Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα!

Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
0

Η αναδρομική που άνοιξε προχθές στο Grand Palais στο Παρίσι, μοιάζει με τα σόου του. Ο Jean Paul Gaultier, ο άνθρωπος της μόδας που συνδύασε τη μόδα τον κινηματογράφο και την τέχνη με ένα τρόπο ιδιοφυή και μοναδικό γιορτάζει την παραγωγική καριέρα των 30 χρόνων του. 

Εικονοκλάστης της μόδας, ανανεωτής της φόρμας, μέσα από 175 σχέδια υψηλής ραπτικής, μαζί με τα περίφημα πρετ-α-πορτέ κομμάτια του, φέρνει για άλλη μια φορά τον επαναστατικό αέρα στη μόδα.

Ακόμα και αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχουν πλήρη άγνοια του κόσμου της μόδας έχουν δει τουλάχιστον μια φορά το κωνικό σουτιέν της Μαντόνα το 1992, στην παγκόσμια περιοδεία της, έργο του Γκοτιέ που τον έκανε ακόμα πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση αυτή τρέχει σε όλο τον κόσμο και έφτασε και εκεί που δημιουργήθηκε, στο Παρίσι. Τίτλος της, “The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk”. Την έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Το Παρίσι είναι η δέκατη στάση της έκθεσης.

Και είναι η πρώτη φορά που το Grand Palais αφιερώνει μια έκθεση σε ένα σχεδιαστή μόδας. Ο Gaultier ανέβασε το πρώτο του σόου μόδας στο Grand Palais του Palais de la Découverte τον Οκτώβριο του 1976.

Εκτίθενται ακόμα τα κοστούμια που έχει σχεδιάσει για την Kylie Minogue, την  Dita Von Teese, και άλλους καλλιτέχνες, καθώς και αντικείμενα ακόμα και από την παιδική του ηλικία. Αυτά συνοδεύονται από σκίτσα, αρχεία, σκηνικά και κοστούμια, αποσπάσματα ταινιών, παραστάσεις, συναυλίες, μουσικά βίντεο , παραστάσεις χορού.

«Για μένα δεν είναι μια ρετροσπεκτίβα, αλλά ακόμα μια δημιουργία» λέει ο Γκοτιέ. «Προσπάθησα να εμφανίσω όλα τα θέματα που με έχουν απασχολήσει, τα θέματα που είναι για μένα σημαντικά, το τατουάζ, το πίρσινγκ, η ισχυρή γυναίκα, τα ζητήματα φύλου, η σέξι γυναίκα, οι εθνότητες, οι διαφορετικές εθνικότητες. Και προσπάθησα όλα να τα βάλω μαζί».

Η φίρμα του ανήκει σήμερα στην ισπανική εταιρεία Puig, η οποία εστιάζει στην υψηλή ραπτική και την αρωματοποιΐα.

«Ήμουν πολύ τυχερός, που έκανα,  ό, τι έκανα σε μια εποχή που μπορούσα να φτάσω και να ξεπεράσω ελεύθερα τα όριά μου. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Σήμερα κάθε δημιουργία πρέπει να περάσει από πολλά φίλτρα. Και εγώ είμαι πολύ γέρος για να κάνω αυτό που μου ζητάνε».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Αυγούστου.

Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Aλμοδοβάρ, Αμπρίλ και Γκοτιέ
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Μαντόνα δια χειρός Γκοτιέ
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Από το Grand Palais
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Από το Grand Palais
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
Από το Grand Palais
Ζαν Πολ Γκοτιέ για πάντα! Facebook Twitter
O Ζαν Πολ Γκοτιέ στο Grand Palais
Μόδα & Στυλ
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι, ανδρικές συλλογές, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2026: Σορτς και see through 

Μόδα & Στυλ / Πιτζάμες, διαφάνειες, κοντά σορτς: Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο για τον άνδρα του 2026

Πέντε σχεδιαστές με διαφορετική ματιά για τον νέο άντρα σχεδίασαν τη φιγούρα του για το ερχόμενο καλοκαίρι με παστέλ αλλά και έντονους τόνους, με τολμηρές duffle bags και μια διάχυτη θηλυκότητα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

Μόδα & Στυλ / Ποιος πιστεύει στον Jonathan Anderson;

H πρώτη επαφή του Jonathan Anderson −χαρισματικού ανανεωτή της Loewe και εν δυνάμει σωτήρα του Dior− με την premiere league της μόδας έγινε την Πέμπτη, και χαρακτηρίστηκε από τους πάντες ως «ιστορική», ως αρχή ενός νέου ελπιδοφόρου κεφαλαίου στην παγκόσμια μόδα. Είναι όντως έτσι; 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Μόδα & Στυλ / Demna Gvasalia: Μια έκθεση για τον σχεδιαστή που έφερε τα πάνω κάτω στον οίκο Balenciaga

Με το γνωστό περιπαικτικό του χιούμορ, ο Demna (Gvasalia) αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε για τον οίκο Balenciaga, παραδίδοντας στην ιστορία της μόδας μια έκθεση-αρχείο με τις πιο χαρακτηριστικές και διχαστικές δημιουργίες του.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η νοσταλγία του καλοκαιριού

Μόδα & Στυλ / Jacquemus: Ο μοντερνιστής με καρδιά μικρού παιδιού, έφερε τη μόδα του στην Ελλάδα

Με το ολοκαίνουριο κατάστημά του στο Nammos Beach της Μυκόνου, τον χαιρετίζουμε, αναγνωρίζοντάς τον ως βασιλιά της καλοκαιρινής ανεμελιάς σε κάθε σικ προορισμό στη Μεσόγειο.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Το ήθος της χειρονομίας

Μόδα & Στυλ / Η νέα καμπάνια της Bottega Veneta και το ήθος της χειρονομίας

Καλλιτέχνες και τεχνίτες μπλέκουν τα χέρια τους για χάρη του οίκου, δημιουργώντας ένα εγχειρίδιο χειρονομιών γεμάτο εσωτερικότητα, χορογραφημένο από τη Λενιώ Κακλέα, που μιλά στη LiFO από το Παρίσι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ