Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme

Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0
Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Μπορεί η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να προκαλεί σε πολλούς αποστροφή -ειδικά όταν δεν είσαι δεκαπέντε χρονών, και σε ρωτούν όλοι το σιχαμένο «γιορτάζετε;»- αν όμως παρακάμψεις τη γιορτή και κρατήσεις τις αγαθές προθέσεις του Αγίου, μπορεί το εορταστικό κλίμα να βγει και σε καλό. Κάποια αγαπημένα στέκια στην πόλη φτιάχνουν πολύ γευστικά και καθόλου κιτς μενού και είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, ακόμα και εν μέσω αυτής της μαζικής ερωτικής  παράκρουσης.  

Στο café Boeme αυτό ήταν το σκεπτικό. Γιορτάζουν τον έρωτα για τη γεύση, για την καλή πρώτη ύλη και την πρωτοτυπία. Έτσι, το Σαββατοκύριακο 14 Φεβρουαρίου σερβίρουν ένα «ερωτευμένο μενού», κυρίως για τους εραστές του καλού φαγητού. Ο χώρος είναι οικείος και ζεστός. Το μπαρ με την ωραία μπάρα σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο Παρίσι.

Ο σεφ -ο Μιχάλης Αλεξίου- είναι μόνο 27 χρονών, αλλά έχει πολύ μεράκι με τη μαγειρική. Διαθέτει ήδη πολυετή εμπειρία (μεγάλωσε μέσα στις κουζίνες) και του αρέσει να μαγειρεύει για τον έρωτα, όσο και αν η γιορτή έχει πάρει μια πιο κιτς ροπή. Πιστεύει ότι αν δεν είσαι ερωτευμένος τα φαγητά είναι πιο άνοστα και του αρέσει η έμπνευση και η τρέλα που δίνει ο έρωτας. Για την περίσταση, λοιπόν, πειραματίζεται με μια σούπα παντζάρι, βελουτέ και μεστή, με κρέμα γιαουρτιού και δυόσμο που κάνει τον ουρανίσκο να γουργουρίζει ευτυχισμένος. «Ήθελα ένα κόκκινο μενού ή στις αποχρώσεις του κόκκινο του ρόδου, να ανθίσει η ψυχή μας, να νιώσουμε το δώρο της αγάπης» λέει.

Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Ακολουθεί μια σαλάτα με τραγανά φύλλα ρόκας, iceberg, κατσικίσιο τυρί, γλασαρισμένα σύκα σε κόκκινο κρασί και καβουρδισμένο κουκουνάρι. Το «ερωτικό ριζότο» -έτσι το ονομάζει- είναι απ’ αυτά που προτιμάς το ριζότο από τον έρωτα. Το ψηφίζουμε να μπει μόνιμα στον κατάλογο και όχι μόνο για την περίσταση. Υπέροχο ριζότο, που λιώνει στο στόμα, με φράουλες και τυρί μασκαρπόνε. Ακολουθεί φιλέτο λαβράκι με κρούστα παπαρούνας, λάιμ και άγρια χόρτα σωτέ με κρέμα λεμονιού. Πολύ ισορροπημένο πιάτο. Μπορούμε να διαλέξουμε και σολομό ποσέ με άρωμα τζίντζερ και ρατατούιγ λαχανικών. Ένα επίσης σωστά μετρημένο πιάτο, που το βρίσκεις πάντα στον κατάλογο.

Για το τέλος το καλύτερο: έρχεται βιολογική σοκολάτα με φιστίκια, berries και βούτυρο καρύδας, χωρίς ίχνος ζάχαρης. Υπέροχο, να λιώνει στο στόμα χωρίς ένοχες,  αφού έχει πολύ χαμηλές θερμίδες. Ντελικάτη γεύση που αφήνει αυτή την ωραία επίνευση που αφήνει ο έρωτας όταν γνωρίζει την πληρότητά του (τι γράφω; Σταματήστε με!).

Στο Boeme τρώμε καλά, καθαρό, τίμιο φαγητό, σε καλές τιμές και ακολουθεί και ένα κοκτέιλ σοκολάτας που έρχεται και μας ζαλίζει γλυκά. Τόσο που λες είναι γλυκός ο έρωτας, χαλάλι και οι Άγιοι Βαλεντίνοι και οι καρδούλες και τα λούτρινα αρκουδάκια και όλη η κιτς σημειολογία του.

café Boheme, Ομήρου 36, τηλ 2103608018

Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
Γαστρονομικός έρωτας στο café Boeme Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM