Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
0
Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Με καταγωγή από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά γεννημένος εκεί, ο George Calombaris (εν είναι ούτε 40 χρονών ακόμα) έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία από την τηλεοπτική σειρά «Master Chef», όπου συμμετείχε ως κριτής.

Mερικοί από τους καλύτερους Έλληνες σεφ που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα αλλά και το εξωτερικό είναι αυτή την εβδομάδα καλεσμένοι του διάσημου Ελληνοαυστραλού σεφ George Calombaris στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (την πόλη που, ως γνωστόν, έχει όχι μόνο τους περισσότερους Έλληνες σε σχέση με άλλες αλλά και μια γερή ελληνική παρουσία στη γαστρονομία της) για να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες, αντιπροσωπευτικές μιας καινούργιας ελληνικής γαστρονομίας!

Σκοπός του σεφ Calombaris; Να συστήσει στους Αυστραλούς την ελληνική κουζίνα, όπως εκφράζεται τώρα από τους ταλαντούχους σεφ που την εκπροσωπούν, αλλά και τους αξιόλογους παραγωγούς των ελληνικών προϊόντων σταδιακά, σε μια γιορτή γεύσεων που αναμένεται να ξεσηκώσει τη Μελβούρνη και να ανατρέψει την ιδέα που έχουν οι κάτοικοί της για το ελληνικό φαγητό, κάτι που έτσι κι αλλιώς έχει ξεκινήσει εκεί ήδη ο σεφ μέσα από τα δικά του μαγαζιά.

Οι τέσσερις λέξεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό φαγητό, σύμφωνα με τον διάσημο Ελληνοαυστραλό σεφ George Calombaris, είναι «νόστιμο - πληθωρικό - comfort food - οικογένεια».

Η σειρά εκδηλώσεων OMG Week! (Oh My Greek Week!), που οι περισσότερες είναι ήδη sold out, πραγματοποιείται στα εστιατόρια του ομίλου εστιατορίων του σεφ Calombaris, όπως το εμβληματικό The Press Club, το Gazi, το Hellenic Republic Brunswick, το Hellenic Republic Kew (μοντέρνα ελληνική ταβέρνα), το Hellenic Hotel, η μικρή αλυσίδα Jimmy Grants που σερβίρει ελληνικό σουβλάκι στη Μελβούρνη, το Mastic, το εστιατόριο με τις νόστιμες και πιο υγιεινές επιλογές (χωριάτικη σαλάτα, κουλούρι με κεφαλογραβιέρα αλλά και ελληνική στριφτή σπανακόπιτα, μπακλαβά και ρυζόγαλο!) και, τέλος, στο Hellenic Museum της πόλης. Ένα πολυτελές γκαλά με ελληνικό φαγητό θα κλείσει την εβδομάδα των εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή αυτήν τη στιγμή.

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Γυαλιστερές με λεμόνι, σαλάτα από φύκια και κρίταμο από τον Πολυχρόνη Δαμαλά.

Οι Έλληνες σεφ που συμμετέχουν [ο Γκίκας Ξενάκης από το Αleria, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης από το CTC, ο Χριστόφορος Πέσκιας, η Μαρία Λόη (από το εστιατόριο Loi της Νέας Υόρκης), ο Ντίνος Φωτεινάκης από το εστιατόριο Σπονδή, ο Πολυχρόνης Δαμαλάς από το Ovac της Σαντορίνης, ο Γιάννης Μπαξεβάνης που πρόσφατα άνοιξε ένα δικό του εστιατόριο στην Αυστραλία, οι Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος από το Funky Gourmet, οι bartenders του Clumsies Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπακούλης, ο Χρήστος Χουσέας του Bar 42, ο Στέλιος Παρλιάρος από το Sweet Alchemy by Stelios Parliaros κ.ά.) «φέρνουν καθένας το δικό τους στυλ εδώ στη Μελβούρνη κι εμείς τους δίνουμε μια πλατφόρμα να το παρουσιάσουν» μας είπε ο George Calombaris. «Εξάλλου, όλοι είναι φίλοι μου, τους αγαπώ, παρακολουθώ την εξέλιξή τους και επισκέπτομαι τα εστιατόριά τους κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές ή δουλειές».

Με καταγωγή από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά γεννημένος εκεί, ο George Calombaris (δεν είναι ούτε 40 χρονών ακόμα) έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία από την τηλεοπτική σειρά «Master Chef» όπου συμμετείχε ως κριτής. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία για την ελληνική μαγειρική με συνταγές, από την κλασική μορφή της μέχρι πιο μοντέρνα πιάτα. Όταν τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι τέσσερις λέξεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό φαγητό, επέλεξε τις εξής, «νόστιμο - πληθωρικό - comfort food - οικογένεια», ενώ από τα αγαπημένα του ελληνικά προϊόντα είναι το λάδι, ιδίως αυτό με άρωμα μαστίχας που χρησιμοποιούν σε όλα του τα εστιατόρια.

Κάθε Έλληνας σεφ που συμμετέχει στην εβδομάδα OMG! έχει επιλέξει να παρουσιάσει 2-3 αντιπροσωπευτικά πιάτα του εστιατορίου του. Ο Γκίκας Ξενάκης είναι ικανοποιημένος που θα παρουσιαστεί αυτή η πλευρά της νέας ελληνικής γαστρονομίας, γιατί ίσως να αναβαθμίσει τη χώρα μας σε σοβαρό γαστρονομικό προορισμό. Θα παρουσιάσει, όπως μας είπε πριν αναχωρήσει για Μελβούρνη, «δύο κλασικές συνταγές, δοσμένες με μια σύγχρονη ματιά και ταυτόχρονα πειραγμένες, σύμφωνα με τη δική μου φιλοσοφία. Η πρώτη είναι το παστίστιο (με χοντρά μακαρόνια, μανιτάρια σιτάκε, ουρά μόσχου μπρεζέ, αφράτη μπεσαμέλ και τραγανά ψίχουλα γραβιέρας), ένα πιάτο που επέμεινε να παρουσιάσω ο σεφ George Calombaris που μας προσκάλεσε. Και το δεύτερο μια μαγειρίτσα με φρέσκα χτένια, μύδια, άνηθο, nori και αρωματικά χόρτα».

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος από το Funky Gourmet.

Οι σεφ του Funky Gourmet θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων ορεκτικών το εντυπωσιακά μεταμοντέρνο ντολμαδάκι τους με τραγανό διάφανο αμπελόφυλλο που πίσω του βρίσκεται μια μπουκιά εξαιρετικά αρωματισμένου ρυζιού, του οποίου η γεύση σε παραπέμπει στο παραδοσιακό ντολμαδάκι, ενώ ο Πολυχρόνης Δαμαλάς, εμπνευσμένος από τη γιαπωνέζικη κουζίνα, θα ετοιμάσει τρία πιάτα που προσεγγίζουν την ελληνική γεύση διαφορετικά, όπως γυαλιστερές με λεμόνι, σαλάτα από φύκια και κρίταμο, σούσι με ολόκληρο μπαρμπούνι και αχινό με σεβίτσε από λαβράκι, λεμόνι και τσίλι.

Την εκδήλωση στηρίζει η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways.

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Tο εντυπωσιακά μεταμοντέρνο ντολμαδάκι του Funky Gourmet με τραγανό διάφανο αμπελόφυλλο που πίσω του βρίσκεται μια μπουκιά εξαιρετικά αρωματισμένου ρυζιού, του οποίου η γεύση σε παραπέμπει στο παραδοσιακό ντολμαδάκι.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ