Πέντε πράγματα που δεν θα σας πει ποτέ ο οδοντίατρός σας

Πέντε πράγματα που δεν θα σας πει ποτέ ο οδοντίατρός σας Facebook Twitter
O οδοντίατρος όχι απλώς είναι ο πιο παρεξηγημένος γιατρός, αλλά και εκείνος που βλέπει πέρα από τα δόντια μας και τα παθήματά τους, εντοπίζει πράγματα και αθόρυβα ή ξεκάθαρα μας καθοδηγεί προς μία κατεύθυνση, κοινώς ξέρει περισσότερα απ' όσα η ειδικότητα του του επιτρέπει να μας αποκαλύψει εξαρχής.
1

Κανείς δεν συμπαθεί τον οδοντίατρο. Για τους περισσότερους από εμάς είναι η προσωποποίηση του πόνου: εξαγωγές, απονευρώσεις, τροχίσματα, σιδεράκια. Μιλάμε για έναν κλάδο της Ιατρικής που «ενοχλεί» σχεδόν όλες μας τις αισθήσεις.

Κι όμως, ο οδοντίατρος όχι απλώς είναι ο πιο παρεξηγημένος γιατρός, αλλά και εκείνος που βλέπει πέρα από τα δόντια μας και τα παθήματά τους, εντοπίζει πράγματα και αθόρυβα ή ξεκάθαρα μας καθοδηγεί προς μία κατεύθυνση, κοινώς ξέρει περισσότερα απ' όσα η ειδικότητα του του επιτρέπει να μας αποκαλύψει εξαρχής. 

Κάθε φορά που ανοίγουμε καλά το στόμα, όπως μας συμβουλεύει, για να μπορέσει να εξετάσει μέχρι το τελευταίο πίσω δόντι, από επαγγελματική συνήθεια τα μάτια του φέρνουν μια βόλτα και στον φάρυγγα, τα πίσω ούλα, τα σημεία κάτω από τα χείλη και μέσα από τα μάγουλα, εκεί που σε κανέναν καθρέφτη δεν θα μπορούσαμε εμείς να εντοπίσουμε ένα ανησυχητικό σημάδι.

Για παράδειγμα να μερικά μυστικά του/της οδοντίατρου σας που δεν μάθετε παρά μόνο όταν θεωρήσει αναγκαίο να σας αποκαλύψει:

1

O οδοντίατρος δεν είναι εκεί μόνο για να διαγνώσει τερηδόνα, ουλίτιδα, χαλασμένα δόντια και κατεστραμμένα σφραγίσματα. Είναι ο γιατρός που μπορεί να διαπιστώσει εγκαίρως τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.

Κάθε φορά που ανοίγουμε καλά το στόμα, όπως μας συμβουλεύει, για να μπορέσει να εξετάσει μέχρι το τελευταίο πίσω δόντι, από επαγγελματική συνήθεια τα μάτια του φέρνουν μια βόλτα και στον φάρυγγα, τα πίσω ούλα, τα σημεία κάτω από τα χείλη και μέσα από τα μάγουλα, εκεί που σε κανέναν καθρέφτη δεν θα μπορούσαμε εμείς να εντοπίσουμε ένα ανησυχητικό σημάδι.

Καμιά φορά θα τον ακούσουμε να μας ρωτάει «αν αυτό εδώ πονάει» κι ανάλογα με την απάντηση θα μας συμβουλεύσει για το τι να κάνουμε και σε τι είδους εξετάσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε. 

2

Ο εξοπλισμός ενός οδοντιατρείου είναι δύσκολη και επικίνδυνη υπόθεση.  Τα περισσότερα ιατρικά εργαλεία αυτής της ειδικότητας μπορούν να σας τραυματίσουν από ελαφριά έως βαρύτατα. Αυτό σημαίνει ότι ο οδοντίατρος σας είναι εκπαιδευμένος στο να προβλέπει τις περισσότερες απότομες, ανακλαστικές σχεδόν κινήσεις σας κάθε φορά που πονάτε, ώστε να μη σας κάνει κακό. Όταν λέμε τις «περισσότερες», εννοούμε ότι κάποιες δεν θα μπορέσει να τις προβλέψει, γι' αυτό προσπαθήστε να μείνετε πειθαρχημένοι στην καρέκλα σας και να μην πανικοβάλλεστε. 

  

3

Ξέρει ότι πλένουμε τα δόντια μας πριν τον επισκεφθούμε και το εκτιμά. Ξέρει επίσης ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τη δυσοσμία του στόματος μας ή την οσμή του φαγητού που απολαύσαμε λίγες ώρες πριν. Αλλά αυτό ίσως να μην το εκτιμά και τόσο.

Γενικώς, οι οδοντίατροι μια γρήγορη μυρωδιά της ανάσας μας -της φυσικής της οσμής- τη χρειάζονται, γιατί μόνο τότε είναι σε θέση να διαγνώσουν τι μπορεί να πηγαίνει απολύτως λάθος με τη στοματική μας υγιεινή. Κάποιο δόντι που έχει αρχίσει να χαλάει, μια στοματίτιδα ίσως ή κάτι ακόμη πιο σοβαρό, ο οδοντίατρος μπορεί να το προλάβει μυρίζοντας τη φυσική μυρωδιά της αναπνοής μας. 

4

Αν αντιδρά κάθε φορά που ακούει από το στόμα σας τη λέξη «λεύκανση» είναι γιατί ξέρει ότι δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε κάθε λίγο. Κι όταν εκείνος σας αρνείται ευγενικά και πηγαίνετε σε ινστιτούτο ομορφιάς για μία τόσο σοβαρή οδοντιατρική εργασία, νιώθει ένα άγχος παραπάνω και σας αποτρέπει αυστηρά γιατί γνωρίζει τι περιμένει τα ούλα σας.

Πρήξιμο, εγκαύματα και ερεθισμοί που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις είναι μερικά μόνο από αυτά που προκαλούν τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση, ειδικά από ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό. 

5

Δεν θα σας δώσει ποτέ ξεκάθαρη απάντηση για το αν είναι υπέρ ή κατά της απονεύρωσης. Στην οδοντιατρική υπάρχουν δύο σχολές: αυτή των ορκισμένων «φίλων» της απονεύρωσης και των «πολέμιων» αυτής της μορφής οδοντοθεραπείας. Οι μεν πρώτοι κατηγορούνται ότι εφαρμόζουν τη θεραπεία, λόγω του υψηλού κόστους της που γεμίζει τα ταμεία των οδοντιάτρων. Οι ίδιοι επιμένουν ότι κανένα υποκατάστατο δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν τα δικά σας δόντια γι' αυτό και επιμένουν να το σώσουν ακόμη και απονευρώνοντάς το. Στο δε επιχείρημα ότι βγάζουν πολλά χρήματα από τις απονευρώσεις, η απάντηση είναι «όχι περισσότερα από όσους προτείνουν απερίσκεπτα εμφυτεύματα, γέφυρες και τεχνητές οδοντοστοιχίες»...

Οι δε δεύτεροι επιμένουν ότι η απονεύρωση δεν είναι θεραπεία, αλλά πρόσκαιρη λύση σε ένα σοβαρό οδοντικό πρόβλημα. Είναι οι ίδιοι που θα σας προειδοποιήσουν ότι ένα απονευρωμένο δόντι είναι επιρρεπές στα κατάγματα και επιφυλάσσει σωρεία προβλημάτων υγείας στο μέλλον. 

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για το ποια σχολή θα επιλέξετε να «ακολουθήσετε» εσείς για τη στοματική σας υγιεινή είναι απολύτως προσωπική... 

Με στοιχεία από therichest.com, menshealth.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθανάσιος Τσακρής: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόγευση ενός κύματος ιών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον»

Α. Τσακρής / «Ο κορωνοϊός είναι πρόγευση ενός κύματος ιών που θα 'ρθουν στο μέλλον»

Η τριπλή επιδημία, τα μέτρα προστασίας και τα νέα δεδομένα. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Υγεία & Σώμα / Νίκος Δέδες: «Το στίγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με τον HIV»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» μιλά για τα άλματα στην προσβασιμότητα της περίθαλψης και των καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και τις επίμονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα που ζουν με τον ιό στην Ελλάδα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος / «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θεωρεί ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και ότι είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
"Δεν θα σας δώσει ποτέ ξεκάθαρη απάντηση για το αν είναι υπέρ ή κατά της απονεύρωσης. Στην οδοντιατρική υπάρχουν δύο σχολές.."Στην Οδοντιατρική Επιστήμη υπάρχουν αποδείξεις και τεκμήρια. Με βάση αυτά πορευόμαστε και λαμβάνουμε κλινικές αποφάσεις. Οι "σχολές",οι προσωπικές απόψεις και οι αυθεντίες σίγουρα συγκινούν περισσότερο και ιντριγκάρουν το φιλιθεάμον κοινό αλλά δεν εχουν καμία θέση στην επιστήμη.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ