Πού θα φας το καλύτερο παϊδάκι της Αθήνας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Πού θα φας το καλύτερο παϊδάκι της Αθήνας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης Facebook Twitter
Για ολοκληρωμένη απόλαυση, βάλε χέρι! Το μαχαιροπίρουνο τρομάζει το παϊδάκι και του κλέβει τη νοστιμιά! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Aναζητώντας το καλύτερο της πόλης, διαπιστώνεις πως το σωστό παϊδάκι είναι είδος δυσεύρετο στα μαγαζιά του νεωτερισμού: στις clean cut νεο-ταβέρνες, στα new age ψητοπωλεία, στα δημιουργικά εστιατόρια που έχουν μειώσει τα λιπαρά στο μενού τους.


Το «οχ μάνα μου!» παϊδάκι ξεκινά από τον χασάπη, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο 50% της επιτυχίας του. Στο κρέας που δεν μυρίζει, που είναι σωστά κομμένο και διαλεγμένο από πλευράκι, που ισορροπεί το ολόγυρα λιπάκι με μια γερή μπουκιά από τρυφερό κρέας.


Το άλλο 50% παίζεται στο ψήσιμο. Που δεν θα το στεγνώσει αλλά θα φροντίσει το καλοψημένο, τραγανό γείσο του. Στο σωστό αλάτι, στα σωστά καρυκεύματα που θα δώσουν διακριτικά την πλούσια νοστιμιά, χωρίς να αλλοιώσουν την αιγοπρόβεια απόλαυση, την ιερή βαρβατίλα, η οποία φαίνεται να προτιμά την κλασική ταβέρνα, τον παλιό που είναι αλλιώς, το κάρβουνο που δίνει την καπνιστή επίγευση.

Για ολοκληρωμένη απόλαυση, βάλε χέρι! Το μαχαιροπίρουνο τρομάζει το παϊδάκι και του κλέβει τη νοστιμιά!

Η Ωραία Ρούμελη

Αν εμπιστεύεστε τα δικά μου προσωπικά καλλιστεία, θα σας διαβεβαιώσω πως παϊδάκια έχω φάει πολλά, κανένα όμως σαν της Ωραίας Ρούμελης, που, εκτός από ωραία, είναι και νοστιμότατη. Ο κύριος Σπύρος επιλέγει ο ίδιος καθημερινά το κρέας του εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, μανιώδης οπαδός της καλύτερης πρώτης ύλης.

Παϊδάκι λεπτοκομμένο, τραγανό και ζουμερό, το πιο καπνιστό της Αθήνας, με το κάρβουνο να αφήνει τη σφραγίδα του βαθιά, ως το τελευταίο μόριο κάθε μπουκιάς. Συνοδεύεται ιδανικά από φρυγανισμένο, ζεστό ψωμί που ρουφά τη λιπαρότητα στον πιο θεϊκό συνδυασμό, αλλά ταιριάζει και με την αληθινή πατάτα, που εδώ εμφανίζεται απολύτως κρητικιά και χοντροκομμένη όσο πουθενά αλλού.

Θράκης 1, Ν. Σμύρνη, 210 9341748

Στα Σκαλάκια (των Ιλισίων)

Στην αστραφτερή από την καθαριότητα σάλα με τα ραμποτέ ή κάτω από τα μοβ άνθη της γλυσίνας όταν έχει καλό καιρό, τα Σκαλάκια, μισό αιώνα τώρα, μαγειρεύουν την πιο ποιητική αστική κουζίνα της πόλης, αυτή που ακόμη έχει ολόσωστα ψημένο μπον φιλέ στο μενού της και μαγικά αμελέτητα στη σχάρα.


Ωδή στην πρώτη ύλη, η σχάρα του μάγειρα Ζοζέφ από την Αίγυπτο ψήνει το πιο ονειρεμένο παϊδάκι, που θα σου πρότεινα να συνοδέψεις με φρεσκοβρασμένα ζεστά χόρτα, με την πιο ονειρεμένη ντοματοσαλάτα με γλυκιά ντομάτα ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο και, φυσικά, την αλησμόνητη τηγανητή πατάτα τους.

Αιγηνίτου 32, Ιλίσια, 210 7229290

Πού θα φας το καλύτερο παϊδάκι της Αθήνας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Σπύρος-Αντώνης

Που ήταν οι ιδρυτές. Σήμερα, το ντουέτο, και πάλι, Παναγιώτης και Δημήτρης επιμένει φανατικά στην ακριβότερη και καλύτερη πρώτη ύλη για να «μη ρεζιλευτεί στον πελάτη».

Σε μια ταβέρνα-μνημείο του πατησιώτικου παρελθόντος που αγαπούν χίπστερ, καλλιτέχνες, νέοι και γέροι, κάνοντας ουρά για τα διάσημα σαλιγκάρια τους, το παϊδάκι-μεγαλείο, λεπτοκομμένο από αρνάκι γάλακτος, είναι η πεμπτουσία της καλής κοπής και του άψογου ψησίματος. Με τις υπέροχες, τηγανητές πατάτες του. Και κρέμα καραμελέ στο τέλος!

Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια, 210 2022358

Στα Σκαλάκια (της Ακαδημίας Πλάτωνος)

Στη γειτονιά που ανέδειξε τη βαρελίσια ρετσίνα και το παλιό κουτούκι, στα απομεινάρια της άλλοτε αρχοντικής Ακαδημίας Πλάτωνος, κρυφό μυστικό του κάθε καλοφαγά, τα Σκαλάκια στριμώχνουν την παλιά τους ιστορία ανάμεσα στις πολυκατοικίες και σε μια σοφή, μαγκιόρικη σχάρα.


Το τέλειο παϊδάκι «παίζει» πλάι σε ένα εμβληματικά ψημένο συκώτι με μια στάλα ελαιόλαδο, σε ένα καθόλου λιπαρό και γεμάτο γεύση κοκορέτσι και έναν μαγικό λαχανοντολμά. Συνοδεία, η ολόχρυση, τραγανή, κομμένη στο χέρι πατάτα και η βουτυράτη φέτα.

Μαραθονομάχων 57, Ακαδημία Πλάτωνος, 210 5155367

Ο Κορομηλάς

Η ανακαίνιση δεν κατάφερε να σβήσει τις εικόνες και τη μυρωδιά της παλιάς ταβέρνας με το πηγάδι στην αυλή και αυτή την ευγενική φροντίδα του αφεντικού που θα σε υποδεχτεί στην πόρτα. Η σούβλα γυρίζει το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι, το παϊδάκι-σπεσιαλιτέ, η απόλυτη ισορροπία: ζουμερό ψήσιμο, όσο λιπάκι χρειάζεται, τρυφερό κρέας, καθόλου έντονη μυρωδιά του ζώου, με τη ριγανίτσα του, τρώγεται ωραιότατο ακόμη και κρύο.


Θα σου πρότεινα να το συνοδεύσεις με το διάσημο τραγανό κολοκυθάκι του που τηγανίζεται σε κουρκούτι, το βουτυράτο γαλοτύρι και το ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί.

Ελ. Βενιζέλου 72, Χαλάνδρι, 210 6510496

Ο Μαύρος Γάτος

Εμείς της γειτονιάς ξέρουμε πως όσα φρέσκα και να ανοίξουν στην πιάτσα του Παγκρατίου, το φαγητό της ψυχής, αυτό με τη σφραγίδα της οικογενειακής κουζίνας, θα το βρούμε μόνο στον Μαύρο Γάτο. Εγώ επιστρέφω ξανά και ξανά για όλα τα μαγειρευτά της κουζίνας, όμως το φανατικό κοινό του ορκίζεται στο παϊδάκι.

Λεπτό, τρυφερό, από μικρό ζώο που δεν μυρίζει, με ένα λεπτό περίγραμμα από καλοψημένο λιπάκι, αυτό ακριβώς που ονειρεύτηκες από ένα παϊδάκι, ζυγίζεται τίμια, ψημένο και όχι ωμό. Από τα χεράκια της μαμάς Παναγιώτας, έχει ψηφιστεί ανάμεσα στα δέκα καλύτερα της πόλης.

Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210 7236903

Πού θα φας το καλύτερο παϊδάκι της Αθήνας το βράδυ της Τσικνοπέμπτης Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τζίμης, ο εξπέρ

Η γραφική πλατεία του Αγίου Λαζάρου και η πάντα γεμάτη αυλή του Τζίμη είναι το πρώτο που θα σου έρθει στο μυαλό όταν στο αίμα σου κυκλοφορεί η αύρα μιας παλιάς Αθήνας και η όρεξή σου αναζητά το καλύτερο κρεατικό. Ο Τζίμης διαθέτει πείρα δεκαετίας στη σωστή σχάρα, αλλά ξέρει και την απόλυτη συνταγή για το κοκορέτσι ή ένα συκώτι που κρατά τους χυμούς και τη νοστιμιά του στο ψήσιμο.

Το παϊδάκι του από τα καλύτερα, αγαπά την εξίσου διάσημη τραγανή πατάτα που κόβεται στο χέρι και τις αλάδωτες ζεστές πιτούλες που έρχονται καυτές από τη σχάρα.

Τζίμης, Ελ. Βενιζέλου 2, Βύρωνας, 210 7658965

Στον Μωριά της Αγίας Παρασκευής

Τον Μωριά μού τον είχε συστήσει ο αείμνηστος Αλβέρτος Αρούχ, μέγας κρεατοφάγος και άνθρωπος δύσκολος. Ήταν το μαγαζί της γειτονιάς του, που το τιμούσε κάθε φορά που μια λαχτάρα για σπαλομπριζόλα τον σήκωνε από τον καναπέ του. Παλιά ταβέρνα σε ωραίο, νέο ανακαινισμένο ντεκόρ και μια αυλή μούρλια, με χαλικάκι για τις όμορφες μέρες.


Το παϊδάκι εδώ, αρνίσιο ή από προβατίνα, ολόσωστα ψημένο και χωρίς ίχνος δυσάρεστης μυρωδιάς, ψήνεται σχεδόν ροζ και συναγωνίζεται το διάσημο μπιφτέκι του μαγαζιού. Η κλασική αξία μιας ταβέρνας που δεν αδειάζει ποτέ, μυστικό της Αγίας Παρασκευής.

Ειρήνης 56, Αγ. Παρασκευή, 210 6010129

Στον Αξιώτη

Στο πιο καλτ, αυθεντικό, ανέγγιχτο σκηνικό της αθηναϊκής ταβέρνας του Ορέστη Μακρή με τα βαρέλια, τις παλιές διαφημίσεις, τα ρητά στους τοίχους, τη δική τους ρετσίνα με μούστο από τα Μεσόγεια στο κατρούτσο και παλιά ρεμπέτικα που συνοδεύουν ιδανικά την αύρα παλιάς γειτονιάς που επιμένει ακόμα σ' αυτή την ανηφοριά του Πολύγωνου, το παϊδάκι είναι must, αρνίσιο ή κοτοπουλίσιο, ψημένο με οικογενειακή πείρα που μετρά 60 χρόνια.


Συνοδεύεται ιδανικά με μια θεά τηγανητή πατάτα και μια σαλάτα με υπέροχο, αρωματικό ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο.

Παπαρσένη 15, 210 6459130 (κλειστά την Κυριακή)

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ