Dear Valentine… I hate you!

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter

Ο ξαφνικός έρωτας μπορεί και να είναι «κάτι άβολο». Χιλιάδες στον κόσμο ερωτευμένοι, πρόσφατα ερωτοχτυπημένοι, ή και απλώς γοητευμένοι, κατάφεραν με την συμβολή της επιστήμης να αποδείξουν τα τελευταία χρόνια πως η αγωνία και η αμηχανία που συνοδεύει τον έρωτα, είναι κάτι κοινό. Στο πέρασμα των χρόνων, ψυχολόγοι, νευροψυχίατροι και ενδοκρινολόγοι, βεβαίωσαν ότι ο έρωτας μπορεί να είναι και στρεσογόνος, επίπονος και βασανιστικός.

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter

Είναι το πρώτο διάστημα, συνήθως, σε μια ερωτική σχέση, που συνοδεύει την λίμπιντο με εξάψεις και χτυποκάρδια, και τα ερευνητικά εργαστήρια έδειξαν με απεικονίσεις, ορμονο-διαγράμματα και εγκεφαλογραφήματα, ότι η αδρεναλίνη στους ερωτοχτυπημένους εκρήγνυται με τέτοιο τρόπο που παράγει, για αρκετό διάστημα στο ζευγάρι, άναρχο στρες.

Οι σχέσεις αγάπης- μίσους, μαζί και πάθους, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να περιμένουν τους ανθρώπους του 21 αιώνα, για να εκφραστούν. Από τα μέσα του 1900 ακόμη, όταν ο έρωτας και τα ήθη του διέπονταν από την Βικτωριανή εποχή, οι πρώτες κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου ήταν «ξινές»! Ονομάστηκαν Vinegar Valentine's Cards, σε αντιδιαστολή με το Sweet Valentine που αποκαλούμε τους αγαπημένους μας τέτοια μέρα, και στόχο είχαν να καυτηριάσουν, από τον έναν απ τους δύο στο ζευγάρι, ή και από κάποιον άλλο, τρίτο, φίλο, γνωστό (ή και άγνωστο, μια και μπορούσε να σταλεί ανώνυμα) ό,τι δεν μπορούσε να ειπωθεί ευθέως, με βάση τα ήθη της εποχής, για την προβληματικότητα ή το αταίριαστο της σχέσης.

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter

Υπήρχαν κάρτες που έλεγαν την αλήθεια, όταν μια γυναίκα ήταν ερωτευμένη με άλλον, όταν ήθελε να απορρίψει έναν υποψήφιο μνηστήρα, όταν εκείνος ήθελε να της πει ότι την είχε βαρεθεί, αλλά και όταν οι άλλοι έβλεπαν ότι την/ τον βασανίζει!

Σήμερα, με την συνδρομή της δικιάς μας κοινωνίας, των επιστημόνων και των ειδικών, το συναίσθημα στο ζευγάρι είναι κάτι που ευθέως δηλώνεται, όπως η κουλτούρα της χιλιετίας μας προτρέπει. Η καμπύλη του feeling όμως σε μια σχέση, από το πρώτο φλερτ και τα πρώτα σκιρτήματα, όπως και στην διάρκεια της εξέλιξής του, αποκωδικοποιείται με διαρκώς μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σημείο να γνωρίζουμε πια, λίγο πολύ, πότε ο έρωτας πονάει και πότε γιατρεύει.

Dear Valentine… I hate you! Facebook Twitter
  • Στους «νεο-ερωτευμένους» τα επίπεδα της κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του στρες, αυξάνονται εντυπωσιακά σε σχέση με εκείνους που είναι μόνοι ή που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση.
  • Ανάλογα με την ένταση του πάθους, τα επίπεδα της κορτιζόλης επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά από τους πρώτους 12 ή 24 μήνες στην σχέση, που σημαίνει ότι το ( ευχάριστα) βασανιστικό φτερούγισμα υποχωρεί, και το ζευγάρι μπορεί να απολαύσει πλέον τα οφέλη και την ηρεμία που προκύπτουν βιολογικά από την ερωτική τους ζωή και την παρουσία του συντρόφου τους.
  • Όταν αγαπάμε (τον ερωτικό μας σύντροφο,-και όχι αν αγαπάμε γενικώς), ο εγκέφαλος ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης στην αρμόδια εγκεφαλική περιοχή, και απελευθερώνει την αθρόα ροή ντοπαμίνης που βοηθά στην συγκέντρωση, την ενεργητικότητα και την αισιοδοξία στην κάθε μας μέρα, σύμφωνα με την καθηγήτρια ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Rutgers, Helen Fisher, που μελετά εδώ και δεκαετίες τα νευρο-ορμονικά φαινόμενα της αγάπης.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι και μόνο το να αισθάνεται κανείς την συναισθηματική υποστήριξη και την παρουσία ενός συντρόφου, αρκεί για να απελευθερωθούν ικανά επίπεδα οκυτοκίνης, της ορμόνης του δεσμού του έρωτα που προσδίδει γαλήνη, ευτυχία και ευεξία, συνήθως μετά τον οργασμό.

Παρόλα αυτά το σεξ δεν είναι το απολύτως απαραίτητο, τονίζει η κορυφαία ανθρωπολόγο. Και μόνο το άγγιγμα του χεριού, ένα φιλί, ένα κοίταγμα στα μάτια, μια γλυκιά αγκαλιά, αρκούν. και χρόνια μετά το πρώτο σκίρτημα, για να πλημμυρίσει η αγάπη σε νου και σώμα με την οκυτοκίνη ιδιαίτερα, και τις ορμόνες της χαράς...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ