Σοφιστικέ σάντουιτς

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
0
Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
Τα περίφημα μπέγκελ της Amadine. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Οι εποχές που το σάντουιτς ήταν συνδεδεμένο με ψωμί άγνωστης, αλλά κυρίως αδιάφορης σύστασης, αλλαντικά και τυριά της σειράς των σούπερ-μάρκετ και μαγιονέζες που κάλυπταν τη γεύση όλων των παραπάνω έχει μάλλον παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όχι πως η έννοια δεν θα περιλαμβάνει πάντα μια ευρύτατη γκάμα από προχειροφτιαγμένα και συνήθως λιπαρά εδέσματα, από τα βρόμικα που βρίσκεις στις καντίνες μέχρι τα συνήθη do it yourself ψημένα τοστ των μεγάλων αλυσίδων γρήγορης εστίασης. Ωστόσο, ο χάρτης του σάντουιτς στην Αθήνα έχει αλλάξει πολύ και κάθε μπαρ, καφέ και μπιστρό που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει συνήθως γκουρμέ προτάσεις που επιμελούνται σεφ και σερβίρονται με εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να δικαιολογούν τη θέση τους σε καταλόγους όπου παλιότερα δεν θα έβρισκαν θέση. Αλλά και πολλά μαγαζιά στα οποία θα πας για σάντουιτς «στα όρθια» εξοπλίζονται πια με προϊόντα ντελικατέσεν πολύ ιδιαίτερα.

Στην Amandine στο Σύνταγμα σας περιμένει μπέιγκελ με τσάτνεϊ μάνγκο, προσούτο, σαλάτα και κατσικίσιο τυρί.


Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψωμί. Τσιαπάτες, πολύσπορα, οκτάσπορα, χωρίς γλουτένη, μέχρι τα πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό μπέιγκελ επιστρατεύονται για να αγκαλιάσουν την εκάστοτε γέμιση. Από κει κι έπειτα, μάλλον δεν υπάρχει φαγώσιμο, ψημένο ή ωμό, που να μην μπορεί να μπει σε ψωμί.

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
O χάρτης του σάντουιτς στην Αθήνα έχει αλλάξει πολύ και κάθε μπαρ, καφέ και μπιστρό που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει συνήθως γκουρμέ προτάσεις που επιμελούνται σεφ και σερβίρονται με εντυπωσιακό τρόπο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η LΙFO δοκίμασε και σας προτείνει μερικά σάντουιτς που πραγματικά πρέπει να δοκιμάσετε. Στην Amandine στο Σύνταγμα σας περιμένει μπέιγκελ με τσάτνεϊ μάνγκο, προσούτο, σαλάτα και κατσικίσιο τυρί. Λίγο παρακάτω, στο Περί Καφέ, αξίζει να γευτείτε τη λευκή μπαγκέτα με σολομό, λόλα, αβοκάντο, μαύρο σουσάμι και τη δική τους χειροποίητη σος από γιαούρτι, κρέμα balsamico, λάιμ και άνηθο. Το Σαν Φρανσίσκο στον Κεραμεικό χωρίζει τον κατάλογό του σε μη χορτοφαγικά και χορτοφαγικά και τα ονοματίζει από περιοχές της ομώνυμης καλιφορνέζικης μεγαλούπολης. Από τα πρώτα, τσεκάρετε το Σάνι Σάιντ με μπέικον, αυγό μάτι, τυρί τσένταρ και, προαιρετικά, μανιτάρια ψητά, ενώ εάν προτιμάτε κάτι βετζετέριαν, το Νόε Βάλεϊ περιλαμβάνει κουνουπίδι ψητό, σαλάτα Καππαδοκίας και τυρί τσένταρ. Αν βρεθείτε στο Κουκάκι, περάστε από το Guarantee και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα χωριάτικο φραντζολάκι με ολόσωστα ψημένο ροστ-μπιφ, κατίκι Δομοκού και ψητή μελιτζάνα, αν και στο συγκεκριμένο μαγαζί σίγουρα θα κάνετε κάποιον ευφάνταστο δικό σας συνδυασμό από τις γεμίσεις του καταλόγου, προς τέρψη του δικού σας ουρανίσκου και μόνο.

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψωμί. Τσιαπάτες, πολύσπορα, οκτάσπορα, χωρίς γλουτένη, μέχρι τα πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό μπέιγκελ επιστρατεύονται για να αγκαλιάσουν την εκάστοτε γέμιση. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Amandine - Bagels et gourmandises
Νίκης 13

Περί Καφέ
Μητροπόλεως 1

Αναψυκτήριο
«Το Σαν Φρανσίσκο»
Κεραμεικού 99

Guarantee
Βεΐκου 41

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM