Μαρμελάδα βερίκοκο

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter
0

Η σωστή εποχή για μαρμελάδα βερίκοκο είναι αυτή που διανύουμε. Η σπιτική εκδοχή αυτής της μαρμελάδας ίσως σε ξενίσει λίγο. Δεν είναι τόσο γλυκιά όσο αυτές του εμπορίου. Ας μην μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Να πούμε μόνο πως η σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο θα σου δώσει ακριβώς αυτό που έχουν αυτά τα μοναδικά φρούτα: άρωμα, μια βαθειά γλύκα, αλλά και την υπέροχη όξινη επίγευση, που αναποδογυρίζει τα πάντα όταν τη βάζεις στο στόμα σου. Είναι το τέλειο πρωινό μαζί με καλό βούτυρο και καλό ψωμί. Είναι επίσης τέλειος συνδυασμός με μια δύο κουταλιές γιαούρτι και απίστευτο υλικό για να προσθέσεις σε γλυκά. Λοιπόν την έφτιαξα χθες, είναι πανεύκολη, σου δίνω τη συνταγή εικονογραφημένη.

1. Θα χρειαστείς ένα κιλό βερίκοκα.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

 

2. Θα τα κόψεις στη μέση και θα αφαιρέσεις τα κουκούτσια. Αν είσαι περιπετειώδης, μπορείς να σπάσεις ένα δύο κουκούτσια και να τα τοποθετήσεις στον πάτο των δοχείων που θα βάλεις τη μαρμελάδα. Δεν είναι για να τα φας αλλά για να αρωματίσουν με νότες από πικραμύγδαλο τη μαρμελάδα σου. Εγώ στο ένα βάζω και στο άλλο όχι.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

 

3. Βάλε τα κομμένα φρούτα σε μια μεγάλη βαθειά κατσαρόλα. Πρόσθεσε 125ml νερό. Κάπου εδώ βάζεις ένα πιατάκι στην κατάψυξη.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

4. Σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε τα βερίκοκα μέχρι να μαλακώσουν.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

5. Πρόσθεσε ένα κιλό ζάχαρη.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

6. Και αν θες ένα κλωναράκι βανίλια το οποίο θα ανοίξεις στα δύο. Ανακατεύεις και σιγοβράζεις με την κατσαρόλα ανοιχτή.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

7. Με ένα κουτάλι αφαιρείς τον αφρό που μαζεύεται στην κορυφή του μείγματός σου. Θα καταλάβεις πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα κάνοντας το πείραμα με το πιατάκι. Όταν αρχίσει να δένει η μαρμελάδα θα βγάλεις το πιατάκι από την κατάψυξη θα ρίξεις λίγη μαρμελάδα πάνω και θα το γυρίσεις στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Αν όταν το βγάλεις η μαρμελάδα είναι δεμένη και μπορείς με το δάχτυλό σου να τη σπρώξεις σα να είναι μια συμπαγής μάζα τότε είσαι έτοιμος. Βασικά και για να μην μπερδεύεσαι με το θέμα πιατάκι. Αυτό που κάνει αυτή η διαδικασία είναι να σου δείξει τι υφή θα έχει η μαρμελάδα σου όταν κρυώσει. Οπότε αν μετά την κατάψυξη τη δεις σωστή, τότε την κατεβάζεις από τη φωτιά.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

8. Προσθέτεις λίγο χυμό λεμόνι.

Μαρμελάδα βερίκοκο Facebook Twitter

9. Αδειάζεις σε αποστειρωμένα δοχεία, κλείνει και αφήνεις να κρυώσει.

Καλή επιτυχία!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ