H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: Κατερίνα Αλέπα

 

Η Λένα Κουτσίδου είναι το ένα και μοναδικό άτομο πίσω από το vintage brand "Cut and Sewed", και δημιουργός μερικών από τα πιο καλοραμμένα χειροποίητα φορέματα (και όχι μόνο) που μπορείς να βρεις σήμερα στην ελληνική αγορά.


Σύμφωνοι, το 50s rock n roll ρούχο κυκλοφορεί εδώ και χρόνια σε πλείστες παραλλαγές, με την vintage μόδα να έχει πλέον κουράσει.

Ωστόσο, μέσα σε σωρούς από made in china χοντροκομμένα υφάσματα, και εισαγόμενα "pin up" φουστανάκια που μοιάζουν με ...αποκριάτικες στολές (συγγνώμη κορίτσια), το να βρεις ένα κομψό custom made θηλυκό σύνολο υψηλών προδιαγραφών σήμερα μοιάζει όλο και πιο δύσκολο.


Και κάπου εδώ μπαίνει η δουλειά της Θεσσαλονικιάς Λένας στο προσκήνιο.


Την συναντήσαμε λίγο μετά την επιστροφή της από την Γερμανία – όπου βρισκόταν επί έξι μήνες συνεχίζοντας τις σπουδές της στο σχέδιο, και μιλήσαμε για όλα!


H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
Λένα Κουτσίδου - "Δεν ήμουν ποτέ καλυμμένη με τα ρούχα που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Το ήταν πολύ στενό, το άλλο πολύ φαρδύ..Νομίζω ότι οι μεσογειακές γυναίκες περισσότερο απογοητευόμαστε παρά χαιρόμαστε όταν βγαίνουμε για ψώνια. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσω ρούχα τα οποία θα έστρωναν κολακευτικά και θα ήταν μοναδικά στο σχέδιο τους"


Who is who:


Γεννήθηκε το 1983 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, και τα τελευταία 14 χρόνια ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε με σπουδές στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική, τις οποίες τελικά εγκατέλειψε για να σπουδάσει Ειδικός Ενδυματολογίας και Σχεδιαστής Μόδας, αποκτώντας πρόσφατα και master στο Πατρόν Ραπτικής.

Πριν από τρία χρόνια εμπνεύστηκε και ίδρυσε το vintage custom made brand "Cut and Sewed".

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: Κατερίνα Αλέπα

 

Πώς θα περιέγραφες τo Cut and Sewed;
Πρόκειται για ένα brand το οποίο βρίσκεται στο ξεκίνημα του και ειδικεύεται στην δημιουργία γυναικείων Custom Made ρούχων με Vintage πινελιές . Ιδρύθηκε το 2011, και συνδυάζει την αισθητική των δεκαετιών 1940 – 1960 προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα και τους σύγχρονους γυναικείους σωματότυπους.

 

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το ρούχο και με την κατασκευή του;
Η σχέση μου με τα ρούχα ξεκίνησε από μικρή ηλικία, μιας που ο παππούς μου ήταν ράφτης. Μετέδωσε την γνώση και την τέχνη του ρούχου στις επόμενες γενιές, με αποτέλεσμα από τα οκτώ μου χρόνια να ράβω και να χειρίζομαι τη ραπτομηχανή, με τον γάτο μου να εκτελεί πολύ συχνά χρέη... μοντέλου.

Επιπλέον, τα ρούχα που μου αγόραζε η μαμά μου δεν έμεναν σχεδόν ποτέ στην αρχική τους μορφή.
Δεν είχα, όμως, σκεφτεί ποτέ σοβαρά το ενδεχόμενο να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ρούχο.

Όλο αυτό προέκυψε στην πορεία καθώς σπούδαζα σε κλάδους οι οποίοι με αφήναν παντελώς αδιάφορη.
Προτίμησα λοιπόν τότε, να κυνηγήσω κάτι που αγαπώ πολύ, και να αφοσιωθώ εξ ολοκλήρου σ' αυτό.

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: Κατερίνα Αλέπα

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
"Η αγάπη μου για τη δεκαετία του '50 ξεκίνησε όταν παιδί ακόμα είχα δει το "Back to the Future". Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική ,την αισθητική, το design, τα αυτοκίνητα, και – πιο σημαντικό- με τα πανέμορφα φορέματα!Είχα ερωτευτεί, θυμάμαι, ένα ροδακινί φόρεμα κάτω από το οποίο υπήρχε ένα φουρό μεγαλύτερο κι απ’ την πρωταγωνίστρια!" - φωτ.: 4 pixels


Και πώς προέκυψε η ιδέα του να ξεκινήσεις τη δική σου σειρά ρούχων;
Δεν ήμουν ποτέ καλυμμένη με τα ρούχα που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Το ήταν πολύ στενό, το άλλο πολύ φαρδύ, το τρίτο θα μπορούσε να κολακεύει αλλά τελικά δεν το κάνει , κ.ο.κ!
Νομίζω ότι εμείς οι μεσογειακές γυναίκες ζούμε αυτό το φαινόμενο όταν βγαίνουμε για ψώνια, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε παρά να χαιρόμαστε.
Δημιουργήθηκε, λοιπόν, η ανάγκη να δημιουργήσω ρούχα τα οποία θα έστρωναν κολακευτικά και θα ήταν μοναδικά στο σχέδιο τους, και κάπως έτσι αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ με τη κατασκευή των ρούχων και την δημιουργία ενός brand που θα ενσωμάτωνε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: Κατερίνα Αλέπα

 

Από πού εμπνέεσαι;
Κύρια έμπνευση αντλώ από τη δεκαετία του '50. Από τις γραμμές των φορεμάτων, τις λεπτομέρειες που είχαν τα ρούχα τότε , τα απίθανα και τεράστια φουρό.. Άλλη πηγή έμπνευσης είναι το παλιό Hollywood.

Οι αστέρες του σινεμά όπως η Rita Hayworth, η Lauren Bacall , και η Ava Gardner, με όλο αυτό τo γκλάμουρ που τους περιέβαλλε.
Μεγάλη έμπνευση αποτελούν και τα άτακτα κορίτσια της εποχής, όπως η Bettie Page και η Marylin Monroe που τόλμησαν να επαναστατήσουν με την ομορφιά και την σεξουαλικότητα τους, αλλά και μεταγενέστερες femmes fatales όπως η Brigitte Bardot, η Sofia Loren και η Monica Bellucci.

Όλες οι παραπάνω επιρροές έρχονται να συναντήσουν τις σημερινές τάσεις της μόδας και τις καθημερινές ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας.

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
"Μουσικά κινούμαι στο χώρο του rock n roll (rockabilly), της Surf, και του πιο άγριου psychobilly. Για εμένα όλη αυτή η αισθητική και h κουλτούρα συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν με έναν τρόπο πιο τολμηρό σε σχέση με τα ήθη που επικρατούσαν τότε." - φωτ.: 4 pixels

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: 4 pixels

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: 4 pixels


Εξήγησε μας την διαδικασία παραγωγής ενός 100% custom made ρούχου.
Τα σχέδια είναι όλα δικά μου. Η ιδέα του σχεδίου μπορεί να είναι της εκάστοτε πελάτισσας, ή δική μου πρόταση ανάλογα με το σωματότυπο και το στυλ της. Έπειτα προτείνω εγώ υφάσματα και διαλέγουμε χρώμα και print. Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της δουλειάς είναι τα σωστά μέτρα.

Αν η πελάτισσα μένει κοντά τα μέτρα τα παίρνω εγώ αυτοπροσώπως, κατόπιν ραντεβού. Αν όχι, της στέλνω ένα βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για το πώς να μετρηθεί σωστά, και συνεχίζουμε έπειτα να είμαστε σε επαφή online. Κάθε πελάτισσα μπορεί να παρακολουθεί όλα τα στάδια σχεδιασμού και να επέμβει για τυχόν αλλαγές. Κάπως έτσι καταφέρνω να στέλνω τις δημιουργίες μου και στο εξωτερικό.

Υφάσματα προσπαθώ κατά βάση να αγοράζω από Έλληνες προμηθευτές, αλλά συχνά καταφεύγω και σε ιδιαίτερα σε ποιότητα και σχέδιο υφάσματα τα οποία παραγγέλνω μέσω ίντερνετ.

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
"Τα ρούχα Cut and Sewed απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες οι οποίες αγαπούν τις καμπύλες τους και θέλουν να τις αναδείξουν με τσαχπινιά. Έχω πελάτισσες από το χώρο της ροκαμπίλι σκηνής αλλά και πελάτισσες που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο και θέλουν απλά ένα ρούχο στα μέτρα τους για ένα πιο επίσημο event." - φωτ.: 4 pixels

 

Και είναι όλα χειροποίητα, έτσι;
Ναι, όλα τα ρούχα (παντελόνια ,πουκάμισα, μπλούζες, σακάκια, παλτό, φορέματα και φούστες) είναι hand made. Από το κυρίως ράψιμο έως τη παραμικρή λεπτομέρεια όλα ραμμένα στο χέρι και παρατηρώντας τη κάθε παραμικρή λεπτομέρεια ώσπου να υπάρχει ένα άψογο αποτέλεσμα.

Ο μέσος όρος δημιουργίας από το μηδέν ενός φορέματος λόγου χάρη, κυμαίνεται στις δύο με έξι μέρες.

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: 4 pixels


Όλες σου οι δημιουργίες έχουν μία vintage πινελιά.

Πότε ξεκίνησε αυτή η σχέση λατρείας με τα 50s;
Η αγάπη μου για τη δεκαετία του '50 ξεκίνησε γύρω στα 9 – 10 μου χρόνια, όταν είδα το πρώτο κομμάτι της τριλογίας "Back to the Future". Η ταινία είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, πίσω στα 50s, με την βοήθεια ενός αυτοκινήτου.
Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική ,την αισθητική, το design, τα αυτοκίνητα, και – πιο σημαντικό- με τα πανέμορφα φορέματα και τα τεράστιά τους φουρό!
Είχα ερωτευτεί, θυμάμαι, ένα ροδακινί φόρεμα που φορούσε η μαμά του πρωταγωνιστή στον σχολικό χορό, κάτω από το οποίο υπήρχε ένα φουρό μεγαλύτερο κι απ' την ίδια.

Ήμουν τόσο ερωτευμένη με την ταινία αυτή που την έβλεπα κάθε σαββατοκύριακο. Κάθε αναφορά στην δεκαετία εκείνη είναι για μένα μία γλυκιά παιδική ανάμνηση.

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
"Το pin up rockabilly ρούχο είναι μια hommage στη θηλυκότητα και τις καμπύλες, οπότε ο στόχος μας είναι κοινός." - φωτ.: 4 pixels

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: 4 pixels

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: 4 pixels


Υποθέτω ότι και η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στο στυλ σου. Μίλησε μας λίγο για τις μουσικές που αγαπάς.

Έχω διάφορα μουσικά ακούσματα αλλά κινούμαι κατά βάση στο χώρο του rock ν roll (rockabilly), της Surf, και του πιο άγριου psychobilly. Για εμένα όλη αυτή η ροκαμπίλι αισθητική και κουλτούρα συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν με έναν τρόπο πιο τολμηρό σε σχέση με τα ήθη που επικρατούσαν τότε, όταν ο κόσμος μας ήταν ποιο αγνός και απλός .

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
“Παλαιότερα η μόδα προσαρμοζόταν στο γυναικείο σώμα και τις καμπύλες του έτσι ώστε να τονίζονται μόνο τα προτερήματα και να αναδεικνύεται η σεξουαλικότητα κάθε γυναίκας, χωρίς να φτάνει στο πρόστυχο και το φτηνιάρικο.” - φωτ.: 4 pixels


Πού θα έλεγες ότι απευθύνονται, λοιπόν, τα ρούχα Cut and Sewed;
Σε όλες τις γυναίκες οι οποίες αγαπούν τις καμπύλες τους και θέλουν να τις αναδείξουν με τσαχπινιά. Δεν υπάρχει κλασική Cut and Sewed πελάτισσα, μιας που κάθε γυναίκα μπορεί να φορέσει μία δημιουργία μου.

Έχω πελάτισσες από το χώρο της ροκαμπίλι σκηνής αλλά και πελάτισσες που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο και θέλουν απλά ένα ρούχο στα μέτρα τους για ένα πιο επίσημο event.


Δεν είναι, όμως, κάπως περιοριστική δημιουργικά η εξειδίκευση σε αυτές τις δεκαετίες;
Δεν είναι ακριβώς εξειδίκευση όσο επιρροή από στοιχεία της. Στο τέλος τέλος, το pin up rockabilly ρούχο είναι μια hommage στη θηλυκότητα και τις καμπύλες, οπότε ο στόχος μας είναι κοινός.

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: 4 pixels

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: 4 pixels

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: 4 pixels


Από την άλλη, πολλοί θεωρούν ότι ένα τέτοιο outfit δεν ενδείκνυται για καθημερινή χρήση. Έτσι είναι;

Η Ελληνίδα είναι πολύ κοντά στη μόδα και πολύ τολμηρή στο τρόπο που ντύνεται, οπότε η επιλογή ενός τέτοιου ρούχου λειτουργεί σαν μία ακόμα απλή αλλαγή αισθητικής.
Ένα ρούχο μπορεί να αποκτήσει εμφάνιση πολύ έντονη μα και πολύ καθημερινή, αναλόγως των αξεσουάρ με τα οποία επιλέγει κανείς να το συνδυάσει.

 

Αλήθεια, Λένα, πιστεύεις ότι η μόδα και τα ρούχα του καιρού εκείνου ήταν ομορφότερα;
Ναι, πιστεύω πως παλαιότερα η μόδα προσαρμοζόταν στο γυναικείο σώμα και τις καμπύλες του έτσι ώστε να τονίζονται μόνο τα προτερήματα και να αναδεικνύεται η σεξουαλικότητα κάθε γυναίκας, χωρίς να φτάνει στο πρόστυχο και το φτηνιάρικο.

Μπορούσες να ήσουν ψηλή κοντή, γεμάτη ,αδύνατη ,χοντρή, το ρούχο όμως σε έδειχνε πάντα ωραία και κομψή.
Σήμερα δυστυχώς η βιομηχανία κοιτάζει πρώτα το δικό της συμφέρον όπως η εξοικονόμηση υφασμάτων (εξ' ου κ το size zero), αγνοώντας τον παράγοντα της καλής αισθητικής και τις ανάγκες του γυναικείου σώματος.

Δες για παράδειγμα τα υπερβολικά χαμηλοκάβαλα παντελόνια , τις κοντές φούστες που μοιάζουν περισσότερο με ζώνες, και τα κολάν τα οποία πραγματικά δεν είναι για όλες!

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά


Επόμενα σχέδια για το Cut and Sewed;
Στόχος μου είναι να μεγαλώσει το brand και να ντύνω όλο και περισσότερες γυναίκες. Στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία ενός Official Online Store, όπου τα δικά μου ρούχα θα συνυπάρχουν με άλλα brands παιδιών που ασχολούνται με χειροποίητες δημιουργίες που κινούνται στην ίδια αισθητική.

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
Σχέδια της Λένας- "Όλα τα ρούχα είναι ραμμένα στο χέρι, παρατηρώντας τη κάθε παραμικρή λεπτομέρεια ώσπου να υπάρχει ένα άψογο αποτέλεσμα."

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
“ Τις δεκαετίες του ’50 – ’60 μπορούσες να ήσουν ψηλή κοντή, γεμάτη ,αδύνατη ,χοντρή, το ρούχο όμως σε έδειχνε πάντα ωραία και κομψή."

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
"Σήμερα δυστυχώς η βιομηχανία κοιτάζει πρώτα το δικό της συμφέρον όπως η εξοικονόμηση υφασμάτων (εξ' ου κ το size zero), αγνοώντας τον παράγοντα της καλής αισθητικής και τις ανάγκες του γυναικείου σώματος.” - φωτ.: 4 pixels

 

H Λένα Κουτσίδου κόβει και ράβει όπως παλιά
φωτ.: 4 pixels

 

_________________________

Lena Koutsidis "Cut and Sewed"

Στο facebook

Online κατάστημα