Dear Valentine… I hate you!

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter

Ο ξαφνικός έρωτας μπορεί και να είναι «κάτι άβολο». Χιλιάδες στον κόσμο ερωτευμένοι, πρόσφατα ερωτοχτυπημένοι, ή και απλώς γοητευμένοι, κατάφεραν με την συμβολή της επιστήμης να αποδείξουν τα τελευταία χρόνια πως η αγωνία και η αμηχανία που συνοδεύει τον έρωτα, είναι κάτι κοινό. Στο πέρασμα των χρόνων, ψυχολόγοι, νευροψυχίατροι και ενδοκρινολόγοι, βεβαίωσαν ότι ο έρωτας μπορεί να είναι και στρεσογόνος, επίπονος και βασανιστικός.

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter

Είναι το πρώτο διάστημα, συνήθως, σε μια ερωτική σχέση, που συνοδεύει την λίμπιντο με εξάψεις και χτυποκάρδια, και τα ερευνητικά εργαστήρια έδειξαν με απεικονίσεις, ορμονο-διαγράμματα και εγκεφαλογραφήματα, ότι η αδρεναλίνη στους ερωτοχτυπημένους εκρήγνυται με τέτοιο τρόπο που παράγει, για αρκετό διάστημα στο ζευγάρι, άναρχο στρες.

Οι σχέσεις αγάπης- μίσους, μαζί και πάθους, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να περιμένουν τους ανθρώπους του 21 αιώνα, για να εκφραστούν. Από τα μέσα του 1900 ακόμη, όταν ο έρωτας και τα ήθη του διέπονταν από την Βικτωριανή εποχή, οι πρώτες κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου ήταν «ξινές»! Ονομάστηκαν Vinegar Valentine's Cards, σε αντιδιαστολή με το Sweet Valentine που αποκαλούμε τους αγαπημένους μας τέτοια μέρα, και στόχο είχαν να καυτηριάσουν, από τον έναν απ τους δύο στο ζευγάρι, ή και από κάποιον άλλο, τρίτο, φίλο, γνωστό (ή και άγνωστο, μια και μπορούσε να σταλεί ανώνυμα) ό,τι δεν μπορούσε να ειπωθεί ευθέως, με βάση τα ήθη της εποχής, για την προβληματικότητα ή το αταίριαστο της σχέσης.

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter

Υπήρχαν κάρτες που έλεγαν την αλήθεια, όταν μια γυναίκα ήταν ερωτευμένη με άλλον, όταν ήθελε να απορρίψει έναν υποψήφιο μνηστήρα, όταν εκείνος ήθελε να της πει ότι την είχε βαρεθεί, αλλά και όταν οι άλλοι έβλεπαν ότι την/ τον βασανίζει!

Σήμερα, με την συνδρομή της δικιάς μας κοινωνίας, των επιστημόνων και των ειδικών, το συναίσθημα στο ζευγάρι είναι κάτι που ευθέως δηλώνεται, όπως η κουλτούρα της χιλιετίας μας προτρέπει. Η καμπύλη του feeling όμως σε μια σχέση, από το πρώτο φλερτ και τα πρώτα σκιρτήματα, όπως και στην διάρκεια της εξέλιξής του, αποκωδικοποιείται με διαρκώς μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σημείο να γνωρίζουμε πια, λίγο πολύ, πότε ο έρωτας πονάει και πότε γιατρεύει.

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter
  • Στους «νεο-ερωτευμένους» τα επίπεδα της κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του στρες, αυξάνονται εντυπωσιακά σε σχέση με εκείνους που είναι μόνοι ή που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση.
  • Ανάλογα με την ένταση του πάθους, τα επίπεδα της κορτιζόλης επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά από τους πρώτους 12 ή 24 μήνες στην σχέση, που σημαίνει ότι το ( ευχάριστα) βασανιστικό φτερούγισμα υποχωρεί, και το ζευγάρι μπορεί να απολαύσει πλέον τα οφέλη και την ηρεμία που προκύπτουν βιολογικά από την ερωτική τους ζωή και την παρουσία του συντρόφου τους.
  • Όταν αγαπάμε (τον ερωτικό μας σύντροφο,-και όχι αν αγαπάμε γενικώς), ο εγκέφαλος ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης στην αρμόδια εγκεφαλική περιοχή, και απελευθερώνει την αθρόα ροή ντοπαμίνης που βοηθά στην συγκέντρωση, την ενεργητικότητα και την αισιοδοξία στην κάθε μας μέρα, σύμφωνα με την καθηγήτρια ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Rutgers, Helen Fisher, που μελετά εδώ και δεκαετίες τα νευρο-ορμονικά φαινόμενα της αγάπης.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι και μόνο το να αισθάνεται κανείς την συναισθηματική υποστήριξη και την παρουσία ενός συντρόφου, αρκεί για να απελευθερωθούν ικανά επίπεδα οκυτοκίνης, της ορμόνης του δεσμού του έρωτα που προσδίδει γαλήνη, ευτυχία και ευεξία, συνήθως μετά τον οργασμό.

Παρόλα αυτά το σεξ δεν είναι το απολύτως απαραίτητο, τονίζει η κορυφαία ανθρωπολόγο. Και μόνο το άγγιγμα του χεριού, ένα φιλί, ένα κοίταγμα στα μάτια, μια γλυκιά αγκαλιά, αρκούν. και χρόνια μετά το πρώτο σκίρτημα, για να πλημμυρίσει η αγάπη σε νου και σώμα με την οκυτοκίνη ιδιαίτερα, και τις ορμόνες της χαράς...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ