Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
0
Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τα χειμωνιάτικα τραπέζια −με αποκορύφωμα τις ημέρες των γιορτών− κλείνουν με μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων. Παρότι η Ελλάδα παρήγαγε φημισμένα γλυκά κρασιά από τους αρχαίους χρόνους, σχεδόν απουσιάζει η συνήθεια να ολοκληρώνουμε ένα γεύμα με αυτά.

Η καλή γεύση έχει να κάνει με τις προτιμήσεις μας και δεν έχει σύνορα.


Με τι συνδυάζονται σωστά τα γλυκά κρασιά; Στ' αλήθεια, δύσκολη ερώτηση. Εάν αφορά την αρμονική συνύπαρξη με επιδόρπια, τότε θυμηθείτε ότι το γλυκό κρασί πρέπει να υπερτερεί σε γλυκύτητα του επιδoρπίου. Εάν θέλουμε να τα ταιριάξουμε με φαγητό, τότε ένας γενικός κανόνας λέει ότι χρειάζονται ιδιαίτερα λιπαρά φαγητά ή πικρές και πικάντικες γεύσεις.


Η καλή γεύση έχει να κάνει με τις προτιμήσεις μας και δεν έχει σύνορα. Ας πειραματιστούμε για να ανακαλύψουμε επιτέλους τι μας αρέσει!


Εμείς προτείνουμε τέσσερα ελληνικά γλυκά κρασιά για να τα απολαύσετε.

1.

ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ / Οινοποιία Παρπαρούση
Απαλό και φίνο λευκό γλυκό κρασί από την Αχαΐα. Αρώματα αχλαδιού, κυδωνιού και βερίκοκου, με διακριτική την παρουσία καραμέλας. Συνοδεύει ευχάριστα ελαφριές τάρτες φρούτων και μπορεί να ταιριάξει αρμονικά με πληθώρα τυριών.

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

SAMOS NECTAR / ΕΟΣ Σάμου
Οίνος φυσικώς γλυκύς με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Κρασί πληθωρικό, με αρώματα λουλουδιών, αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και κηρήθρας. Απολαυστική γλυκύτητα στο στόμα και μακρά επίγευση. Πρόκειται για ένα φημισμένο παγκοσμίως ελληνικό κρασί, με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής. Ταιριάζει με ανατολίτικα γλυκά και λιπαρά εδέσματα, όπως το φουαγκρά.

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3. 

ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ / Κτήμα Σιγάλα
Πληθωρικό και ηδονικά γλυκό κρασί από την αιγαιοπελαγίτικη ερυθρή ποικιλία Μαντηλαριά. Λιαστά σταφύλια στον καυτό ήλιο της Σαντορίνης και ωρίμανση τουλάχιστον 24 μήνες σε βαρέλι. Απολαύστε το με πικρή σοκολάτα.

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ / Κτήμα Τάτση
Αφήσαμε για το τέλος κάτι σπάνιο, από τις ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες το φθινόπωρο του 2011 στην περιοχή της Γουμένισσας ευνόησαν την ανάπτυξη ευγενούς σήψης στα σταφύλια (botrytis cinerea). Το αποτέλεσμα είναι ένα επιδόρπιο κρασί περιορισμένης παραγωγής, προϊόν βιολογικής γεωργίας. Δοκιμάστε το χωρίς συνοδεία αλμυρών ή γλυκών εδεσμάτων και αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει!

Τέσσερα γλυκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ