Σοφιστικέ σάντουιτς

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
0
Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
Τα περίφημα μπέγκελ της Amadine. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Οι εποχές που το σάντουιτς ήταν συνδεδεμένο με ψωμί άγνωστης, αλλά κυρίως αδιάφορης σύστασης, αλλαντικά και τυριά της σειράς των σούπερ-μάρκετ και μαγιονέζες που κάλυπταν τη γεύση όλων των παραπάνω έχει μάλλον παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όχι πως η έννοια δεν θα περιλαμβάνει πάντα μια ευρύτατη γκάμα από προχειροφτιαγμένα και συνήθως λιπαρά εδέσματα, από τα βρόμικα που βρίσκεις στις καντίνες μέχρι τα συνήθη do it yourself ψημένα τοστ των μεγάλων αλυσίδων γρήγορης εστίασης. Ωστόσο, ο χάρτης του σάντουιτς στην Αθήνα έχει αλλάξει πολύ και κάθε μπαρ, καφέ και μπιστρό που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει συνήθως γκουρμέ προτάσεις που επιμελούνται σεφ και σερβίρονται με εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να δικαιολογούν τη θέση τους σε καταλόγους όπου παλιότερα δεν θα έβρισκαν θέση. Αλλά και πολλά μαγαζιά στα οποία θα πας για σάντουιτς «στα όρθια» εξοπλίζονται πια με προϊόντα ντελικατέσεν πολύ ιδιαίτερα.

Στην Amandine στο Σύνταγμα σας περιμένει μπέιγκελ με τσάτνεϊ μάνγκο, προσούτο, σαλάτα και κατσικίσιο τυρί.


Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψωμί. Τσιαπάτες, πολύσπορα, οκτάσπορα, χωρίς γλουτένη, μέχρι τα πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό μπέιγκελ επιστρατεύονται για να αγκαλιάσουν την εκάστοτε γέμιση. Από κει κι έπειτα, μάλλον δεν υπάρχει φαγώσιμο, ψημένο ή ωμό, που να μην μπορεί να μπει σε ψωμί.

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
O χάρτης του σάντουιτς στην Αθήνα έχει αλλάξει πολύ και κάθε μπαρ, καφέ και μπιστρό που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει συνήθως γκουρμέ προτάσεις που επιμελούνται σεφ και σερβίρονται με εντυπωσιακό τρόπο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η LΙFO δοκίμασε και σας προτείνει μερικά σάντουιτς που πραγματικά πρέπει να δοκιμάσετε. Στην Amandine στο Σύνταγμα σας περιμένει μπέιγκελ με τσάτνεϊ μάνγκο, προσούτο, σαλάτα και κατσικίσιο τυρί. Λίγο παρακάτω, στο Περί Καφέ, αξίζει να γευτείτε τη λευκή μπαγκέτα με σολομό, λόλα, αβοκάντο, μαύρο σουσάμι και τη δική τους χειροποίητη σος από γιαούρτι, κρέμα balsamico, λάιμ και άνηθο. Το Σαν Φρανσίσκο στον Κεραμεικό χωρίζει τον κατάλογό του σε μη χορτοφαγικά και χορτοφαγικά και τα ονοματίζει από περιοχές της ομώνυμης καλιφορνέζικης μεγαλούπολης. Από τα πρώτα, τσεκάρετε το Σάνι Σάιντ με μπέικον, αυγό μάτι, τυρί τσένταρ και, προαιρετικά, μανιτάρια ψητά, ενώ εάν προτιμάτε κάτι βετζετέριαν, το Νόε Βάλεϊ περιλαμβάνει κουνουπίδι ψητό, σαλάτα Καππαδοκίας και τυρί τσένταρ. Αν βρεθείτε στο Κουκάκι, περάστε από το Guarantee και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα χωριάτικο φραντζολάκι με ολόσωστα ψημένο ροστ-μπιφ, κατίκι Δομοκού και ψητή μελιτζάνα, αν και στο συγκεκριμένο μαγαζί σίγουρα θα κάνετε κάποιον ευφάνταστο δικό σας συνδυασμό από τις γεμίσεις του καταλόγου, προς τέρψη του δικού σας ουρανίσκου και μόνο.

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψωμί. Τσιαπάτες, πολύσπορα, οκτάσπορα, χωρίς γλουτένη, μέχρι τα πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό μπέιγκελ επιστρατεύονται για να αγκαλιάσουν την εκάστοτε γέμιση. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Amandine - Bagels et gourmandises
Νίκης 13

Περί Καφέ
Μητροπόλεως 1

Αναψυκτήριο
«Το Σαν Φρανσίσκο»
Κεραμεικού 99

Guarantee
Βεΐκου 41

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ