Cosca: To ιταλικό της πράσινης πλατείας

Cosca: To ιταλικό της πράσινης πλατείας Facebook Twitter
Τον εσωτερικό χώρο του Cosca έχει επιμεληθεί η Σίσυ Φειδά.
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

Cosca: To ιταλικό της πράσινης πλατείας Facebook Twitter
Ο εξωτερικός χώρος του Cosca είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό μια καλοκαιρινή βραδιά στην Αθήνα

Το εστιατόριο Cosca στο Κουκάκι κλείνει φέτος επτά χρόνια τίμιας παρουσίας, υπηρετώντας την ιταλική κουζίνα με καλές προθέσεις. Ένα από τα μεγάλα ατού του Cosca είναι η τοποθεσία του, που τόσο στη χειμερινή όσο και στην καλοκαιρινή εκδοχή του δίνει την ευκαιρία ενός δείπνου σε χαλαρό και όμορφο περιβάλλον. Στον εσωτερικό χώρο που επιμελήθηκε η Σίσυ Φειδά ξεχωρίζουν οι κόκκινοι καναπέδες και η ανοιχτή κουζίνα. Όμως, μπροστά μας έχουμε το καλοκαίρι και ο εξωτερικός χώρος του Cosca είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό μια καλοκαιρινή βραδιά στην Αθήνα. Σε μια ήρεμη, καταπράσινη πλατεία το Cosca έχει δημιουργήσει την ιδιωτική, «εξωτερική σάλα» του, περιστοιχισμένη από δέντρα και πρασινάδα. Εκεί, υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής, μπορείς να δοκιμάσεις κλασικά, ιταλικά πιάτα. Σε υποδέχονται με χαμόγελο η Ειρήνη και η Μαρία Καβαλλάρη, οι ιδιοκτήτριες, μαμά και κόρη αντίστοιχα, με σπουδές Οικονομικών αλλά και μακρά οικογενειακή παράδοση στην εστίαση. Η φιλόξενη διάθεση μεταφράζεται σε ένα Aperol Spritz που έρχεται στο τραπέζι σου, ένα ευχάριστο και δροσερό καλωσόρισμα μέχρι να επιλέξεις το φαγητό σου από το μενού.

Η λέξη Cosca είναι χαρακτηριστική της σιτσιλιάνικης αργκό και προσδιορίζει μέρος της αγκινάρας, που αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες της κουζίνας των Σικελών, αλλά ορίζει και τον πυρήνα στις μικρές μαφιόζικες συμμορίες – έτσι, για να μην υπάρχουν απορίες. Ο κατάλογος έχει συνταχθεί βάσει της ιταλικής φιλοσοφίας όσον αφορά την ακολουθία των πιάτων. Ξεκινάς από τα antipasti, με καρπάτσιο μοσχαριού, λεπτοκομμένες φέτες πάνω σε τραγανά φύλλα ρόκας (€11). Λίγες σταγόνες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αρκούν για να ενισχύσουν όμορφα τη γεύση. Οι σιτσιλιάνικοι κεφτέδες ρυζιού με γέμιση ραγού, οι γνωστοί arancini (€7,5), είναι ευμεγέθεις μπάλες από ρύζι που στην καρδιά τους γεμίζονται με ραγού και περνούν από το τηγάνι. Η κλασική σαλάτα Μίστα, με διάφορα φρέσκα λαχανικά, ντοματίνια, σταφίδες, κουκουνάρι, παρμεζάνα και σος λιαστής ντομάτας (8), είναι ωραία αρτυμένη και τρώγεται ευχάριστα. Ο κατάλογος προτείνει μια σειρά από πάστες και σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον το πιάτο με φρέσκες ταλιατέλες με φιλέτο σαρδέλας, ντομάτα, κάππαρη, ελιές και βασιλικό (€12). Εκφράζει απόλυτα τη μαγειρική της Μεσογείου και είναι νόστιμο. Τα λινγκουίνι, μαγειρεμένα με λιμοντσέλο και γαρίδες (€13), έβγαζαν έντονη τη γλύκα του λικέρ, που δεν έδενε με τις γαρίδες. Από τα κυρίως πιάτα, τα σκαλοπίνια Cosca (€12,5) έχουν μια ενδιαφέρουσα μαγειρική προσέγγιση, με scarmozza σε σος από καφέ εσπρέσο και μέλι, και συνοδεύονται με καλοφτιαγμένη, ανάλαφρη πολέντα. Η μαζεμένη οινική λίστα προσφέρει κυρίως κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα με προσιτή τιμολόγηση που συμπληρώνουν ιδανικά το ιταλικό δείπνο. Γλυκός επίλογος με κλασική σπιτική τιραμισού (€5).


☛ Cosca, Πραμάντων 10, Κουκάκι, 210 9210229

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ