Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη 

Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter
Maestranza
0

Blé Vin: Η νέα στάση για όσους αγαπούν το κρασί 

Με μια πρώτη ματιά θα σας φανεί ένα πολύ ζεστό μικροσκοπικό wine bar που μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει λίγους. Όμως αν κατεβείτε τις σκάλες του, θα ανακαλύψετε ότι κρύβει ένα υπόγειο wine cellar με περίπου τριακόσιες ετικέτες, τοποθετημένες ανά γεωγραφική ένδειξη και επιπλέον τραπέζια. 

Από αυτές τις ετικέτες στο ποτήρι προσφέρονται πενήντα με πενήντα πέντε σε 60 και 125 ml. Πρόκειται για μια λίστα που θα αλλάζει τέσσερις φορές τον χρόνο, όπως και το φαγητό του, ακολουθώντας την εποχικότητα. Οι οινικές προτάσεις έχουν την υπογραφή του βραβευμένου οινοχόου Αλέξανδρου Μπουζίκα, τα κρασιά έχουν κατηγοριοποιηθεί έτσι ώστε να μπορεί κανείς εύκολα να  καταλάβει τα χαρακτηριστικά τους και το αποτέλεσμα που δίνουν. Yπάρχουν λευκά πληθωρικά, με ορυκτότητα, κόκκινα ντελικάτα και συμπαγή. 

Μπορεί στο Blé Vin τα κρασιά του εγχώριου αμπελώνα να κυριαρχούν αριθμητικά, ωστόσο θα βρείτε πολλές εκλεκτές επιλογές και από τον διεθνή, ετικέτες που δεν θα βρείτε αλλού, κυρίως από την Ιταλία. Έχουν επίσης σαμπάνιες και ριόχες. 

Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter

Το μενού επιμελείται η κουζίνα του γειτονικού Blé Taste Gallery. Έχει λίγες κοπές κρέατος και side dishes γι’ αυτές, όπως ένα ραγού μανιταριών, που μπορούν να σταθούν και μόνες τους, ενώ υπάρχουν και επιλογές σε τυριά, ελληνικά και μη, όπως το μοναδικό γαλλικό Saint Nectaire, ιδανικό για να συνοδεύσει ένα sauvignon blanc.Το προσούτο που θα δείτε να κρέμεται πάνω από την μπάρα του είναι εικοσιτετράμηνης ωρίμανσης από την Πάρμα, κόβεται και προσφέρεται για να το απολαύσετε με το κρασί σας. Να το επιλέξετε.  

Εκτός λίστας, από το κελάρι του μπορείτε να απολαύσετε όποιο κρασί επιθυμείτε εντός του χώρου με ένα κόστος για το άνοιγμα της φιάλης στα εννιά ευρώ. Η χρέωση αυτή παραμένει η ίδια, ανεξαρτήτως της τιμής του κρασιού που θα επιλέξετε. 

Γεωρ. Σταύρου 14, 2310 231201
 

Maestranza: Μαγειρεύοντας στη φωτιά 

Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter
Από τα λίγα τραπέζια του χώρου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού σας.

Στα ιταλικά το όνομά του σημαίνει «δεξιοτεχνία», ενώ στη slang χρησιμοποιείται για μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι συνεργάζονται και πάνε μαζί μπροστά, αυτό δηλαδή που συμβαίνει και στη νέα άφιξη για φαγητό στην πόλη. 

Στο Maestranza o Κώστας Παπαδόπουλος –με οικογενειακή εμπειρία πάνω στο κρέας από την «Εβόρα», που λειτουργεί από το 2001 στη Μακρυνίτσα Σερρών, στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης, και το πιο πρόσφατο Εβόρα Eatery στην Κάτω Τούμπα– συνεργάζεται με τον Γιάννη Χαμάλη. Και έπειτα είναι ο Παύλος, ο Κώστας, ο Νίκος: άλλος καταπιάνεται με τις ζύμες και τα προζυμένια  ψωμιά, άλλος με τα γλυκά, όλα όσα σερβίρονται και πλαισιώνουν το κρέας ετοιμάζονται εκεί.

Στο πατάρι του, σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς γεωπόνους του ΑΠΘ, σπέρνουν, φροντίζουν και βγάζουν τα δικά τους φυλλώδη λαχανικά που χρησιμοποιούν στα πιάτα και τις πράσινες σαλάτες τους, σύντομα μπορεί να κρεμάσουν από τα κάγκελα της σκάλας τους ντοματίνια. Όλα όσα αναπτύσσονται σε αυτό το αστικό microfarm δεν χρησιμοποιούνται μόνο στις γεύσεις που θέλουν να προσφέρουν στο εστιατόριο αλλά θα αποτελέσουν και αντικείμενο επιστημονικής δημοσίευσης. 

Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter
Το μενού τους θα έχει μια σταθερότητα ως προς τα κρέατα που προσφέρει.
Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter
Στο πατάρι του, σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς γεωπόνους του ΑΠΘ σπέρνουν, φροντίζουν και βγάζουν τα δικά τους φυλλώδη λαχανικά που χρησιμοποιούν στα πιάτα και τις πράσινες σαλάτες τους.

Από τα λίγα τραπέζια του χώρου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού σας, διαθέτει και μπάρα. Επικεντρωμένο στο κρέας, το Maestranza μαγειρεύει σε ανοιχτή φωτιά. Στις premium κοπές του θα βρείτε hanger steak και t-bone βουβαλίσια μπριζόλα τριάντα ημερών από την Κερκίνη και bavette steak από wagyu Αυστραλίας, μεταξύ άλλων. Επίσης, δοκιμάστε την μπαλοτίνα στήθος κοτόπουλο με ραγού από ποικιλία μανιταριών, φέτες χειμερινής μαύρης τρούφας, φασκόμηλο και ανεβατό Κοζάνης και το yakitori αρνί.

Το μενού τους θα έχει μια σταθερότητα ως προς τα κρέατα που προσφέρει, ωστόσο θα αλλάζουν όσα τα συνοδεύουν, το συκώτι με την κρέμα λωτού μπορεί να βγει με μια κρέμα μήλου ή πράσινο ντοματίνι. Όσο για το κελάρι τους, επικρατεί ο ελληνικός αμπελώνας. 

Πτολεμαίων 29Β, 2310 555150

Peach Boy: Εκεί που ξέρουν από ποιοτικό καφέ 

Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter

Μια νέα στάση για ποιοτικό καφέ εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη, αυτήν τη φορά στον δρόμο της Ερμού, από τους Βασίλη Δόξα και Γιώργο Παπούδα. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Αντώνη Κοντό, το Peach Boy έχει χρώματα και ευχάριστο design, είναι το μόνο καφέ της πόλης που σερβίρει specialty coffee από το ελληνικό roastery Valenio. Μαζί με αυτόν προσφέρονται healthy bites, cinnamon rolls, carrot cake και μερικές επιλογές κοκτέιλ με βάση το Αperol. Ο χώρος του είναι pet friendly, μπορείτε να εργαστείτε ή να διαβάσετε εκεί απολαμβάνοντας έναν ποιοτικό καφέ και χαζεύοντας παράλληλα την περατζάδα της Ερμού. 

Ερμού 44, 6980 522858

Pelosof: Ο πολυχώρος που εντυπωσιάζει σε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης 

Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter

Ο πιο πολυσυζητημένος χώρος αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ένα κτίριο με ιστορία 100 ετών, στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Πάνω στην οδό Τσιμισκή, κράτησε το όνομα της στοάς που κάποτε λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο αλλά και ως χώρος διαμονής συμμαχικών στρατευμάτων – Πελοσώφ ήταν το όνομα ενός εκ των παλιών ιδιοκτητών της. Για την ιστορία, προπολεμικά βρισκόταν εκεί το ταχυδρομείο της πόλης, το οποίο στεγάστηκε εκεί ξανά μετά την Κατοχή. Το κτίριο που στέκει μέχρι τώρα στον αριθμό 22 του δρόμου χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη το 1924. 

Σήμερα, οι Βασίλης Σαΐτης, Γιάννης Μπαλαφούτης, Γιάννης Φωτιάδης και Διογένης Κάτσος εμπνεύστηκαν έναν χώρο που λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρισμένος σε δύο ορόφους, σε ένα all-day café  bar κι ένα εστιατόριο στο υπόγειο. 

Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter

Διατηρώντας τη γυάλινη οροφή του, που επιτρέπει στο φυσικό φως να διαχέεται στον χώρο, με σεβασμό στο παρελθόν του κτιρίου, η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Post Spectacular Office έχει δημιουργήσει έναν χώρο μοναδικής αισθητικής που εντυπωσιάζει με τις λεπτομέρειές του. Κατά τους αρχιτέκτονες, «ο σχεδιασμός οικοδομήθηκε γύρω από την ιδέα να δημιουργηθεί σε αυτό το ύστερο νεοκλασικό κέλυφος ένας χώρος συγκέντρωσης που θα θυμίζει ένα ιστορικό συμπόσιο στην ιδιωτική αυλή κάποιου. Πώς θα ήταν αν ο Ντόριαν Γκρέι και ο Ντέιβιντ Μπάουι διοργάνωναν μια συγκέντρωση στην αυλή;». Τις γεωμετρικές φόρμες που συναντάμε από τους τοίχους μέχρι τα ιδιαίτερα «παγκάκια» του ισογείου και τα κεραμικά ανάγλυφα στοιχεία συμπληρώνουν τα έργα του εικαστικού Γιώργου Γεροντίδη.

Από τη signature cocktail λίστα με την υπογραφή του βραβευμένου bartender Αστέρη Ψαρρά ξεχωρίζει και το Kurosawa sour, ένας συνδυασμός τζιν με yuzu, calamansi και passion fruit που σερβίρεται με ένα τροπικό crumble. Αν σας αρέσει το Americano, δοκιμάστε τη δική τους εκδοχή, που λέγεται Pasolini. 

Τσιμισκή 22, 6946 744472

Taqueria Rodriguez: Αυθεντικό και χειροποίητο μεξικάνικο φαγητό του δρόμου 

Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter
Taqueria Rodriguez

Ο μεξικάνικος χοιρινός γύρος που ψήνεται σε κάθετη σούβλα, το «trompo», έφτασε στο Μεξικό πριν από περίπου εκατό χρόνια με τους Αρμένιους και τους Λιβανέζους, ενώ οι ντόπιοι τού έβαλαν δεκάδες μπαχαρικά, τη μαρινάδα και τις πιπεριές. Έπειτα, βγήκε στους δρόμους.

Έτσι, στη νέα και πρώτη taqueria της Θεσσαλονίκης θα βρείτε τον γύρο στα tacos al pastor με μεξικάνικα μπαχαρικά, κόλιανδρο, κρεμμύδι πίκλα, σάλτσα κόκκινου τοματίγιο, καραμελωμένο ανανά και lime. Στο στενό, που έχει μετατραπεί σε μια μικρή γειτονιά-προορισμό για καλό street food, μαζί με τα φημισμένα μπέργκερ του δικού τους Tarantino και τη neapolitan style πίτσα του Pizza Ηood, δημιούργησαν ένα ακόμα μαγαζί με αυθεντικό μεξικάνικο φαγητό που τρώγεται επί τόπου και στο χέρι. 

Πέντε νέες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Θεσσαλονίκη  Facebook Twitter
Taqueria Rodriguez

Τα τάκος τους είναι χειροποίητα και ανοίγονται εκεί, γεμίζονται με αργομαγειρεμένα κρέατα, όπως με μοσχαρίσια μάγουλα και πρωτότυπες συνταγές σαν το «Breakfast» με αργομαγειρεμένο στήθος μοσχάρι, τηγανητό αυγό, κόλιανδρο, γουακαμόλε και λάιμ. Πολύ ωραία είναι και η vegeterian επιλογή που δίνουν με αβοκάντο τηγανητό σε κουρκούτι, αγαύη, λάιμ και baja slaw (δηλαδή ψιλοκομμένο λάχανο με κόκκινο κρεμμύδι). Δοκιμάστε επίσης το «Barbacoa», αργομαγειρεμένο αρνάκι με ραπανάκι πίκλα, κόλιανδρο, σάλτσα από πράσινα ντοματίνια και λάιμ, αλλά και το BBQ chicken με το καπνιστό μπούτι κοτόπουλο, σάλτσα mole, γουακαμόλε, πιπεριές jalapenos, κόλιανδρο και λάιμ. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας taco box με πέντε διαφορετικά τεμάχια. Θα βρείτε και χειροποίητα νάτσος. 

Ερνέστου Εμπράρ 4, 2310 528599






 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ