LIVE!

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε!

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε! Facebook Twitter
Πρόκειται για την αρτεμισία, που είναι το βασικό βότανο του βερμούτ. Αξίζει να σταθείς και να μελετήσεις την φιλοσοφία των κοκτέιλ, τους εξαίσιους συνδυασμούς που προτείνονται αλλά και τη δυνατότητα να πειραματιστείς με τις γεύσεις.
0

 

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε! Facebook Twitter
Καλά τα κοκτέιλ, αλλά χρειάζεσαι και κάτι νόστιμο για να τα συνοδεύσεις. Το μενού ακολουθεί και αυτό την ιταλική φιλοσοφία, με τον ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο να ψήνει πίτσες σε 50 δεύτερα αλλά και ζυμαρικά.

Vermuteria στην Αθήνα; Γιατί όχι! Ιδιαίτερα όταν μια καλή ιδέα ακολουθείται από μια εξαιρετική υλοποίηση. Τον πρώτο λόγο έχει η ρετρό ατμόσφαιρα, αφού τη δεκαετία του '60 το βερμούτ ήταν πολύ δημοφιλές. Στην Αθήνα του 2016, ο ολοκαίνουργιος χώρος που εμπνέεται από εκείνη την εποχή έχει απλώσει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων. Στην ατμόσφαιρα πλανιέται άρωμα Ιταλίας που σε ακολουθεί και στο  εσωτερικό με την πληθωρική μπάρα, που την πλάτη της καλύπτουν πράσινα πλακάκια. Τη διακόσμηση ανέλαβε ο Θανάσης Τσουνάκας, ένας από τους συνιδιοκτήτες, που θέλησε να δώσει στον χώρο την αύρα βοτανικού κήπου.

Και τι σημαίνει «Odori»; «Στα ιταλικά σημαίνει "αρώματα". Το βερμούτ είναι ένας ενισχυμένος οίνος, αρωματισμένος με διάφορα βότανα» εξηγεί ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, κορυφαίος bartender που συμμετέχει στο εγχείρημα και προσθέτει: «Εκτός από τη διακόσμηση, την ίδια φιλοσοφία, που ενισχύει τη vermuteria, έχει και το στήσιμο των καταλόγων». Του λόγου του αληθές ανακαλύπτω ξεφυλλίζοντας τον εξαιρετικής αισθητικής κατάλογο με τα κοκτέιλ που αποκαλύπτει ένα ανάγλυφο χάρτινο φυτό. Πρόκειται για την αρτεμισία, που είναι το βασικό βότανο του βερμούτ. Αξίζει να σταθείς και να μελετήσεις την φιλοσοφία των κοκτέιλ, τους συνδυασμούς που προτείνονται αλλά και τη δυνατότητα να πειραματιστείς με τις γεύσεις. Ο Μανώλης πρότεινε για ξεκίνημα βερμούτ με σόδα, με βυθισμένη μια φλούδα πορτοκαλιού, ανάλαφρο και ορεκτικό. 

Odori vermuteria di Atene: Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας μόλις άνοιξε! Facebook Twitter

Καλά τα κοκτέιλ, αλλά χρειάζεσαι και κάτι νόστιμο για να τα συνοδεύσεις. Το μενού ακολουθεί και αυτό την ιταλική φιλοσοφία, με τον ναπολιτάνικο ξυλόφουρνο να ψήνει πίτσες σε 50 δεύτερα, αλλά και ζυμαρικά. Ο Ναπολιτάνος Σπεράτζα Βάλτερ ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας και ο σεφ Αλμπέρτο Συμιλίδης μαγειρεύει με κέφι. Οι τέσσερις σαλάτες είναι, στο σύνολό τους, καλοφτιαγμένες . Η ανάμεικτη σαλάτα με τρυφερά φύλλα παντζαριού, ντοματίνια, baby αγγουράκια, ρικότα, σοτέ κρεμμυδάκια, τραγανό κοτόπουλο και πανσέτα σε κύβους (€7,50) ήταν ελαφριά κι νόστιμη. Υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσεις κάποιο από τα panini ή να επιλέξεις κάποιο πλατό με ποικιλία αλλαντικών και τυριών ή και φρούτων. Δοκιμάσαμε μια μπρουσκέτα με γκοργκοντζόλα, προσούτο και ψητό ροδάκινο (€5,50). Χορταστική, ορεκτική, με το ψητό ροδάκινο να κρατά τις γευστικές ισορροπίες. Οι προτάσεις σε πίτσες παίζουν σε δύο μεγέθη: μεγάλη και ατομική. Δοκιμάσαμε αυτή με τη μοτσαρέλα, ποικιλία φρέσκων μανιταριών και λάδι τρούφας (€13 η ατομική). Τρώγεται ευχάριστα, με τα υλικά να είναι σε σωστή αναλογία, αν και θα προτιμούσα πιο τραγανή τη βάση της.

Τα ζυμάρια και όλα τα ψωμιά που σερβίρονται είναι χειροποίητα. Προσπεράσαμε τα τέσσερα είδη πάστας και αφοσιωθήκαμε στα κλασικά λαζάνια με μοσχάρι ραγού που ψήνονται στον ξυλόφουρνο (€8). Είναι ένα πιάτο που θα το χαρείς, ευωδιαστό και γευστικότατο. Η λίστα κρασιών δίνει έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα, αλλά έχει λίγες ελληνικές ετικέτες με ιταλικές ποικιλίες αμπέλου. Το σέρβις είναι εξαιρετικά ευγενικό και φιλόξενο. 

Odori vermuteria di Atene, Σκουλενίου 2, Αθήνα, 210 3314674

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT