Η αξία της έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης στην ψωρίαση

Η αξία της έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης στην ψωρίαση

Τι είναι η ψωρίαση, πότε μπορεί να εμφανιστεί, τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Της Κανέλλας Καλαποθάκου, MD, MSc

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’, ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων», ΓΝΔΑ «Αγία Βαρβάρα»

Ιατρείο Αυτοάνοσων & Φλεγμονωδών Νοσημάτων Δέρματος

 

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική νόσος που εκτός από το δέρμα, επηρεάζει και άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με τους ασθενείς να υπολογίζονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Μόνο στη χώρα μας απασχολεί πάνω από 200.000 συνανθρώπους μας, που πάσχουν από αυτή τη νόσο.

 

Ποιοι αποτελούν τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της ψωρίασης;

Η εμφάνισή της είναι ιδιαίτερα συχνή με άγνωστη αιτιολογία. Η κληρονομικότητα φαίνεται πως παίζει κάποιο ρόλο καθώς περίπου ένας στους τρεις ασθενείς αναφέρει οικογενειακό ιστορικό. Ακόμη, έχει φανεί πως γενετικοί, ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της ψωρίασης. Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης, όπως o τραυματισμός του δέρματος, το άγχος, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, αλλά και οι μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία.

 

Πότε μπορεί να εμφανιστεί η ψωρίαση και πώς;

Η νόσος είναι συχνότερη σε νεαρά άτομα, αν και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ψωρίασης περιλαμβάνουν την πάχυνση και απολέπιση του δέρματος, τον κνησμό και το ερύθημα, δηλαδή την επιφανειακή ερυθρότητα του δέρματος, που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή «πλακών». Οι ψωριασικές βλάβες, εκτός από τις συνηθισμένες εντοπίσεις (αγκώνες, γόνατα), μπορεί να εμφανιστούν και σε δύσκολες ανατομικά περιοχές όπως τα νύχια, τις παλάμες και τα πέλματα, τα γεννητικά όργανα και το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και να εκτείνονται και πέρα από το δέρμα, προσβάλλοντας αρθρώσεις, ακόμη και άλλα συστήματα του σώματος.

 

Πώς επηρεάζει η ψωρίαση την ποιότητα ζωής των ασθενών; 

Κανέλλας Καλαποθάκου
Κανέλλα Καλαποθάκου, MD, MSc
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’, ΓΝΝΠ «Άγιος Παντελεήμων», ΓΝΔΑ «Αγία Βαρβάρα»
Ιατρείο Αυτοάνοσων & Φλεγμονωδών Νοσημάτων Δέρματος

Η συμβίωση με την ψωρίαση επιφορτίζει τους ασθενείς με έναν αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα γιατί, πέρα από το δέρμα, επηρεάζεται εν γένει και η ποιότητα ζωής των ασθενών. Πέρα των σημείων και συμπτωμάτων της νόσου (κνησμός, κοκκινίλα, απολέπιση των ψωριασικών βλαβών), οι ασθενείς αντιμετωπίζουν έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη και αυξημένο στρες. Οι ασθενείς έχουν μια ανησυχία για την εμφάνισή τους, καθώς και για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι, επηρεάζεται η αυτοπεποίθηση τους και σε αρκετές περιπτώσεις, το νόσημα τους οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό. Άρα η επίδραση της ψωρίασης για τους ασθενείς δεν εστιάζεται μόνο στα σημεία και συμπτώματα της νόσου, αλλά ακόμη και στον ψυχισμό τους.

 

Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για την ψωρίαση;

Όπως σε όλα τα χρόνια νοσήματα έτσι και στην ψωρίαση, η θεραπεία θα πρέπει να είναι αδιάλειπτη και χρόνια. Πλέον, στη φαρέτρα μας εκτός από ασφαλείς και αποτελεσματικές επιλογές έχουμε και εύκολα χορηγούμενες θεραπείες που προσαρμόζονται στην καθημερινότητα του ασθενούς, με αραιά δοσολογικά σχήματα. Έτσι,  πλέον, οι ασθενείς επιτυγχάνουν τον στόχο του απόλυτα καθαρού δέρματος, ή αλλιώς την ύφεση της νόσου τους, ώστε να ζουν απρόσκοπτα τη ζωή τους χωρίς συμβιβασμούς.

 

Ποιο είναι το βασικό συστατικό επιτυχίας στη θεραπεία της ψωρίασης και γιατί;

Ένα βασικό συστατικό επιτυχίας στη θεραπεία της ψωρίασης είναι η έγκαιρη παρέμβαση. Ως έγκαιρη παρέμβαση εννοούμε την έγκαιρη διάγνωση από ειδικό δερματολόγο, την άμεση έναρξη στοχευμένης θεραπείας, καθώς και τη συστηματική παρακολούθηση, από τον δερματολόγο. Με την έγκαιρη παρέμβαση εκτός της ανακούφισης των σημείων και συμπτωμάτων της νόσου, επιτυγχάνεται και η ύφεση σε ειδικές εντοπίσεις της νόσου (νύχια, παλάμες και πέλματα, γεννητικά όργανα, τριχωτό κεφαλής), καθώς και η πρόληψη πιθανών συννοσηροτήτων της ψωρίασης, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα και η αρθρίτιδα.

 

Οι ασθενείς θα πρέπει με την πρώιμη εμφάνιση των συμπτωμάτων να απευθύνονται στον δερματολόγο τους, να συζητούν για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν, ώστε να αποφύγουν το αθροιστικό φορτίο που προκαλούν όλα τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ασθενείς που συμβιώνουν με την ψωρίαση.

 

 

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ