Για τους περισσότερους είναι το «αλληλούια» από τη χρήση των γυαλιών οράσεως. Όλη εκείνη η κούραση στο «Τ» μύτης και ματιών, όλος εκείνος ο πόνος μετά από ώρες χρήσης τους ξεχνιέται με τους φακούς επαφής.

 

Για άλλους έχει την ίδια χρήση με ένα αξεσουάρ μόδας. Οι χρωματιστοί φακοί επαφής μοιάζουν με παιχνίδι που αλλάζει το πραγματικό χρώμα των ματιών, αλλά δεν είναι. Άλλωστε, οι πρώτοι φακοί επαφής με χρώμα είχαν προκύψει για τη διευκόλυνση ανθρώπων με ετεροχρωμία, ανισοκορία ή φωτοφοβία, καθώς το έξτρα χρώμα κάποτε λειτουργεί σαν σκίαστρο του φυσικού ή τεχνητού φωτός.

 

Για όλους όσοι τους χρησιμοποιούν, ωστόσο, είναι μια λύση σε προβλήματα οράσεως μικρότερα ή μεγάλα, τόσο κοινή και εύκολα προσβάσιμη που οι χρήστες σχεδόν ξεχνούν ότι είναι μια λύση που αγγίζει κυριολεκτικά ένα πολύτιμο όργανο, τα μάτια τους.

 

Για όλους όσοι τους χρησιμοποιούν, ωστόσο, είναι μια λύση σε προβλήματα οράσεως μικρότερα ή μεγάλα, τόσο κοινή και εύκολα προσβάσιμη που οι χρήστες σχεδόν ξεχνούν ότι είναι μια λύση που αγγίζει κυριολεκτικά ένα πολύτιμο όργανο, τα μάτια τους. Και κάπως έτσι, λόγω ρουτίνας κυρίως, συμβαίνουν τα μεγαλύτερα λάθη με τη χρήση, την αποθήκευση, τη συντήρηση και την απολύμανση των φακών επαφής.

 

Και να τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν ειδικά όσοι τους χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση:

 

• Ξεχνούν να τους βγάλουν και κοιμούνται μ' αυτούς. Κάτι τέτοιο όμως αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του κερατοειδούς χιτώνα. Ακόμη και 1-2 ώρες ύπνου με τους φακούς είναι αρκετές για να αναπτυχθούν μικρόβια που είτε ζουν στον φακό επαφής είτε υπάρχουν στην επιφάνεια των ματιών.

 

 • Ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους βάζοντας ή βγάζοντας τους φακούς. Η εξοικείωση του να αγγίζεις τα μάτια σου με γυμνά χέρια δεν αναιρεί το ότι ακουμπάς ένα γυμνό ακάλυπτο όργανο του σώματός σου. Οι φακοί αφαιρούνται και τοποθετούνται με πλυμένα χέρια και ομοίως ξεπλένονται καλά με το ειδικό υγρό.

 

• Δεν αντικαθιστούν το υγρό, απλώς το αναπληρώνουν. Και δίνουν τροφή σε όλα τα μικρόβια που «κολύμπησαν» στις θήκες όλες τις προηγούμενες ώρες. Οι θήκες χρειάζονται καλό πλύσιμο με το υγρό και όχι με νερό βρύσης και σαπούνι ή οινόπνευμα. Ποτέ!

 

5 επικίνδυνα λάθη που κάνουν όσοι φορούν φακούς επαφής
Οι φακοί αφαιρούνται και τοποθετούνται με πλυμένα χέρια και ομοίως ξεπλένονται καλά με το ειδικό υγρό.

 

• Φοράνε τους φακούς για ώρες, μπαίνουν στη θάλασσα ή την πισίνα με αυτούς, τους κρατούν υγρούς με νερό ή άλλα ακατάλληλα διαλύματα. Προσοχή: όταν δεν υπάρχει εύκαιρο το ειδικό υγρό, τότε μόνο με φυσικό ορό μπορείτε να ξεπλύνετε τον φακό. Αν σας έπεσε κάτω, είναι καλύτερα να τον πετάξετε, από το να τον ξεπλύνετε με σάλιο, νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό.

 

• Παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, για λόγους οικονομίας. Ναι, οι φακοί κοστίζουν –ειδικά οι σιλικόνης υδρογέλης ελαφρώς πιο ακριβά-, αλλά έχουν ημερομηνία λήξης. Η παράταση ζωής τους στα μάτια σας σημαίνει παράταση ζωής σε ένα φθαρμένο από τη χρήση υλικό που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους (μολύνσεις, ψευδομονάδα ή χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, δύο πολύ επιθετικά μικρόβια ή στην καλύτερη περίπτωση βακτηριακές κερατίτιδες που είναι και το πιο συχνό πρόβλημα στους χρήστες φακών επαφής).

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι οι φακοί είναι ιατρικές συσκευές, χορηγούνται βάσει της συνταγογράφησης γυαλιών οράσεων και –ας το θυμόμαστε κι αυτό- δεν είναι όλοι οι οφθαλμίατροι σύμφωνοι με τη χρήση τους, κυρίως λόγω των επιπλοκών που ένα από τα παραπάνω λάθη μπορεί να προκαλέσει.

 

Με στοιχεία από WomensHealthmag.com