To δώρο του πόνου. Του Στέφανου Ξενάκη

To δώρο του πόνου. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Το μόνο σίγουρο από την ώρα που γεννήθηκες είναι ότι θα πονάς. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν είναι σίγουρο πως θα μαθαίνεις από τον πόνο. Το πάθημα είναι εγγυημένο. Το μάθημα, όχι.
0

Δεν υπάρχει κανένας που να μην πονάει. Κανένας. Ήρθαμε εδώ για να πονέσουμε. Ο πόνος είναι Δάσκαλος. Και θα έρθει, είτε το θες είτε όχι. Εννοείται, ούτε εγώ τον θέλω. Δεν είμαι μαζόχας. Δεν τον περιμένω με δώρα και κόκκινα χαλιά στρωμένα. Όμως, ξέρω ότι δεν έχω κι άλλη επιλογή. Για να σε βάλει στη δράση έρχεται ο πόνος. Όχι για να υποφέρεις. Κι όσο δεν βγαίνεις στη δράση, τόσο θα υποφέρεις.

Άσε και το άλλο. Δεν σε ειδοποιεί ποτέ πριν έρθει. Κι έρχεται πάντα στο χειρότερο timing. Τότε ακριβώς που δεν τον θες. Σαν τα τεστ που είχαμε στο γυμνάσιο. Που σου κάθονταν πάντα τη μέρα που δεν είχες διαβάσει. (κάθε μέρα δηλαδή). Γι' αυτό είναι σημαντικό να είσαι καλά διαβασμένος στο σχολείο της ζωής.

Τελειώνει ο ένας πόνος και πάνω που πας να χαρείς, έρχεται ο επόμενος. Είναι ψέμα ότι θα σταματήσεις να πονάς. Είναι ψέμα ότι τα πράγματα θα τακτοποιηθούν μετά τον ιό. Είναι ψέμα ότι τα πράγματα θα φτιάξουν το 2021. Πάντα θα γίνεται της πουτάνας. Θα σε απολύσουν, θα χωρίσεις, θα μείνεις άφραγκος, θα σου κάτσει ο ιός, θα χάσεις τον άνθρωπό σου. Το μόνο σίγουρο από την ώρα που γεννήθηκες είναι ότι θα πονάς. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν είναι σίγουρο πως θα μαθαίνεις από τον πόνο. Το πάθημα είναι εγγυημένο. Το μάθημα, όχι.

Ό,τι σου έρθει, μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αρκεί να γίνεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σου έρθει. Κι αυτό είναι δική σου δουλειά και μόνο.

Ο πόνος είναι σαν το αυγό και τον νεοσσό. Ο πόνος σού χτυπάει απ' έξω για να σου ραγίσει το αυγό. Ο πόνος είναι απ' έξω προς τα μέσα. Έρχεται για να σε ξυπνήσει. Και δεν θα είναι η βελούδινη φωνή της μανούλας σου την πρώτη μέρα του νηπιαγωγείου. Θα είναι η αγριοφωνάρα του θαλαμοφύλακα αξημέρωτα στη μέση του χειμώνα.

Από κει και πέρα, όμως, ξεκινάει η δική σου η δουλειά. Η σημαντικότερη. Στο φινάλε, η μόνη που επηρεάζεις. Να σπάσεις το αυγό από μέσα προς τα έξω. Οι πολλοί δεν το κάνουν. Το φοβούνται. Και το αναβάλλουν. Νιώθουν ασφάλεια μέσα στο αυγό κι ας είναι σπασμένο. Αλλά αυτή η ασφάλεια είναι θάνατος. Η ζωή ξεκινάει έξω από το αυγό. Ο χειρότερος θάνατος είναι να μη ζεις. Όχι να πεθαίνεις.

Δεν υπάρχει ομορφότερη ανάσταση από την αναγέννησή σου. Η ζωή λες και ξαναξεκινάει κάθε φορά που αναγεννιέσαι. Και πάντα θα είσαι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σπάσεις το αυγό. Αν το σπάσεις. Ο πόνος είναι το δώρο της ζωής για να σε αναγκάσει να γίνεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σου χτυπήσει την πόρτα. Φτάνει να το θες. Και να δουλέψεις.

Και να είσαι σίγουρος πως σε αυτόν τον τέλειο συμπαντικό αλγόριθμο που λειτουργεί αλάνθαστα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια κανένας πόνος, ατομικός ή συλλογικός, δεν έρχεται τυχαία. Επίσης, να ξέρεις ότι δεν θα σου έρθει ποτέ κάτι που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις. Ό,τι σου έρθει, μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Αρκεί να γίνεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό που ήσουν πριν σου έρθει. Κι αυτό είναι δική σου δουλειά και μόνο.

Και είναι ψέμα ότι μετά τη σταύρωση έρχεται η ανάσταση. Δεν έρχεται. Εσύ θα τη φέρεις. Αν τη φέρεις. Και μετά την ανάσταση θα ξαναέρθει η σταύρωση. Αυτή έρχεται από μόνη της. Και μετά πάλι εσύ την ανάσταση. Και κάθε σταύρωση θα είναι μεγαλύτερη.

Αλλά κάθε ανάσταση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ιός του τρόμου. Του Στέφανου Ξενάκη

Υγεία & Σώμα / Ο ιός του τρόμου. Του Στέφανου Ξενάκη

Υπάρχει ένας άλλος ιός στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται κάθε μέρα, χωρίς να το γνωρίζουν. Πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο ύπουλος, πολύ πιο θανατηφόρος. Είναι ο ιός του τρόμου. Κλέβει λίγο λίγο τη ζωή σου, χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ