξουν το 2021. Πάντα θα γίνεται της πουτάνας. Θα σε απολύσουν, θα χωρίσεις, θα μείνεις άφραγκος, θα σου κάτσει ο ιός, θα χάσεις τον άνθρωπό σου. Το μόνο σίγουρο από την ώρα που γεννήθηκες είναι ότι θα πονάς. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν είναι σίγουρο πως θα μαθαίνεις από τον πόνο. Το πάθημα είναι εγγυημένο. Το μάθημα, όχι.

Ό,τι σου έρθει, μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αρκεί να γίνεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σου έρθει. Κι αυτό είναι δική σου δουλειά και μόνο.

Ο πόνος είναι σαν το αυγό και τον νεοσσό. Ο πόνος σού χτυπάει απ' έξω για να σου ραγίσει το αυγό. Ο πόνος είναι απ' έξω προς τα μέσα. Έρχεται για να σε ξυπνήσει. Και δεν θα είναι η βελούδινη φωνή της μανούλας σου την πρώτη μέρα του νηπιαγωγείου. Θα είναι η αγριοφωνάρα του θαλαμοφύλακα αξημέρωτα στη μέση του χειμώνα.

Από κει και πέρα, όμως, ξεκινάει η δική σου η δουλειά. Η σημαντικότερη. Στο φινάλε, η μόνη που επηρεάζεις. Να σπάσεις το αυγό από μέσα προς τα έξω. Οι πολλοί δεν το κάνουν. Το φοβούνται. Και το αναβάλλουν. Νιώθουν ασφάλεια μέσα στο αυγό κι ας είναι σπασμένο. Αλλά αυτή η ασφάλεια είναι θάνατος. Η ζωή ξεκινάει έξω από το αυγό. Ο χειρότερος θάνατος είναι να μη ζεις. Όχι να πεθαίνεις.

Δεν υπάρχει ομορφότερη ανάσταση από την αναγέννησή σου. Η ζωή λες και ξαναξεκινάει κάθε φορά που αναγεννιέσαι. Και πάντα θα είσαι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σπάσεις το αυγό. Αν το σπάσεις. Ο πόνος είναι το δώρο της ζωής για να σε αναγκάσει να γίνεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σου χτυπήσει την πόρτα. Φτάνει να το θες. Και να δουλέψεις.

Και να είσαι σίγουρος πως σε αυτόν τον τέλειο συμπαντικό αλγόριθμο που λειτουργεί αλάνθαστα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια κανένας πόνος, ατομικός ή συλλογικός, δεν έρχεται τυχαία. Επίσης, να ξέρεις ότι δεν θα σου έρθει ποτέ κάτι που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις. Ό,τι σου έρθει, μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αρκεί να γίνεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σου έρθει. Κι αυτό είναι δική σου δουλειά και μόνο.

Και είναι ψέμα ότι μετά τη σταύρωση έρχεται η ανάσταση. Δεν έρχεται. Εσύ θα τη φέρεις. Αν τη φέρεις. Και μετά την ανάσταση θα ξαναέρθει η σταύρωση. Αυτή έρχεται από μόνη της. Και μετά πάλι εσύ την ανάσταση. Και κάθε σταύρωση θα είναι μεγαλύτερη.

Αλλά κάθε ανάσταση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ιός του τρόμου. Του Στέφανου Ξενάκη

Υγεία & Σώμα / Ο ιός του τρόμου. Του Στέφανου Ξενάκη

Υπάρχει ένας άλλος ιός στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται κάθε μέρα, χωρίς να το γνωρίζουν. Πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο ύπουλος, πολύ πιο θανατηφόρος. Είναι ο ιός του τρόμου. Κλέβει λίγο λίγο τη ζωή σου, χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο γιατρός Δημήτρης Κοτζαμπασάκης μιλάει για τις πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Υγεία & Σώμα / Δημήτρης Κοτζαμπασάκης: Οι πλαστικές προσώπου στην εποχή του Instagram

Ο ΩΡΛ και πλαστικός χειρούργος προσώπου Δημήτρης Κοτζαμπασάκης έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με περιπτώσεις ανθρώπων που εκτός από τις συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες τού ζητούν κάποια παρέμβαση στο πρόσωπό τους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ