Τι θα κάνεις, αν μπεις στην κουζίνα αυτό το Σ/Κ

Τι θα κάνεις, αν μπεις στην κουζίνα αυτό το Σ/Κ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LiFO
0

Eλπίζω, βέβαια, να μη χρειαστεί να μπεις, γιατί θα έχει μίνι καύσωνα απ' ό,τι διαβάζω. Παρ' όλα αυτά, αν δεν κρατιέσαι, σκέψου κάτι ελαφρύ και χρωματιστό. Να σου φύγει και ο καημός της κουζίνας, να δώσεις και χαρά στον κόσμο που θα το κεράσεις.

Έχω μια ιδέα: φράουλες. Πήρανε πολύ bad press τελευταία. Όχι άδικα, αν με ρωτάς. Ωστόσο, είναι το πιο ωραίο υλικό της άνοιξης. Ειδικά αν τις βρεις και δεν είναι σαν αχλάδια μεγάλες. Πήγα πρόσφατα στο σπίτι ενός φίλου που καλλιεργεί στο μπαλκόνι του φράουλες και τις περιποιείται με βιολογικό τρόπο κ.λπ. Δοκίμασα και μαγεύτηκα. Άλλη γεύση. Κυρίως το άρωμα. Τα καλυτερα τριαντάφυλλα δεν μυρίζουν τόσο ωραία όσο αυτές οι φράουλες.

Λοιπόν, εννοείται πως και χωρίς πολλά-πολλά, ίσως με λίγη κρεμ φρες δίπλα, που αν δεν βαρεθείς θα την αρωματίσεις με λίγη βανίλια, το συγκεκριμένο φρούτο είναι τέλειο. Και με σοκολάτα, αν και εγώ δεν τις προτιμώ έτσι.

Μου θυμίζουν κάτι εφιαλτικούς μπουφέδες ξενοδοχείων που τις αραδιάζουν σε βουνά, δίπλα σε εκείνα τα φρικτά σιντριβάνια με τη σοκολάτα. Ό,τι πιο εφιαλτικό.

Μπορείς να φτιάξεις ένα πολυώροφο κέικ βανίλιας, να το γεμίσεις με κρέμα και φράουλες και να κάνεις μια υπερπαραγωγή, ή μια απλή μους φράουλας που θα την προσέξεις να γίνει σωστά και θα τη σερβίρεις με κάτι τραγανό στο πλάι. Cookies με λευκή σοκολάτα και φράουλες.

Δοκίμασέ τες σε μια σαλάτα, ταιριάζει πολύ. Η φράουλα αγαπά επίσης το μπαλσάμικο, το πιπέρι, οπότε δες τι μπορείς να συνδυάσεις με αυτά. Μαρμελάδα φράουλα, όχι τόσο εύκολο όσο ακούγεται: κατεβάζει πολλά υγρά το φρούτο και μπερδεύεσαι πότε να την κατεβάσεις από τη φωτιά. Παρ' όλα αυτά, το άρωμα που θα σκορπίσεις στο σπίτι σου και σε όλη τη γειτονιά είναι μεγάλο δώρο.

Θρυμμάτισε λίγες μαρέγκες που θα πάρεις από το δίπλα ζαχαροπλαστείο, χτύπα και σαντιγί και φτιάξε το δικό σου πειραγμένο Eton Mess. Εγώ θα έβαζα και άλλα πράγματα μέσα. Θρυματισμένες φλωρεντίνες, πικρή σοκολάτα. Όλα παίζουν. Αν θες να περάσεις πάνω από μία ώρα στην κουζίνα, θα φτιάξεις τάρτα from scratch με φράουλες.

Πρώτα η βάση. Μια καλή pate sucre, που θα τη φτιάξεις νωρίς να κρυώσει. Μετά η creme patisserie, που επίσης θα φτιάξεις από νωρίς - θέλει ένα τετράωρο πριν. Όταν έρθει η στιγμή να στήσεις την τάρτα, θα αναμείξεις στην κρέμα λίγη σαντιγί χτυπημένη. Λίγη όμως, απλώς για να γίνει πιο αφράτη η κρέμα σου.

Διάλεξε μικρές, ομοιόμορφες φράουλες και αποφάσισε εσύ αν θες να τις βάλεις ολόκληρες ή να τις κόψεις σε λεπτές φέτες και να τις στρώσεις σαν πολύπλοκο κέντημα πάνω από την τάρτα σου. Θα είναι σούπερ.

Με περίπου τα ίδια υλικά και τεχνικές μπορείς να έχεις και δύο παραλλαγές. Μια πίτα με φράουλες: σαν μηλόπιτα, αλλά, αντί για μήλα, θα βάλεις φράουλες και, φυσικά, με την creme patisserie και τη σαντιγί και άλλα υλικά που εσύ αγαπάς μπορείς να φτιάξεις ένα επικό Trifle, με διαφορετικές στρώσεις από παντεσπάνι βουτηγμένο σε σιρόπι και αλκοόλ, creme patisserie, φράουλες, ζελέ κι άλλες φράουλες και ό,τι άλλο τραγανό και ωραίο θες.

Όσον αφορά τα Τriffles, που είναι μια αγγλική μανία και υπερβολή, εγώ, πέραν του εντυπωσιακού τού πράγματος, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσος θόρυβος. Με το που χώσεις την κουτάλα σερβιρίσματος σε αυτό, όλες οι στρώσεις ενώνονται και μετατρέπονται σε έναν πολύ παράξενο αχταρμά που δεν τρώγεται.

Το ίδιο ισχύει και για τα cupcakes. Αλλού το κέικ, αλλού η κρέμα, γίνεσαι χάλια. Είναι, όμως, εντυπωσιακά και ίσως και μόνο γι' αυτό ν' αξίζει να τα δοκιμάσεις. Είδα κάπου κάτι φραουλένια cupcakes, με κρέμα φράουλας, τα οποία είναι ολόκληρα βουτηγμένα στη σοκολάτα. Η καλύτερη κρέμα για cupcakes γίνεται με τη χρήση ιταλικής μαρέγκας. Έτσι, παραμένει η κρέμα σφιχτή και αντέχει. Δεν λέω κουβέντα για την Πάβλοβα με φράουλες, είναι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών γλυκών και η μεγάλη στιγμή της φράουλας.

Ναι, και cheesecake με φράουλες μπορείς να φτιάξεις. Κρύο, εκτός φούρνου, με απλές διαδικασίες, και φουρνιστό, όπου οι φράουλες, περασμένες από το μπλέντερ ελαφρώς, θα μπουν στο μείγμα του τυριού και των αυγών. Μπορείς να το κάνεις και διώροφο, όπου θα έχεις ένα στρώμα με φράουλες και ένα άνευ.

Μπορείς ακόμα να μην αναμείξεις τελείως το μείγμα με τις φράουλες με το μείγμα των τυριών αλλά να το περιχύσεις εδώ κι εκεί και με ένα ξυλαράκι για σουβλάκι να κάνεις swirls. Έτσι, όταν το τρως θα έχεις κρέμα και κάτι μαρμελαδοειδές. Ωραία!

Kαι με το μπισκότο μπορείς να παίξεις. Υπάρχει πολύ υλικό για τραγανή βάση cheesecake εκεί έξω.

Πειραματίσου. Έχω πειραματιστεί ακόμη και με pretzels. Θα σου δώσω συνταγή, κάποια στιγμή! Και τελειώνουμε με το αριστούργημα: σορμπέ φράουλας. Μάθε τον τρόπο, πάρε παγωτομηχανή της προκοπής και φτιάξε στοκ. Άνοιξη-καλοκαίρι, το καλύτερο πράγμα.

Καλό Σ/Κ.

[Από το blog ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ του Μιχάλη Μιχαήλ]

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ