Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Το Yechef του Ηλία Σκουλά και του Γιάννη Ακτύπη στην Κολοκοτρώνη είναι τόπος γαστρονομικής εμμονής και τρέλας, με πιάτα που θα περίμενες να βρεις πάνω σε πορσελάνες και χαίρεσαι να τρως πάνω σε χαρτί. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO
0

Μου αρέσει να ταξιδεύω. Αν μπορούσα να είχα διαρκείας για τα αεροπλάνα όλου του κόσμου, θα μοίραζα τον χρόνο μου ανάμεσα στην Αθήνα και όποιο άλλο, άγνωστο μέρος ανακάλυπτα στον χάρτη. Ένας από τους λόγους, μάλιστα, που μου αρέσει να επισκέπτομαι τους τόπους του κόσμου, είναι για να δοκιμάζω τις κουζίνες τους. Όχι τα μεγάλα, ακριβά και διάσημα restaurants αλλά την κουζίνα στους δρόμους, στα παζάρια και στα σπίτια τους.

Το Yechef του Ηλία Σκουλά και του Γιάννη Ακτύπη στην Κολοκοτρώνη είναι ένας τρόπος να συνεχίζω τα ταξίδια μου και να παρηγοριέμαι με street food, γαστρονομικής εμμονής και τρέλας, με πιάτα που θα περίμενες να βρεις πάνω σε πορσελάνες και χαίρεσαι να τρως πάνω σε χαρτί. Αυτό ακριβώς είναι το πρώτο που μου άρεσε στο Yechef. Το γεγονός, ότι σε παρασύρει να ασχοληθείς από την πρώτη στιγμή με το φαγητό του, αφήνοντας στην άκρη οτιδήποτε άλλο.

Εξάλλου, το Yechef δεν το θαύμασα για τα τετραγωνικά ή τη διακόσμησή του. Θα μπορούσα εύκολα να πω πως είναι μια τρύπα μαγαζί, όπως εκείνα τα παλιά που υπήρχαν πάντα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μου άρεσε πάρα πολύ, όμως, το στήσιμό του, σαν καντίνα του δρόμου, με την προετοιμασία των πιάτων να γίνεται δύο σκαλάκια πιο ψηλά και με τα υλικά παραταγμένα μπροστά μου, για να βλέπω τι γίνεται και να ξέρω τι τρώω.

Θα μπορούσα εύκολα να πω πως είναι μια τρύπα μαγαζί, όπως εκείνα τα παλιά που υπήρχαν πάντα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μου άρεσε πάρα πολύ, όμως, το στήσιμό του, σαν καντίνα του δρόμου, με την προετοιμασία των πιάτων να γίνεται δύο σκαλάκια πιο ψηλά και με τα υλικά παραταγμένα μπροστά μου, για να βλέπω τι γίνεται και να ξέρω τι τρώω.


Μετά, μου άρεσαν οι άνθρωποί του. Όταν έφτασα, μια ανάσα πριν από το ελληνικό, βαθύ μεσημέρι, στο μαγαζί βρισκόταν και ο Ηλίας Σκουλάς και οι δυο Chefs de Cuisine θεότητες, Έφη Σταματιάδου και Μαριαλένα Φραντζή, που μου έφτιαξαν τα πιάτα που είχα βάλει στο μάτι από την πρώτη στιγμή. Και οι τρεις ήταν η χαρά της ζωής. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να τρως φαγητό που φτιάχνουν χαμογελαστοί άνθρωποι;


Έτσι, πριν καλά-καλά απολαύσω την ξανθιά, εξωτική μπίρα μου, με το υπέροχο όνομα Βlame The Sun, με νότες lime και ginger που μου αφήνει στο στόμα τη γεύση του ανανά και του μάνγκο, ήρθε μπροστά μου το burger Harakiri και τα Tijuana's Chicken Tacos. Το πρώτο πιάτο είχε τόπο καταγωγής την Ιαπωνία και το δεύτερο το Μεξικό. Κάθε πιάτο στο Yechef έχει δικό του θεό, εξάλλου. Γι' αυτές, τις δύο πρώτες επιλογές, είναι σίγουρο ότι θα μιλήσει πολύ κόσμος. Το Harakiri, που στην καρδιά του βρίσκεται ένα ζουμερό μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά και φύκια γουακάμε, είναι συγκλονιστικά ανατρεπτικό και ζουμερό και τα Tacos με τορτίγια από μπλε αλεύρι Κολομβίας, μαριναρισμένο κοτόπουλο που σου σκάει πολλά αρώματα και σάλτσα mole Τιχουάνας, είναι αξιοπερίεργα και εθιστικά.

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Το Harakiri, που στην καρδιά του βρίσκεται ένα ζουμερό μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά και φύκια γουακάμε, είναι συγκλονιστικά ανατρεπτικό και ζουμερό. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO
Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Τα Tacos με τορτίγια από μπλε αλεύρι Κολομβίας, μαριναρισμένο κοτόπουλο που σου σκάει πολλά αρώματα και σάλτσα mole Τιχουάνας, είναι αξιοπερίεργα και εθιστικά. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO


Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω τις δοκιμές, όταν το μάτι μου έπιασε τον Σκουλά να κρατάει ένα εναλλακτικό hot dog και να το κοιτάει με ιερή προσήλωση. Πριν αρχίσει να το κατασπαράζει και χάσω κάθε επαφή μαζί του, ρώτησα να μάθω τι είναι αυτό που εκείνος επιλέγει για μεσημεριανό και η απάντηση με ενθουσίασε. Γιατί το hot dog αυτό έχει για πρωταγωνιστή ένα μεγάλο και λαχταριστό λουκάνικο που φτιάχνει ο ίδιος από συνταγή που ανακάλυψε στην πόλη Άιζεναχ της Γερμανίας. Εκεί γίνονται τα φανταστικά λουκάνικα Thuringian Rostbratwurst. Μάλιστα η συνταγή τους είναι πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για λουκάνικα και βρέθηκε στο μοναστήρι της περιοχής, όπου ο Λούθηρος έγραψε την θρησκευτική μεταρρύθμιση του Μεσαίωνα. Τρελό;

Ο Ηλίας, βέβαια, τα δοκίμασε για πρώτη φορά από έναν πλανόδιο 90χρονο που τριγυρνούσε στην πόλη με μια φουφού. Έτρεξε από πίσω του, τα δοκίμασε και άρχισε να συγκεντρώνει πληροφορίες γι' αυτά από όπου μπορούσε. Μετά από διάφορους πειραματισμούς και ταξίδια στην Θουρηγγία, πέτυχε την τέλεια γεύση. Και πρόκειται για ιδιαίτερη γεύση, χωρίς καμιά υπερβολή.

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Ο Ηλίας, για να συγκεντρώσει όλο το ενδιαφέρον στο λουκάνικο, έχει επιλέξει να το σερβίρει λιτά και δωρικά. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO


Μάλιστα, ο Ηλίας, για να συγκεντρώσει όλο το ενδιαφέρον στο λουκάνικο, έχει επιλέξει να το σερβίρει λιτά και δωρικά. Το όνομά του, War Dog, σε προετοιμάζει για την επανάσταση που θα γίνει στη γεύση σου..


Η τελευταία δοκιμή στην πρώτη μου επίσκεψη αφορούσε ένα βρόμικο της Αργεντινής. Όχι λόγια. Για αυθεντικά πράγματα μιλάμε. Η εν λόγω Bondiola φτιάχνεται έξω από τα γήπεδα Λα Μπομπονέρα και Ρίβερ Πλέιτ, στο Μπουένος Άιρες, και αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι μπορεί να εξημερώσει ακόμη και τα πιο εξαγριωμένα πλήθη φιλάθλων. Η Bondiola, λοιπόν, είναι ένα steak γεμάτο γεύση, που σερβίρεται πάνω σε ψωμάκι, με κρεμμύδια τουρσί και chimichurri sauce. Με απλά λόγια, ό,τι χρειαζόμουν για να σκεφτώ ότι θα περάσω πολλά βράδια έξω από αυτό το μαγαζί.


Για τα υπόλοιπα πιάτα δεν θα ήθελα να μιλήσω. Θα σ' τα αναφέρω, όμως, για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη άποψη αλλά δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο. Θα πω, βέβαια, πως ότι πέρασε μπροστά από τα μάτια μου εκείνη την ώρα με έκανε να μισήσω όλες τις δίαιτες και τις διατροφές του κόσμου.

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Η Bondiola είναι ένα steak γεμάτο γεύση, που σερβίρεται πάνω σε ψωμάκι, με κρεμμύδια τουρσί και chimichurri sauce. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO


Το καλύτερο είναι πως το μαγαζί αυτό ήρθε στο κέντρο της πόλης τη στιγμή που γκρίνιαζα χωρίς τέλος για τις επιλογές που έχει κάποιος όταν βγαίνει για ένα ποτό και θέλει κάτι νόστιμο και ποιοτικό για να κλείσει το βράδυ του. Το γεγονός ότι παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 3:00 το πρωί, Παρασκευή και Σάββατο, με έκανε να νιώσω τουλάχιστον ανακουφισμένη. Το δεύτερο καλό, εκτός από το φαγητό του, είναι το κομψό περιβάλλον του, που με ξεκούρασε με την απλότητά του και το τρίτο είναι η προσωπικότητα του Ηλία Σκουλά αλλά και η διάθεσή του να επικοινωνήσει τον ενθουσιασμό του για τα πιάτα αλλά και την έμπνευση πίσω απ' αυτά.


Εννιά πιάτα είναι όλα και όλα, στο Yechef, σε τρεις πεινασμένες επισκέψεις θα τα έχεις καταφέρει. Αλλά δεν θα τα χορτάσεις. Δεν έχει βρεθεί ποτέ ο τρόπος να χορταίνει κάποιος απ' αυτό που του αρέσει τόσο πολύ.

Yechef ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 9 πιάτα του δρόμου Facebook Twitter
Οι δυο Chefs de Cuisine θεότητες, Έφη Σταματιάδου και Μαριαλένα Φραντζή. Φωτο: Δώρα Μάστορα / LiFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ