Δράσεις για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της υπογονιμότητας 
Τα ζευγάρια που καταφεύγουν στις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης έρχονται αντιμέτωπα με ένα οικονομικό βάρος το οποίο συχνά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν.

Δράσεις για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της υπογονιμότητας 

Οι δυσοίωνοι αριθμοί του δημογραφικού μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με δράσεις που θα αντιστρέψουν το αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων, βοηθώντας τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν οικογένεια και καταπολεμώντας με τις τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής την υπογονιμότητα.

ADVERTORIAL

 

Με ανησυχητικούς ρυθμούς φαίνεται να αυξάνονται σήμερα στη χώρα μας τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί για ένα ή περισσότερα χρόνια δυστυχώς χωρίς να βλέπουν αποτέλεσμα. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 250.000-300.000 υπογόνιμα ζευγάρια, αριθμός που ισοδυναμεί με το 18-20% του συνολικού πληθυσμού. Αν και η χώρα μας πρωτοπορεί στις εγκαταστάσεις, την τεχνογνωσία και τη νομοθεσία που αφορά την εξωσωματική, το ποσοστό αντιμετώπισης της υπογονιμότητας φτάνει μόνο στο 35%. 

 

Τα ζευγάρια που καταφεύγουν στις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης έρχονται αντιμέτωπα με ένα οικονομικό βάρος το οποίο συχνά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 12.000-15.000 κύκλοι εξωσωματικής, των οποίων το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 6.000 ευρώ.

 

Από την άλλη, η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Ο αριθμός των θανάτων υπερτερεί αυτού των γεννήσεων, και αυτό το φαινόμενο έχει αυξητικές τάσεις. Οικονομικοί, κοινωνικοί και προσωπικοί είναι οι λόγοι που συχνά τα νέα ζευγάρια αργούν να αποκτήσουν παιδί ή και αποφεύγουν να μπουν καν στη διαδικασία. Έτσι, οι Ελληνίδες αποκτούν παιδί κατά μέσο όρο στα 30 έτη, με το 30% των γεννήσεων να αντιστοιχεί σε Ελληνίδες 30-34 ετών, το 25% σε ηλικίες 35-39 ετών και το 5,3% σε ηλικίες μεγαλύτερες των 40. Αυτά τα ποσοστά αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη τάση η μητρότητα να προκύπτει σε μεγαλύτερες ηλικίες.

 

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το 2021, την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3,1%. Αναφορικά με τον αριθμό των γεννήσεων, το 2022 παρατηρήθηκε πτώση κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι και σαφώς γηραιότεροι, εφόσον, παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.

 

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και τον αντίκτυπο του φαινομένου της υπογεννητικότητας στη χώρα μας αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια, ιδρύσαμε την Be-Live πριν από πέντε χρόνια. Το όραμά μας είναι ένα μέλλον με λιγότερα προβλήματα υπογονιμότητας και λιγότερη υπογεννητικότητα καθώς και η κατάκτηση του ονείρου της οικογένειας. Όλα αυτά υποστηρίζονται στην πράξη με την παροχή δωρεάν εξωσωματικών σε υπογόνιμα ζευγάρια σε κάθε γωνιά της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. 

 

Δίνοντας προτεραιότητα στην άρτια ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση, η Be-Live οργανώνει εκστρατείες πανελλαδικά. Τα τελευταία τρία χρόνια, με σύμμαχο τη Eurobank και στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπροστά για την οικογένεια», πραγματοποιούμε ενημερωτικές δράσεις σε ακριτικές περιοχές, επισημαίνοντας τις ανησυχητικές διαστάσεις του δημογραφικού αλλά και την ανάγκη για ταχύτατη ανάπτυξη μηχανισμών αναστροφής της πληθυσμιακής γήρανσης τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινωνία.

 

Μιλώντας με αριθμούς, μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερους από 200 κύκλους εξωσωματικής, έχουν γεννηθεί περισσότερα από 50 μωρά, ενώ περισσότερες από 10 κυήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες και δικαίωσαν τις δεσμεύσεις μας, ενώ είναι άκρως ενθαρρυντικά όχι μόνο για εμένα, ιδρυτή της Be-Live, αλλά και για όλη την ομάδα, τον πυρήνα που πίστεψε, αγάπησε και αφοσιώθηκε στο σωματείο. Και συνεχίζουμε.

 

Βασίλειος Κελλάρης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Αντιπρόεδρος Νοσοκομείου «Μητέρα»

Αντιπρόεδρος Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις

Iδρυτής του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Be-Live

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ