Το «baby botox» σαρώνει, ακόμα και σε εφήβους

Το ‘baby Botox’ σαρώνει, ακόμα και σε εφήβους Facebook Twitter
Είναι τα φίλτρα; Το μακιγιάζ; Οροί; Συμπληρώματα; Καλός ύπνος; Η απάντηση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μία: “baby Botox”.
0


ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στο Instagram. Ανάμεσα στις αναρτήσεις διασημοτήτων με τέλειο δέρμα υπάρχουν φωτογραφίες απλών ανθρώπων –φίλων μας ίσως– οι οποίοι δείχνουν εξίσου λαμπεροί. Είναι μεταξύ 30 και 40, αλλά τα πρόσωπά τους φαίνονται τόσο λεία, τόσο σφιχτά και γαλήνια, που μοιάζουν μια ολόκληρη δεκαετία νεότεροι. Είναι τα φίλτρα; Το μακιγιάζ; Οροί; Συμπληρώματα; Καλός ύπνος; Η απάντηση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μία: «baby botox».

Όπως και το κανονικό botox, το baby botox περιλαμβάνει ενέσεις μιας μυοπαραλυτικής ουσίας, της βετουλινικής τοξίνης, αλλά σε μικρές ποσότητες. Ο ρόλος του baby botox είναι, θεωρητικά, προληπτικός. Εάν χορηγηθεί για πρώτη φορά σε νεαρή ηλικία και επαναλαμβάνεται κάθε λίγους μήνες για το υπόλοιπο της ζωής σας, μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία ρυτίδων. Και αναφέρεται ως «baby» επειδή ακριβώς οι δόσεις είναι μικρότερες από τις κανονικές, με αποτέλεσμα ένα σχετικά φυσικό πρόσωπο σε σχέση με την «παγωμένη» εμφάνιση που συνδέεται με το botox.

Το baby botox προσπαθεί να αποτρέψει την εμφάνιση των στατικών ρυτίδων. Αν και δεν υπάρχουν σοβαρές μακροχρόνιες μελέτες για τις επιδράσεις του στην εμφάνιση σε βάθος δεκαετιών, σε γενικές γραμμές η διαδικασία φαίνεται να λειτουργεί.

Το baby botox «σαρώνει» στους νέους, ακόμα και στους έφηβους. Ο αριθμός των 20άρηδων που έκαναν botox και παρόμοιες ενέσιμες θεραπείες αυξήθηκε κατά 71% από το 2019 έως το 2022, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των millennial και gen Z γυναικών που ζουν σε μεγάλες πόλεις και διαθέτουν κάποιο εισόδημα – κάθε συνεδρία κοστίζει εκατοντάδες δολάρια.

Ο στόχος του baby botox είναι ο ίδιος με οποιοδήποτε άλλο προϊόν περιποίηση του δέρματος: να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το λάβδανο για τη θεραπεία των ρυτίδων. Το 500 π.Χ., οι Κινέζες χρησιμοποιούσαν λάδι τσαγιού και σκόνη ρυζιού. Στις μέρες μας, υπάρχει μια τεράστια γκάμα από κρέμες, ορούς και μάσκες για τον ίδιο σκοπό. Οι άνθρωποι έχουν εμμονή με την περιποίηση της επιδερμίδας και την ξεκινούν νωρίτερα από ποτέ. Το baby botox είναι το αποκορύφωμα όλων αυτών των παρορμήσεων, η φροντίδα στο λογικό τους άκρο και ίσως πέρα απ’ αυτό. Δεν είναι απλώς μια προσπάθεια να επιβραδυνθούν τα σημάδια της γήρανσης – ο στόχος είναι να εξαλειφθούν εντελώς.

Κάθε πρόσωπο που δεν μένει στατικό αναπόφευκτα θα σχηματίσει σταδιακά ρυτίδες. Οι λεγόμενες δυναμικές ρυτίδες εμφανίζονται μόνο όταν το πρόσωπο βρίσκεται σε κίνηση, αλλά με τον χρόνο διαμορφώνονται σε στατικές ρυτίδες, οι οποίες επιμένουν ακόμη και όταν το πρόσωπο είναι σε ηρεμία. Από τότε που το botox εγκρίθηκε για πρώτη φορά ως θεραπεία, το 1989, έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για την άμβλυνση της εμφάνισης των δυναμικών ρυτίδων. (Δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις στατικές.) Το baby Botox, αντίθετα, προσπαθεί να αποτρέψει την εμφάνιση των στατικών ρυτίδων. Αν και δεν υπάρχουν σοβαρές μακροχρόνιες μελέτες για τις επιδράσεις του στην εμφάνιση σε βάθος δεκαετιών, σε γενικές γραμμές η διαδικασία φαίνεται να λειτουργεί.

Υπάρχει, φυσικά, μια παγίδα. Ακριβώς όπως και η πιο συμβατική του εκδοχή, τα αποτελέσματα του baby botox συνήθως εξασθενούν μετά από τρεις έως τέσσερις μήνες. Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, απαιτείται κάθε τόσο ένας νέος γύρος ενέσεων, απαιτείται δέσμευση. Όχι ότι η εμμονή με το baby botox επιτρέπει σε κάποιον να μη γεράσει ποτέ. Το baby botox δεν μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη από τον ήλιο, ούτε να διατηρήσει την ελαστικότητα του δέρματος ή να αναχαιτίσει τη χαλάρωσή του λόγω της μείωσης του κολλαγόνου.

Αν και έχει αποδειχθεί μάλλον ασφαλές, ένας πιθανός κίνδυνος είναι ότι, με την πάροδο πολλών δεκαετιών χρήσης, οι μύες του προσώπου μπορεί να ατροφήσουν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο γερασμένη εμφάνιση. Περιστασιακά, το πρόσωπο, αποφασισμένο να εκφραστεί, επιστρατεύει άλλους μύες για να αντισταθμίσει τους ακινητοποιημένους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρυτίδες σε απροσδόκητες περιοχές, όπως οι «γραμμές κουνελιού» γύρω από τη μύτη.

Η ικανότητα αυτού που πραγματοποιεί την επέμβαση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά καθώς θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει τις μελλοντικές κινήσεις του προσώπου, το οποίο αρχίζει να κάνει ρυτίδες μόλις εξασθενήσει η επίδραση της δόσης.

Οι ενέσεις μιας μυοπαραλυτικής ουσίας στο πρόσωπο με συχνότητα τρεις φορές το χρόνο από μια νεαρή ηλικία και μετά, αποτελούν ένα τεράστιο εγχείρημα, και όχι μόνο από οικονομική άποψη. Ωστόσο, πολλοί δικαιολογούν τη δαπάνη λέγοντας ότι είναι αρκετά φθηνότερη από τις χειρουργικές επεμβάσεις ή τις θεραπείες με λέιζερ κι ότι επίσης μια ένεση έχει οπωσδήποτε καλύτερα αποτελέσματα από μια ακριβή αντιγηραντική κρέμα. Το baby botox είναι το ζενίθ – ή το ναδίρ– της αντιγήρανσης.

Η εμμονή να παραμείνουμε νέοι αναλώνει τόσο τους ώριμους όσο και τους νέους, και ποτέ άλλοτε τόσο πολλά εργαλεία αντιγήρανσης δεν ήταν τόσο ελκυστικά ή προσιτά. Ρώτησαν τη Ντέινα Μπέρκοβιτς, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και συγγραφέα του βιβλίου «Botox Nation: Changing the Face of America», αν το baby Botox θα γίνει ποτέ o κανόνας. «Δεν υπάρχει αν, υπάρχει μόνο πότε», ήταν η απάντησή της.

Για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για τις γυναίκες, η λήψη μέτρων κατά της γήρανσης μοιάζει με καθήκον. «Αν δεν το κάνεις, σε κατηγορούν ότι έχεις εγκαταλείψει τον εαυτό σου, αν το κάνεις, είσαι ματαιόδοξη και επιπόλαιη», λέει η Μπέρκοβιτς. Καθώς το baby botox ανάγει την επιβράδυνση τη γήρανσης σε νέα ύψη, αλλάζει επίσης και το τι σημαίνει να γερνάς. Το να φαίνεσαι «μια χαρά για την ηλικία σου» δεν είναι αρκετό. Το ζήτημα πλέον είναι να φαίνεσαι σαν να μην έχεις γεράσει καθόλου.

Με στοιχεία από The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ