Σοφιστικέ σάντουιτς

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
0
Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
Τα περίφημα μπέγκελ της Amadine. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Οι εποχές που το σάντουιτς ήταν συνδεδεμένο με ψωμί άγνωστης, αλλά κυρίως αδιάφορης σύστασης, αλλαντικά και τυριά της σειράς των σούπερ-μάρκετ και μαγιονέζες που κάλυπταν τη γεύση όλων των παραπάνω έχει μάλλον παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όχι πως η έννοια δεν θα περιλαμβάνει πάντα μια ευρύτατη γκάμα από προχειροφτιαγμένα και συνήθως λιπαρά εδέσματα, από τα βρόμικα που βρίσκεις στις καντίνες μέχρι τα συνήθη do it yourself ψημένα τοστ των μεγάλων αλυσίδων γρήγορης εστίασης. Ωστόσο, ο χάρτης του σάντουιτς στην Αθήνα έχει αλλάξει πολύ και κάθε μπαρ, καφέ και μπιστρό που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει συνήθως γκουρμέ προτάσεις που επιμελούνται σεφ και σερβίρονται με εντυπωσιακό τρόπο, ώστε να δικαιολογούν τη θέση τους σε καταλόγους όπου παλιότερα δεν θα έβρισκαν θέση. Αλλά και πολλά μαγαζιά στα οποία θα πας για σάντουιτς «στα όρθια» εξοπλίζονται πια με προϊόντα ντελικατέσεν πολύ ιδιαίτερα.

Στην Amandine στο Σύνταγμα σας περιμένει μπέιγκελ με τσάτνεϊ μάνγκο, προσούτο, σαλάτα και κατσικίσιο τυρί.


Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψωμί. Τσιαπάτες, πολύσπορα, οκτάσπορα, χωρίς γλουτένη, μέχρι τα πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό μπέιγκελ επιστρατεύονται για να αγκαλιάσουν την εκάστοτε γέμιση. Από κει κι έπειτα, μάλλον δεν υπάρχει φαγώσιμο, ψημένο ή ωμό, που να μην μπορεί να μπει σε ψωμί.

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
O χάρτης του σάντουιτς στην Αθήνα έχει αλλάξει πολύ και κάθε μπαρ, καφέ και μπιστρό που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει συνήθως γκουρμέ προτάσεις που επιμελούνται σεφ και σερβίρονται με εντυπωσιακό τρόπο... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η LΙFO δοκίμασε και σας προτείνει μερικά σάντουιτς που πραγματικά πρέπει να δοκιμάσετε. Στην Amandine στο Σύνταγμα σας περιμένει μπέιγκελ με τσάτνεϊ μάνγκο, προσούτο, σαλάτα και κατσικίσιο τυρί. Λίγο παρακάτω, στο Περί Καφέ, αξίζει να γευτείτε τη λευκή μπαγκέτα με σολομό, λόλα, αβοκάντο, μαύρο σουσάμι και τη δική τους χειροποίητη σος από γιαούρτι, κρέμα balsamico, λάιμ και άνηθο. Το Σαν Φρανσίσκο στον Κεραμεικό χωρίζει τον κατάλογό του σε μη χορτοφαγικά και χορτοφαγικά και τα ονοματίζει από περιοχές της ομώνυμης καλιφορνέζικης μεγαλούπολης. Από τα πρώτα, τσεκάρετε το Σάνι Σάιντ με μπέικον, αυγό μάτι, τυρί τσένταρ και, προαιρετικά, μανιτάρια ψητά, ενώ εάν προτιμάτε κάτι βετζετέριαν, το Νόε Βάλεϊ περιλαμβάνει κουνουπίδι ψητό, σαλάτα Καππαδοκίας και τυρί τσένταρ. Αν βρεθείτε στο Κουκάκι, περάστε από το Guarantee και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα χωριάτικο φραντζολάκι με ολόσωστα ψημένο ροστ-μπιφ, κατίκι Δομοκού και ψητή μελιτζάνα, αν και στο συγκεκριμένο μαγαζί σίγουρα θα κάνετε κάποιον ευφάνταστο δικό σας συνδυασμό από τις γεμίσεις του καταλόγου, προς τέρψη του δικού σας ουρανίσκου και μόνο.

Σοφιστικέ σάντουιτς Facebook Twitter
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο ψωμί. Τσιαπάτες, πολύσπορα, οκτάσπορα, χωρίς γλουτένη, μέχρι τα πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό μπέιγκελ επιστρατεύονται για να αγκαλιάσουν την εκάστοτε γέμιση. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Amandine - Bagels et gourmandises
Νίκης 13

Περί Καφέ
Μητροπόλεως 1

Αναψυκτήριο
«Το Σαν Φρανσίσκο»
Κεραμεικού 99

Guarantee
Βεΐκου 41

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ