Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
0
Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Με καταγωγή από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά γεννημένος εκεί, ο George Calombaris (εν είναι ούτε 40 χρονών ακόμα) έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία από την τηλεοπτική σειρά «Master Chef», όπου συμμετείχε ως κριτής.

Mερικοί από τους καλύτερους Έλληνες σεφ που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα αλλά και το εξωτερικό είναι αυτή την εβδομάδα καλεσμένοι του διάσημου Ελληνοαυστραλού σεφ George Calombaris στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (την πόλη που, ως γνωστόν, έχει όχι μόνο τους περισσότερους Έλληνες σε σχέση με άλλες αλλά και μια γερή ελληνική παρουσία στη γαστρονομία της) για να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες, αντιπροσωπευτικές μιας καινούργιας ελληνικής γαστρονομίας!

Σκοπός του σεφ Calombaris; Να συστήσει στους Αυστραλούς την ελληνική κουζίνα, όπως εκφράζεται τώρα από τους ταλαντούχους σεφ που την εκπροσωπούν, αλλά και τους αξιόλογους παραγωγούς των ελληνικών προϊόντων σταδιακά, σε μια γιορτή γεύσεων που αναμένεται να ξεσηκώσει τη Μελβούρνη και να ανατρέψει την ιδέα που έχουν οι κάτοικοί της για το ελληνικό φαγητό, κάτι που έτσι κι αλλιώς έχει ξεκινήσει εκεί ήδη ο σεφ μέσα από τα δικά του μαγαζιά.

Οι τέσσερις λέξεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό φαγητό, σύμφωνα με τον διάσημο Ελληνοαυστραλό σεφ George Calombaris, είναι «νόστιμο - πληθωρικό - comfort food - οικογένεια».

Η σειρά εκδηλώσεων OMG Week! (Oh My Greek Week!), που οι περισσότερες είναι ήδη sold out, πραγματοποιείται στα εστιατόρια του ομίλου εστιατορίων του σεφ Calombaris, όπως το εμβληματικό The Press Club, το Gazi, το Hellenic Republic Brunswick, το Hellenic Republic Kew (μοντέρνα ελληνική ταβέρνα), το Hellenic Hotel, η μικρή αλυσίδα Jimmy Grants που σερβίρει ελληνικό σουβλάκι στη Μελβούρνη, το Mastic, το εστιατόριο με τις νόστιμες και πιο υγιεινές επιλογές (χωριάτικη σαλάτα, κουλούρι με κεφαλογραβιέρα αλλά και ελληνική στριφτή σπανακόπιτα, μπακλαβά και ρυζόγαλο!) και, τέλος, στο Hellenic Museum της πόλης. Ένα πολυτελές γκαλά με ελληνικό φαγητό θα κλείσει την εβδομάδα των εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή αυτήν τη στιγμή.

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Γυαλιστερές με λεμόνι, σαλάτα από φύκια και κρίταμο από τον Πολυχρόνη Δαμαλά.

Οι Έλληνες σεφ που συμμετέχουν [ο Γκίκας Ξενάκης από το Αleria, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης από το CTC, ο Χριστόφορος Πέσκιας, η Μαρία Λόη (από το εστιατόριο Loi της Νέας Υόρκης), ο Ντίνος Φωτεινάκης από το εστιατόριο Σπονδή, ο Πολυχρόνης Δαμαλάς από το Ovac της Σαντορίνης, ο Γιάννης Μπαξεβάνης που πρόσφατα άνοιξε ένα δικό του εστιατόριο στην Αυστραλία, οι Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος από το Funky Gourmet, οι bartenders του Clumsies Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπακούλης, ο Χρήστος Χουσέας του Bar 42, ο Στέλιος Παρλιάρος από το Sweet Alchemy by Stelios Parliaros κ.ά.) «φέρνουν καθένας το δικό τους στυλ εδώ στη Μελβούρνη κι εμείς τους δίνουμε μια πλατφόρμα να το παρουσιάσουν» μας είπε ο George Calombaris. «Εξάλλου, όλοι είναι φίλοι μου, τους αγαπώ, παρακολουθώ την εξέλιξή τους και επισκέπτομαι τα εστιατόριά τους κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές ή δουλειές».

Με καταγωγή από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά γεννημένος εκεί, ο George Calombaris (δεν είναι ούτε 40 χρονών ακόμα) έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία από την τηλεοπτική σειρά «Master Chef» όπου συμμετείχε ως κριτής. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία για την ελληνική μαγειρική με συνταγές, από την κλασική μορφή της μέχρι πιο μοντέρνα πιάτα. Όταν τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι τέσσερις λέξεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό φαγητό, επέλεξε τις εξής, «νόστιμο - πληθωρικό - comfort food - οικογένεια», ενώ από τα αγαπημένα του ελληνικά προϊόντα είναι το λάδι, ιδίως αυτό με άρωμα μαστίχας που χρησιμοποιούν σε όλα του τα εστιατόρια.

Κάθε Έλληνας σεφ που συμμετέχει στην εβδομάδα OMG! έχει επιλέξει να παρουσιάσει 2-3 αντιπροσωπευτικά πιάτα του εστιατορίου του. Ο Γκίκας Ξενάκης είναι ικανοποιημένος που θα παρουσιαστεί αυτή η πλευρά της νέας ελληνικής γαστρονομίας, γιατί ίσως να αναβαθμίσει τη χώρα μας σε σοβαρό γαστρονομικό προορισμό. Θα παρουσιάσει, όπως μας είπε πριν αναχωρήσει για Μελβούρνη, «δύο κλασικές συνταγές, δοσμένες με μια σύγχρονη ματιά και ταυτόχρονα πειραγμένες, σύμφωνα με τη δική μου φιλοσοφία. Η πρώτη είναι το παστίστιο (με χοντρά μακαρόνια, μανιτάρια σιτάκε, ουρά μόσχου μπρεζέ, αφράτη μπεσαμέλ και τραγανά ψίχουλα γραβιέρας), ένα πιάτο που επέμεινε να παρουσιάσω ο σεφ George Calombaris που μας προσκάλεσε. Και το δεύτερο μια μαγειρίτσα με φρέσκα χτένια, μύδια, άνηθο, nori και αρωματικά χόρτα».

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος από το Funky Gourmet.

Οι σεφ του Funky Gourmet θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων ορεκτικών το εντυπωσιακά μεταμοντέρνο ντολμαδάκι τους με τραγανό διάφανο αμπελόφυλλο που πίσω του βρίσκεται μια μπουκιά εξαιρετικά αρωματισμένου ρυζιού, του οποίου η γεύση σε παραπέμπει στο παραδοσιακό ντολμαδάκι, ενώ ο Πολυχρόνης Δαμαλάς, εμπνευσμένος από τη γιαπωνέζικη κουζίνα, θα ετοιμάσει τρία πιάτα που προσεγγίζουν την ελληνική γεύση διαφορετικά, όπως γυαλιστερές με λεμόνι, σαλάτα από φύκια και κρίταμο, σούσι με ολόκληρο μπαρμπούνι και αχινό με σεβίτσε από λαβράκι, λεμόνι και τσίλι.

Την εκδήλωση στηρίζει η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways.

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Tο εντυπωσιακά μεταμοντέρνο ντολμαδάκι του Funky Gourmet με τραγανό διάφανο αμπελόφυλλο που πίσω του βρίσκεται μια μπουκιά εξαιρετικά αρωματισμένου ρυζιού, του οποίου η γεύση σε παραπέμπει στο παραδοσιακό ντολμαδάκι.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT