Τι θα κάνεις, αν μπεις στην κουζίνα αυτό το Σ/Κ

Τι θα κάνεις, αν μπεις στην κουζίνα αυτό το Σ/Κ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LiFO
0

Eλπίζω, βέβαια, να μη χρειαστεί να μπεις, γιατί θα έχει μίνι καύσωνα απ' ό,τι διαβάζω. Παρ' όλα αυτά, αν δεν κρατιέσαι, σκέψου κάτι ελαφρύ και χρωματιστό. Να σου φύγει και ο καημός της κουζίνας, να δώσεις και χαρά στον κόσμο που θα το κεράσεις.

Έχω μια ιδέα: φράουλες. Πήρανε πολύ bad press τελευταία. Όχι άδικα, αν με ρωτάς. Ωστόσο, είναι το πιο ωραίο υλικό της άνοιξης. Ειδικά αν τις βρεις και δεν είναι σαν αχλάδια μεγάλες. Πήγα πρόσφατα στο σπίτι ενός φίλου που καλλιεργεί στο μπαλκόνι του φράουλες και τις περιποιείται με βιολογικό τρόπο κ.λπ. Δοκίμασα και μαγεύτηκα. Άλλη γεύση. Κυρίως το άρωμα. Τα καλυτερα τριαντάφυλλα δεν μυρίζουν τόσο ωραία όσο αυτές οι φράουλες.

Λοιπόν, εννοείται πως και χωρίς πολλά-πολλά, ίσως με λίγη κρεμ φρες δίπλα, που αν δεν βαρεθείς θα την αρωματίσεις με λίγη βανίλια, το συγκεκριμένο φρούτο είναι τέλειο. Και με σοκολάτα, αν και εγώ δεν τις προτιμώ έτσι.

Μου θυμίζουν κάτι εφιαλτικούς μπουφέδες ξενοδοχείων που τις αραδιάζουν σε βουνά, δίπλα σε εκείνα τα φρικτά σιντριβάνια με τη σοκολάτα. Ό,τι πιο εφιαλτικό.

Μπορείς να φτιάξεις ένα πολυώροφο κέικ βανίλιας, να το γεμίσεις με κρέμα και φράουλες και να κάνεις μια υπερπαραγωγή, ή μια απλή μους φράουλας που θα την προσέξεις να γίνει σωστά και θα τη σερβίρεις με κάτι τραγανό στο πλάι. Cookies με λευκή σοκολάτα και φράουλες.

Δοκίμασέ τες σε μια σαλάτα, ταιριάζει πολύ. Η φράουλα αγαπά επίσης το μπαλσάμικο, το πιπέρι, οπότε δες τι μπορείς να συνδυάσεις με αυτά. Μαρμελάδα φράουλα, όχι τόσο εύκολο όσο ακούγεται: κατεβάζει πολλά υγρά το φρούτο και μπερδεύεσαι πότε να την κατεβάσεις από τη φωτιά. Παρ' όλα αυτά, το άρωμα που θα σκορπίσεις στο σπίτι σου και σε όλη τη γειτονιά είναι μεγάλο δώρο.

Θρυμμάτισε λίγες μαρέγκες που θα πάρεις από το δίπλα ζαχαροπλαστείο, χτύπα και σαντιγί και φτιάξε το δικό σου πειραγμένο Eton Mess. Εγώ θα έβαζα και άλλα πράγματα μέσα. Θρυματισμένες φλωρεντίνες, πικρή σοκολάτα. Όλα παίζουν. Αν θες να περάσεις πάνω από μία ώρα στην κουζίνα, θα φτιάξεις τάρτα from scratch με φράουλες.

Πρώτα η βάση. Μια καλή pate sucre, που θα τη φτιάξεις νωρίς να κρυώσει. Μετά η creme patisserie, που επίσης θα φτιάξεις από νωρίς - θέλει ένα τετράωρο πριν. Όταν έρθει η στιγμή να στήσεις την τάρτα, θα αναμείξεις στην κρέμα λίγη σαντιγί χτυπημένη. Λίγη όμως, απλώς για να γίνει πιο αφράτη η κρέμα σου.

Διάλεξε μικρές, ομοιόμορφες φράουλες και αποφάσισε εσύ αν θες να τις βάλεις ολόκληρες ή να τις κόψεις σε λεπτές φέτες και να τις στρώσεις σαν πολύπλοκο κέντημα πάνω από την τάρτα σου. Θα είναι σούπερ.

Με περίπου τα ίδια υλικά και τεχνικές μπορείς να έχεις και δύο παραλλαγές. Μια πίτα με φράουλες: σαν μηλόπιτα, αλλά, αντί για μήλα, θα βάλεις φράουλες και, φυσικά, με την creme patisserie και τη σαντιγί και άλλα υλικά που εσύ αγαπάς μπορείς να φτιάξεις ένα επικό Trifle, με διαφορετικές στρώσεις από παντεσπάνι βουτηγμένο σε σιρόπι και αλκοόλ, creme patisserie, φράουλες, ζελέ κι άλλες φράουλες και ό,τι άλλο τραγανό και ωραίο θες.

Όσον αφορά τα Τriffles, που είναι μια αγγλική μανία και υπερβολή, εγώ, πέραν του εντυπωσιακού τού πράγματος, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσος θόρυβος. Με το που χώσεις την κουτάλα σερβιρίσματος σε αυτό, όλες οι στρώσεις ενώνονται και μετατρέπονται σε έναν πολύ παράξενο αχταρμά που δεν τρώγεται.

Το ίδιο ισχύει και για τα cupcakes. Αλλού το κέικ, αλλού η κρέμα, γίνεσαι χάλια. Είναι, όμως, εντυπωσιακά και ίσως και μόνο γι' αυτό ν' αξίζει να τα δοκιμάσεις. Είδα κάπου κάτι φραουλένια cupcakes, με κρέμα φράουλας, τα οποία είναι ολόκληρα βουτηγμένα στη σοκολάτα. Η καλύτερη κρέμα για cupcakes γίνεται με τη χρήση ιταλικής μαρέγκας. Έτσι, παραμένει η κρέμα σφιχτή και αντέχει. Δεν λέω κουβέντα για την Πάβλοβα με φράουλες, είναι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών γλυκών και η μεγάλη στιγμή της φράουλας.

Ναι, και cheesecake με φράουλες μπορείς να φτιάξεις. Κρύο, εκτός φούρνου, με απλές διαδικασίες, και φουρνιστό, όπου οι φράουλες, περασμένες από το μπλέντερ ελαφρώς, θα μπουν στο μείγμα του τυριού και των αυγών. Μπορείς να το κάνεις και διώροφο, όπου θα έχεις ένα στρώμα με φράουλες και ένα άνευ.

Μπορείς ακόμα να μην αναμείξεις τελείως το μείγμα με τις φράουλες με το μείγμα των τυριών αλλά να το περιχύσεις εδώ κι εκεί και με ένα ξυλαράκι για σουβλάκι να κάνεις swirls. Έτσι, όταν το τρως θα έχεις κρέμα και κάτι μαρμελαδοειδές. Ωραία!

Kαι με το μπισκότο μπορείς να παίξεις. Υπάρχει πολύ υλικό για τραγανή βάση cheesecake εκεί έξω.

Πειραματίσου. Έχω πειραματιστεί ακόμη και με pretzels. Θα σου δώσω συνταγή, κάποια στιγμή! Και τελειώνουμε με το αριστούργημα: σορμπέ φράουλας. Μάθε τον τρόπο, πάρε παγωτομηχανή της προκοπής και φτιάξε στοκ. Άνοιξη-καλοκαίρι, το καλύτερο πράγμα.

Καλό Σ/Κ.

[Από το blog ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ του Μιχάλη Μιχαήλ]

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM