Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας

Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
0

Στην Κοδριγκτώνος, down town δηλαδή, δίπλα στην πλατεία Βικτωρίας, υπάρχει το μαγειρείο που έχουν ο Βασίλης και ο Σταύρος, με τίμιο ελληνικό φαγητό στην καλύτερη εκδοχή του. Όπως έμαθα αργότερα από τους συμπαθέστατους ιδιόκτητες, που είναι και οι σεφ, η Αρχόντισσα υπάρχει στην περιοχή πάνω από μια εικοσαετία αλλά  σταδιακά έχασε την αίγλη της, σαν την Μπέτυ Αρβανίτη στο Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσας -τον είχε τον τίτλο, αλλά ξεπούλαγε τα κοσμήματά της.

Ο Βασίλης είναι δεκαπέντε χρόνια στη δουλειά και ο Σταύρος εφτά. Είναι φίλοι από τη Χαλκίδα και κολλητοί. Ο Σταύρος κόλλησε το μικρόβιο με την μαγειρική από το Βασίλη, το ένα έφερε το άλλο και στη συνέχεια δούλεψαν σε πολλές κουζίνες σε Αθήνα και Μύκονο, δίπλα σε διακεκριμένους σεφ. Αργότερα διεύθυναν και οι ίδιοι κουζίνες με δεκαπέντε άτομα προσωπικό. Όνειρο τους ήταν να κάνουν κάτι δικό τους, να προσφέρουν ελληνικό καθαρό φαγητό, σε πολύ λογικές τιμές. Στην Αρχόντισσα είχε τύχει να φάνε με την παλιά διεύθυνση, γιατί έμεναν  στην περιοχή, κι όταν κατέβασε ρολά σκέφτηκαν ότι ήταν η στιγμή για καλή ελληνική κουζίνα. «Τίμιο ελληνικό φαγάκι, ρε παιδιά» λέω καθώς κάνω παπάρα στη σάλτσα. Στην Αρχόντισσα βρίσκεις φίνες «μαμαδίσιες» γεύσεις, ολόφρεσκα υλικά και κρέατα που διαλέγουν οι ίδιοι με επιμέλεια. Τρως και νιώθεις μαζί και ένα αίσθημα αγαλλίασης.

Στην Αρχόντισσα είχε τύχει να φάνε με την παλιά διεύθυνση, γιατί έμεναν στην περιοχή, κι όταν κατέβασε ρολά σκέφτηκαν ότι ήταν η στιγμή για καλή ελληνική κουζίνα. «Τίμιο ελληνικό φαγάκι, ρε παιδιά» λέω καθώς κάνω παπάρα στη σάλτσα.

Ο χώρος έχει μείνει όπως ήταν παλιά, δεν έχουν κάνει καμιά επέμβαση: Ρουστίκ αισθητική, επένδυση από ξύλο, θυμίζει παλιές ταβέρνες του εβδομήντα, σαν τη  περιβόητη Θράκα στη Φωκίωνος Νέγρη. Ο Βασίλης αγαπάει την πιο μίνιμαλ αισθητική, άλλα  στην «Αρχόντισσα» δεν ήθελαν να επέμβουν. Κατέληξα ότι της πάει το ετεροχρονισμένο και είπαν να ρίξουν το μεράκι τους στο φαγητό.

Με  πέντε ευρώ, δέκα το πολύ, φεύγεις τιγκαρισμένος και σκέφτεσαι ότι αυτή την ποιότητα σε άλλο μέρος θα την πλήρωνες πολύ ακριβά. Το προσωπικό είναι ένας κι ένας, νέοι, ευγενέστατοι και ως επί το πλείστον άντρες.

Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.

Στο θέμα μας τώρα. Πράγματι, ο λαχανοντολμάς είναι μερακλίδικος και εδώ μιλάμε για αυγόκομμα έπος. (Όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να πει ότι είναι καλύτερο το εδώ αυγόκομμα από της μάνας του, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά). Τα «αρχοντοπαλίκαρα» κατέχουν το μυστικό του πόσο λεμόνι, πόσο αυγό, πόσο χτυπάμε, πόσο δένουμε και μετά ποιος να συγκριθεί μαζί τους; Τρώω βουλιμικά ό,τι έχει αυγόκομμα. Εξαιρετική και η κοτόσουπα. Και τα γιουβαρλάκια. Ο ουρανίσκος μου γουργουρίζει γεμάτος χαρά. Τους δίνω την ιδέα να κάνουν σεμινάρια αυγοκόμματος μια φορά στο τόσο και να γεμίσει το μαγαζί με μερακλήδες μαθητές. Και το παστίτσιο με σπιτική μπεσαμέλ διά χειρός Σταύρου είναι –ισχυρίζομαι- το πιο ωραίο παστίτσιο της πόλης (εντάξει δεν τα έχω δοκιμάσει και όλα, από τα πιο ωραία). Τρώω και σκέφτομαι ότι όλα σ’ αυτόν τον κόσμο είναι σωστά (δεν εξακολουθώ να το πιστεύω, τουλάχιστον ήταν όσο κρατάει το παστίτσιο).

Για όσους αγαπούν τα λαδερά, για δοκιμάστε γεμιστά και τα ξαναλέμε. Σωστά ζουμερά, με σαλτσούλα ντελικάτη. Το καλό πράγμα, πεινασμένα μου αδέρφια, ξεκινάει από το μενού. Εδώ φαίνεται ότι τα παιδιά πέρα των άλλων είναι και μπεσαλήδες. Δεν έφτιαξαν ένα μενού με δέκα-είκοσι φαγητά, έκανα ξεχωριστό μενού ημέρας, ώστε να μην μπορείς να φας, ας πούμε την Τρίτη, αυτό που μαγείρεψαν τη Δευτέρα . Και αν μείνει  φαγητό, το πηγαίνουν στον άγιο Παντελεήμονα και το προσφέρουν με χαρά σε όσους το έχουν ανάγκη.

Κάνω τυχαία επιλογή από το μενού. Τη Δευτέρα, φερ’ ειπείν, βρίσκεις σουτζουκάκια να γλείφεις τα δάχτυλα και χοιρινή τηγανιά, την Τρίτη μελιτζάνες ραγού και ψητό μοσχάρι κατσαρόλας, την Τετάρτη αγκινάρες αλά πολίτα και μπακαλιάρο σκορδαλιά,  την Πέμπτη συκώτι μοσχαρίσιο τηγανητό και παπουτσάκια, την Παρασκευή παστίτσιο και μοσχάρι στιφάδο, το Σάββατο γαλέο πλακί, ντολμάδες αυγολέμονο και γουρουνόπουλο, την Κυριακή συκώτι κρασάτο, κουνέλι στιφάδο   και πάει λέγοντας. Όταν έχουν όρεξη, κάνουν και ένα γαλακτομπούρεκο σιροπιασμένο ταμάμ και ό,τι άλλο γλυκό αγαπάνε. Ω, ναι, ο Βασίλης είχε γιαγιά Σμυρνιά.

Τους ρωτάω πώς και δεν τους φόβισε να ανοίξουν πριν από οκτώ μήνες ένα μαγαζί σε μια δύσκολη περιοχή με μετανάστες και όλα τα προβλήματα αυτών των ταραγμένων καιρών που ζούμε. Μου λένε πολύ ωραία και ποιητικά, ότι το ρίσκο είναι όρεξη για ζωή  και αν δεν το επιχειρήσεις βαλτώνεις, οπότε ήταν μόνο πρόκληση. «Από το να δουλεύουμε για άλλους και να μας χρωστάνε και πέντε μισθούς, είπαμε να πάρουμε τη τύχη στα χέρια μας».

Απευθύνονται σε φοιτητές που μένουν στην περιοχή, στο κόσμο που θέλει να φάει  καθαρό φαγητό, σε οικογενειάρχες που είναι πολλοί και έχουν μείνει στην περιοχή. Σε όλους εκείνους τους συνταξιούχους που αγαπούν τη γειτονιά και  έχουν περάσει εκεί μια ζωή και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ. Στην αρχόντισσα τρώνε πολλοί καλλιτέχνες και άνθρωποι από διάφορες περιοχές, δεν υπάρχον διακρίσεις, όσοι θέλουν να φάνε είναι καλοδεχούμενοι. Δουλεύουν πολύ και με ντελίβερι, φτάνουν μέχρι  Νεάπολη Εξαρχείων, Γκύζη, Κυψέλη. Οι μετανάστες δεν τους έχουν δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα, απεναντίας, τους αρέσει αυτό το έθνικ στοιχείο. «Είναι ευγενικοί και ήσυχοι. Αν η περιοχή έχει ξεπέσει, για αυτό δεν φταίνε οι μετανάστες αλλά η πολιτεία που άφησε μια περιοχή-διαμάντι δίπλα στο κέντρο να χάσει την αίγλη της».

Ο Βασίλης εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μύκονο. Στα πρώτα του χρόνια ήθελε να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική. «Τελικά, δημιουργείς παλίμψηστα γεύσεων» του λέω και γελάει. «Έτσι με πήγε η ζωή», μου λέει «το ένα έφερε το άλλο και βρέθηκα στη σχολή μαγειρικής». Πάντα τον άγχωνε να μαγειρεύει για τους γονείς του. Όσο ζούσε ο πατέρας του μπορεί να έτρωγε ώρες για να ετοιμάσει τις γαρίδες με σπαγγέτι που του άρεσε, όταν όμως τον έβλεπε να τρώει και να χαίρεται ένιωθε ότι τελικά η ζωή τον είχε πάει σωστά. Τα γεμιστά της μητέρας του, πάντως, πιστεύει ότι δεν θα τα ξεπεράσει ποτέ. Έτσι, δεν επιχειρεί καν να τα φτιάξει. Τα έχουν κάπως χωρίσει αυτά που φτιάχνουν, εκείνος τα μαγειρευτά, ο Σταύρος τα ψητά και του φούρνου.

Πάντα ονειρεύεται το επόμενο πρότζεκτ, αν και σκοπός τώρα είναι η Αρχόντισσα να σταθεροποιήσει την πελατεία της. Ο Σταύρος Τσάλας, πάλι, θέλει η Αρχόντισσα να φοράει επάξια τον τίτλο της και να προσφέρει νόστιμο φαγάκι και βλέπουν για το μετά . Και για τους δυο η ανταμοιβή τους είναι οι άνθρωποι να φεύγουν χαμογελαστοί. Το φαγητό είναι μεγάλη παρηγοριά. Είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν κάποιοι πρώτο-μπαίνουν εδώ σκυθρωποί να τους βλέπεις να φεύγουν πιο ανάλαφροι και με χαμόγελο.

Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.

Συνταγή άψε σβήσε από τον σεφ Βασίλη Πέππα:

Μελιτζάνες Ραγού

 

2 Μεγάλες μελιτζάνες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
μισό ποτήρι λάδι
αλάτι – πιπέρι
Μπαχάρι – κανέλα
Λίγο κύμινο

Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους. Τις τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι  και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά (μπορούμε να τις έχουμε ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ).
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τον πελτέ. Σβήνουμε με ένα ποτήρι κρασί. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες (χωρίς τη φλούδα), ένα ποτήρι νερό, κύμινο, κανέλα, μπαχάρι και αφήνουμε να βράσει καλά. Στο τέλος αφαιρούμε την κανέλα και το μπαχάρι.

Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, περιχύνουμε τη σάλτσα και τις βάζουμε για 15 λεπτά στο φούρνο στους 180 βαθμούς.

 Αρχόντισσα, Κοδριγκτώνος 31, τηλ 2108238155, 12 το μεσημέρι με 10 το βράδυ.

Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Πράγματι, ο λαχανοντολμάς είναι μερακλίδικος και εδώ μιλάμε για αυγόκομμα έπος. ... Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
Η Αρχόντισσα του αυγολέμονου στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Μάνος Χρυσοβέργης / LIFO.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM