Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού είναι η νέα μάστιγα της εποχής

Το αυχενικό σύνδρομο του κινητού είναι η νέα μάστιγα της εποχής Facebook Twitter
Το γυρτό προς τα εμπρός κεφάλι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δημιουργεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, οσφυαλγίες και μουδιάσματα στα άνω και κάτω άκρα.
0

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρούς πόνους στο πάνω σημείο της πλάτης τους κάτι που προκαλείται από οξεία μυϊκή καταπόνηση. Ο πόνος αυτός οφείλεται στις ώρες που ξοδεύουν στα κινητά τηλέφωνα.

Φυσικά αυτή η στάση, με τον λαιμό σε κάμψη και το βλέμμα προς τα κάτω, δεν συμβαίνει μόνο όταν κανείς στέλνει γραπτά μηνύματα στο κινητό. Εδώ και πολλά χρονιά όλοι μας κοιτάζουμε προς τα κάτω για να διαβάσουμε ένα βιβλίο για παράδειγμα.

Το πρόβλημα με την αποστολή μηνυμάτων είναι ότι προστίθεται μια ακόμη δραστηριότητα, αυτή της πληκτρολόγησης, και επιπλέον τείνουμε να το κάνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στη σπονδυλική τους στήλη.

Το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει από 4,5-6 κιλά όταν βρίσκεται σε όρθια θέση. Όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός το βάρος σχεδόν διπλασιάζεται ενώ όσο αυξάνουμε την κλίση του κεφαλιού τόσο περισσότερο αυξάνεται και το βάρος του.

Αυτό φυσικά δεν είναι πρόβλημα όταν στέλνουμε ένα μήνυμα, αλλά όταν περνάμε παραπάνω από δύο ώρες τη μέρα πάνω από το κινητό κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε υπάρχει σοβαρό θέμα.

Η έλξη της βαρύτητας δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση στην σπονδυλική στήλη. Το γυρτό προς τα εμπρός κεφάλι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δημιουργεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, οσφυαλγίες και μουδιάσματα στα άνω και κάτω άκρα.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ορθοπεδικούς είναι ότι τα πολύ νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην σπονδυλική τους στήλη γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο αυχενικό πρόβλημα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα;


- Κρατήστε το κινητό σας στο επίπεδο των ματιών όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις οθόνες - τα laptops και τα tablets θα πρέπει επίσης να τοποθετούνται έτσι ώστε η οθόνη να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών και να μην χρειάζεται να λυγίζετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός ή να κοιτάτε προς τα κάτω για να το δείτε.


- Κάντε συχνά διαλείμματα από τις οθόνες. Για παράδειγμα, ορίστε ένα ξυπνητήρι που σας υπενθυμίζει να σηκωθείτε και να περπατήσετε κάθε 20 με 30 λεπτά.


- Εάν εργάζεστε σε γραφείο, βεβαιωθείτε ότι η οθόνη σας έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε, όταν την κοιτάζετε, να κοιτάζετε προς τα εμπρός, με το κεφάλι να είναι ευθυγραμμισμένο με τους ώμους και τη σπονδυλική σας στήλη.

- Τεντωθείτε. Μια πολύ απλή και ανακουφιστική άσκηση είναι η στροφή του κεφαλιού αριστερά, επιστροφή σε ουδέτερη θέση και στη συνέχεια στροφή του κεφαλιού στα δεξιά. Στη συνέχεια γέρνουμε το κεφάλι δεξιά, επιστροφή σε ουδέτερη θέση, επανάληψη στην αριστερή πλευρά.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθανάσιος Τσακρής: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον»

Α. Τσακρής / «Ο κορωνοϊός είναι πρόγευση ενός κύματος ιών που θα 'ρθουν στο μέλλον»

Η τριπλή επιδημία, τα μέτρα προστασίας και τα νέα δεδομένα. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Υγεία & Σώμα / Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μιλά για τα άλματα στην προσβασιμότητα της περίθαλψης και των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και τις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα που ζουν με τον ιό στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ