Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε!

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε! Facebook Twitter
Πρόκειται για την αρτεμισία, που είναι το βασικό βότανο του βερμούτ. Αξίζει να σταθείς και να μελετήσεις την φιλοσοφία των κοκτέιλ, τους εξαίσιους συνδυασμούς που προτείνονται αλλά και τη δυνατότητα να πειραματιστείς με τις γεύσεις.
0

 

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε! Facebook Twitter
Καλά τα κοκτέιλ, αλλά χρειάζεσαι και κάτι νόστιμο για να τα συνοδεύσεις. Το μενού ακολουθεί και αυτό την ιταλική φιλοσοφία, με τον ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο να ψήνει πίτσες σε 50 δεύτερα αλλά και ζυμαρικά.

Vermuteria στην Αθήνα; Γιατί όχι! Ιδιαίτερα όταν μια καλή ιδέα ακολουθείται από μια εξαιρετική υλοποίηση. Τον πρώτο λόγο έχει η ρετρό ατμόσφαιρα, αφού τη δεκαετία του '60 το βερμούτ ήταν πολύ δημοφιλές. Στην Αθήνα του 2016, ο ολοκαίνουργιος χώρος που εμπνέεται από εκείνη την εποχή έχει απλώσει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων. Στην ατμόσφαιρα πλανιέται άρωμα Ιταλίας που σε ακολουθεί και στο  εσωτερικό με την πληθωρική μπάρα, που την πλάτη της καλύπτουν πράσινα πλακάκια. Τη διακόσμηση ανέλαβε ο Θανάσης Τσουνάκας, ένας από τους συνιδιοκτήτες, που θέλησε να δώσει στον χώρο την αύρα βοτανικού κήπου.

Και τι σημαίνει «Odori»; «Στα ιταλικά σημαίνει "αρώματα". Το βερμούτ είναι ένας ενισχυμένος οίνος, αρωματισμένος με διάφορα βότανα» εξηγεί ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, κορυφαίος bartender που συμμετέχει στο εγχείρημα και προσθέτει: «Εκτός από τη διακόσμηση, την ίδια φιλοσοφία, που ενισχύει τη vermuteria, έχει και το στήσιμο των καταλόγων». Του λόγου του αληθές ανακαλύπτω ξεφυλλίζοντας τον εξαιρετικής αισθητικής κατάλογο με τα κοκτέιλ που αποκαλύπτει ένα ανάγλυφο χάρτινο φυτό. Πρόκειται για την αρτεμισία, που είναι το βασικό βότανο του βερμούτ. Αξίζει να σταθείς και να μελετήσεις την φιλοσοφία των κοκτέιλ, τους συνδυασμούς που προτείνονται αλλά και τη δυνατότητα να πειραματιστείς με τις γεύσεις. Ο Μανώλης πρότεινε για ξεκίνημα βερμούτ με σόδα, με βυθισμένη μια φλούδα πορτοκαλιού, ανάλαφρο και ορεκτικό. 

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε! Facebook Twitter

Καλά τα κοκτέιλ, αλλά χρειάζεσαι και κάτι νόστιμο για να τα συνοδεύσεις. Το μενού ακολουθεί και αυτό την ιταλική φιλοσοφία, με τον ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο να ψήνει πίτσες σε 50 δεύτερα, αλλά και ζυμαρικά. Ο Ναπολιτάνος Σπεράτζα Βάλτερ ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας και ο σεφ Αλμπέρτο Συμιλίδης μαγειρεύει με κέφι. Οι τέσσερις σαλάτες είναι, στο σύνολό τους, καλοφτιαγμένες . Η ανάμεικτη σαλάτα με τρυφερά φύλλα παντζαριού, ντοματίνια, baby αγγουράκια, ρικότα, σοτέ κρεμμυδάκια, τραγανό κοτόπουλο και πανσέτα σε κύβους (€7,50) ήταν ελαφριά κι νόστιμη. Υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσεις κάποιο από τα panini ή να επιλέξεις κάποιο πλατό με ποικιλία αλλαντικών και τυριών ή και φρούτων. Δοκιμάσαμε μια μπρουσκέτα με γκοργκοντζόλα, προσούτο και ψητό ροδάκινο (€5,50). Χορταστική, ορεκτική, με το ψητό ροδάκινο να κρατά τις γευστικές ισορροπίες. Οι προτάσεις σε πίτσες παίζουν σε δύο μεγέθη: μεγάλη και ατομική. Δοκιμάσαμε αυτή με τη μοτσαρέλα, ποικιλία φρέσκων μανιταριών και λάδι τρούφας (€13 η ατομική). Τρώγεται ευχάριστα, με τα υλικά να είναι σε σωστή αναλογία, αν και θα προτιμούσα πιο τραγανή τη βάση της.

Τα ζυμάρια και όλα τα ψωμιά που σερβίρονται είναι χειροποίητα. Προσπεράσαμε τα τέσσερα είδη πάστας και αφοσιωθήκαμε στα κλασικά λαζάνια με μοσχάρι ραγού που ψήνονται στον ξυλόφουρνο (€8). Είναι ένα πιάτο που θα το χαρείς, ευωδιαστό και γευστικότατο. Η λίστα κρασιών δίνει έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα, αλλά έχει λίγες ελληνικές ετικέτες με ιταλικές ποικιλίες αμπέλου. Το σέρβις είναι εξαιρετικά ευγενικό και φιλόξενο. 

Odori vermuteria di Atene, Σκουλενίου 2, Αθήνα, 210 3314674

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ