Βγές έξω επιτελους!

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
0
  • Δοκιμάσαμε το νέο μενού του Tudor Hall.

Τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου τον γνωρίζω αρκετά χρόνια και εκτιμώ το μαγειρικό ταλέντο του αλλά και την προσήλωσή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας, κάτι που κάνει με μεγάλη επιτυχία στην κουζίνα του GB Corner της «Μεγάλης Βρετανίας». Ο καταξιωμένος σεφ ανέλαβε και τα ηνία του εστιατορίου Tudor Hall του ξενοδοχείου King George Palace που πρόσφατα άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό. Μεσημέρι στη βεράντα, με θέα το Σύνταγμα και την Ακρόπολη να λούζεται στον ήλιο, δοκιμάζω το νέο μενού. Είναι εμφανές ότι ο σεφ επικεντρώνεται στη φρεσκάδα και στα προϊόντα της εποχής και δημιουργεί πιάτα ραφιναρισμένα που βασίζονται σε ελληνικές συνταγές. Δοκίμασα το πολύ νόστιμο μπριάμι με φρέσκα λαχανικά (€14). Ο Ευαγγέλου μαγειρεύει με τέχνη ένα κλασικό καλοκαιρινό πιάτο και αποδεικνύει πως η ελληνική κουζίνα, όταν βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων που ξέρουν, μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Δοκίμασα επίσης το μαστιχωτό χταπόδι πάνω σε βελούδινο πουρέ σαντορινιάς μελιτζάνας, σουπιά, αφρό τυροκαυτερής και ένα «σφουγγάρι» από μελάνι σουπιάς (€19), τα μοσχαρίσια μάγουλα που είναι μαγειρεμένα υπομονετικά και αφήνουν στο στόμα μελωμένη, συμπυκνωμένη γεύση και συνοδεύονται από σιουφιχτά μακαρόνια και μελιτζάνα (€22). Και ως επιδόρπιο, ο ζαχαροπλάστης Ευγένιος Βαρδακαστάνης εντυπωσιάζει με το σπιράλ από κρέμα λευκής σοκολάτας, που παντρεύεται πρωτότυπα με κομματάκια από αγγούρι σιγομαγειρεμένο σε σιρόπι, ενώ νύξεις δροσιάς χαρίζει το σορμπέ γιαουρτιού (€9). Ωραία ιδέα! ☛ Tudor Hall, ξεν. «King George», πλ. Συντάγματος, 210 3330265.

  • Γαλάζια Hytra.

Η Γαλάζια Hytra βρίσκεται στο ξενοδοχείο The Westin Athens, στο Astir Palace της Βουλιαγμένης. Από τη φετινή σεζόν, δίπλα στην γκουρμέ Γαλάζια Hytra, προστέθηκε και η Hytra Taverna. Μου άρεσε αυτή η ιδέα της προσέγγισης του καθημερινού φαγητού που έχουν στην Taverna. Οι ανήσυχοι και ταλαντούχοι σεφ Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Δημητριάδης και Χρύσανθος Καραμολέγκος έχουν εμπνευστεί ένα μενού ελληνικό: πιάτα που σέβονται την παράδοση, αλλά με πιο μοντέρνα προσέγγιση. Το διαπιστώνεις μόλις δοκιμάσεις την ελαφρά καπνισμένη μελιτζανοσαλάτα με κουκουνάρι και σταφίδες (€10) με τη βελούδινη υφή και την ευχάριστη γεύση, πριν περάσεις στους αφράτους κολοκυθοκεφτέδες (€10) που ευωδιάζουν δυόσμο και συνοδεύονται από ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού. Ό,τι πρέπει για να ερεθίσεις την όρεξη πριν προχωρήσεις σε ένα καλοφτιαγμένο πληθωρικό κεμπάπ (€16) από μαύρο χοίρο. Κάθε μπουκιά είναι έκρηξη νοστιμιάς και του πάει όμορφα το συνοδευτικό γιαούρτι με άνηθο και καρύδια. Τα σουτζουκάκια (€16) ζυμώνονται με κιμά μοσχαρίσιο και η απουσία του κύμινου τους χαρίζει μια άλλη προσωπικότητα, που αναδεικνύεται και με το ωραίο συνοδευτικό χούμους φέτας. Ακόμα και από τα πιάτα ημέρας, η μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος ψημένη ιδανικά. Εδώ ανακαλύπτεις τη γενναιοδωρία της καλής πρώτης ύλης που τιμάει δεόντως η αληθινή κουζίνα. Για το τέλος, ραβανί με εξαιρετικό παγωτό μαστίχα. Η ζεστή φιλοξενία από το ευγενικό προσωπικό θα σε κάνει να αισθανθείς όμορφα και χαλαρά, σαν να βρίσκεσαι σε διακοπές.

Βγές έξω επιτελους! Facebook Twitter
☛ Hytra Taverna, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8902000.

  • Food Mafia!

Ηλίας ΣκουλάςΕν μέσω θέρους, νέα μαγαζιά έκαναν ντεμπούτο και, όπως όλα δείχνουν, η Γλυφάδα προορίζεται για πόλος γαστριμαργικής έλξης. Εκκίνηση έκανε το Food Mafia του Ηλία Σκουλά σε μια ήσυχη γειτονιά και, κατά τα φαινόμενα, έγινε ήδη αγαπημένο στέκι, προσελκύοντας κόσμο και από τα Β.Π. Ο Ηλίας αφήνει τις επιρροές του να εκφραστούν μέσα από το φαγητό και να σε πάνε όπου εκείνος θέλει. Έτσι του αρέσει. Να μην υπακούει σε στερεότυπα. Να παντρεύει στην πίτσα τον καβουρμά με τις κόκκινες σισιλιάνικες μελιτζάνες. Να βάζει το απάκι Ρεθύμνου να συναντά στο μενού την περουβιανή πατάτα και το μοσχαράκι Τοσκάνης. Ο πληθωρικός σεφ μαγειρεύει street food από όλο τον κόσμο και παίζει δυνατά στον ξυλόφουρνο και στη χόβολη με διαφορετικές κοπές κρεάτων . «Θέλω δόξα. Θέλω χαρούμενους ανθρώπους να χαίρονται το φαγητό μου» λέει γελώντας και προσθέτει: «Μια κουζίνα την καταλαβαίνεις από τα αφανή υλικά». Το ανακαλύπτεις στα χτένια που έρχονται στο κέλυφός τους και ενισχύονται γευστικά με sobrasada, ένα πικάντικο ισπανικό αλλαντικό, και σάλτσα chimichuri (€7,5). Η σαλάτα Kazmir, με διάφορα πράσινα λαχανικά, κύβους ανανά και μάνγκο, τραγανά φύλλα ρυζιού, ραντίτσιο, νότες λεβάντας και sweet chilli σος (€13,5) είναι ωραιότατη. Το Food Mafia Burger (€13,5) αποκαλύπτει κολασμένη μαφιόζικη γεύση. Ο μοσχαρίσιος κιμάς από Βlack Angus κόβεται στην κουζίνα και η συνταγή του σεφ είναι μυστική. Πληθωρικό και ζουμερό το μπιφτέκι, με ψωμί ελαφρά τραγανό που έρχεται από την Ανδαλουσία και παντρεύεται με τσένταρ και μια υπέροχη αλοιφή pisto manchego από ψητά λαχανικά (καραμελωμένο κρεμμύδι, μελιτζάνα και συνοδεύεται με αγιολί κάππαρης − το απόλυτο διεθνές ανακάτεμα υλικών). Καλά λόγια έχω να πω για το ευγενικό σέρβις, τον ευχάριστο χώρο και, φυσικά, την εξαιρετική τιμολόγηση των κρασιών. Θα ξαναπάω για να δοκιμάσω το Ηanger Steak Black Angus από την Ομάχα με αλάτι Maldon, που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. ☛ Food Mafia, Λαοδίκης & Φιλικής Εταιρείας 10, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8942177.

  • Νέες αφίξεις.

Tα wine bars παίρνουν το μερίδιο που τους αξίζει στην αγορά της Αθήνας και μας φέρνουν κοντά στη φιλοσοφία του κρασιού. Η Πύλη του Κρασιού στο Παλαιό Φάληρο άνοιξε και δίνει τη δυνατότητα, μόλις τη διαβείς, να πάρεις γεύση από τα κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα σε ποτήρι αλλά και σε φιάλη. Υπάρχει, όμως, και λίστα σε premium αποστάγματα. Τακτικά θα φιλοξενούνται οινοπαραγωγοί που θα σας συστήνουν στα κρασιά τους. ☛ Η πύλη του κρασιού, λ. Αμφιθέας 106, Παλαιό Φάληρο, 210 9819908. 

Στην «καυτή» πλατεία της Αγίας Ειρήνης, και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αιόλου 27, στην καρδιά της Αθήνας, ήρθε να προστεθεί το καινούργιο Spollati wine & cocktail bar που δίνει έμφαση στο finger food.  ☛ Spollati wine & cocktail bar, Αιόλου 27, Αθήνα.

 

 


Η καινούργια άφιξη στην Κηφισιά είναι το Dalliance House, σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο που σε περιμένει από το πρωί για καφέ, σάντουιτς και γλυκά σνακ. Ο χώρος είναι ευχάριστος και αποπνέει κομψότητα, με φινετσάτες διακοσμητικές πινελιές. Τα ηνία της κουζίνας με μεσογειακές προτάσεις για φαγητό έχει αναλάβει η σεφ Αυγερία Σταπάκη. Τα ευφάνταστα κοκτέιλ έχουν την υπογραφή του γνωστού Γιάννη Σαμαρά.
☛ Κυριαζή 19, Κηφισιά, 210 6230775

 

 

 

Η καλή σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη βάζει τη μαγειρική υπογραφή της στο ολοκαίνουργιο Sq. Cafe Bar & Food που άνοιξε σε ένα ατμοσφαιρικό κτίριο του 1850 στο αθηναϊκό ιστορικό κέντρο. Καλόγουστος all day χώρος με μπάρα που επικεντρώνεται σε ευφάνταστα κοκτέιλ και πιάτα με μοντέρνα προσέγγιση.

☛ Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, Αθήνα, 210 3210460

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM