Στον Κιούρτο

Στον Κιούρτο Facebook Twitter
0
Στον Κιούρτο Facebook Twitter
Το πραγματικό ατού του Κιούρτου είναι η ταράτσα του...


Όταν ξεκίνησα να επισκεφτώ το εστιατόριο «Κιούρτος» στην παραλιακή οι προσδοκίες μου ήταν μεγάλες, ξέροντας ότι την κουζίνα έχει επιμεληθεί ο Μιχάλης Ντουνέτας. Ο έμπειρος και ικανός σεφ έχει αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου ότι μπορεί να χειριστεί με μαεστρία και τέχνη τις κουζίνες πολλών εστιατορίων με διαφορετικές προσεγγίσεις και στοχεύσεις. Στην πράξη διαπίστωσα ότι το μενού που έχει στήσει εκεί ο Μιχάλης σε συνδυασμό με έναν φιλόξενο χώρο υπερέβησαν τις προσδοκίες μου. Εδώ, με δυο λόγια, θα φας καλά και θα περάσεις όμορφα. Ο Κιούρτος έχει στηθεί σε έναν χώρο με μεγάλη ιστορία στο φαγητό, αφού εκεί τις δεκαετίες του '50 και του '60 μεσουρανούσε η ταβέρνα «Μαρίδα» που μπορείς να τη δεις σε πολλές ασπρόμαυρες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Η διακόσμηση της σάλας κρατάει θαλασσινά βήματα, με τους κιούρτους σε ρόλο φωτιστικών. Αλλά το πραγματικό ατού του για τους πολλούς μήνες που τα τραπεζάκια «παίζουν έξω» είναι η ταράτσα του, στημένη σε χαλαρό ύφος, με λαμπιόνια και καναπεδάκια με πλούσιες μαξιλάρες κι ελεύθερο πεδίο να χαρείς τα αστέρια του αττικού ουρανού.

Στον Κιούρτο Facebook Twitter

Στο φαγητό το πρώτο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι στον Κιούρτο αναζητούν τις καλές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Αν ρωτήσεις, θα σου πουν ότι οι ντομάτες έρχονται από τις Μηλιές Πηλίου, οι πατάτες από τη Δράμα, τα τυριά από την Απείρανθο της Νάξου, τα ψάρια από την Πολύαιγο και την Κίμωλο, το νησί καταγωγής του ιδιοκτήτη. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μενού με νοστιμάδα. Το ανακαλύπτεις στη λαδένια Κιμώλου (€5) που φτιάχνεται τη στιγμή που θα την παραγγείλεις. Ωραία, χειροποίητη ζύμη, τραγανή, που η γεύση της τονίζεται από το καλό λάδι, το κρεμμύδι και τη φρέσκια ντομάτα. Τα τηγανητά μπαστουνάκια κολοκυθιού (€4,30) που συνοδεύονται με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού τρώγονται ευχάριστα. Απνευστί καταναλώνεται η τραγανή αλμύρα με ντοματίνια, που στην κορυφή της φιγουράρει ψητό μαστέλο Χίου (€7). Σε βαθύ τσίγκινο πιάτο έρχεται το τηγανητό χταπόδι (€9) με πατατούλες, κόκκινη πιπεριά, μια ιδέα σκορδάκι και πικάντικες νότες που χαρίζει η πάπρικα. Ωραίος μεζές τα πολίτικα κεφτεδάκια (€6,50) γεμισμένα με γραβιέρα και σερβιρισμένα σε σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας που ευωδιάζει δυόσμο – συνοδεύονται με τραγανές πίτες, ό,τι πρέπει για να βουτήξεις στη σάλτσα. Μου άρεσε η ιδέα τα τηγανητά, αφράτα μπαλάκια φέτας (€6) να ακομπανιάρονται από γλυκό μελιτζανάκι και σουσάμι. Ιδανικό ο γάμος αλμυρού-γλυκού. Τα παστουρμαδοπιτάκια (€5,50) με χειροποίητο φύλλο και σπιτικό πρόβειο παστουρμά σου αφήνουν γευστική ανάμνηση που διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Τραγανό το φύλλο που θυμίζει γιουφκά και πλούσια γεύση που ισορροπεί χωρίς να σε βαραίνει. Από τα κυρίως πιάτα με ψάρι που υπάρχουν στον κατάλογο, το φιλέτο τσιπούρας με χόρτα φρικασέ που ευωδιάζουν άνηθο και λεμονάκι είναι καλή επιλογή (€13). Θα κλείσεις γλυκά με πολίτικο χαλβά φτιαγμένο με γάλα, μέλι και κανέλα (€3,90) και θα φύγεις χορτασμένος, με διάθεση να επιστρέψεις για να δοκιμάσεις και τα άλλα πιάτα του μενού και να νιώσεις τη ζεστή φιλοξενία του σέρβις.

☛Κιούρτος, λεωφ. Ποσειδώνος 22 & Αμφιθέας, Άλιμος, 210 9810174

 

Στον Κιούρτο Facebook Twitter
Στον Κιούρτο αναζητούν τις καλές πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ