«Στην Παπαστράτος η βιωσιμότητα είναι η ίδια η στρατηγική μας»

«Στην Παπαστράτος η βιωσιμότητα είναι η ίδια η στρατηγική μας» Facebook Twitter
Με την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της, η Παπαστράτος θα επιτύχει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών της αναγκών χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτων υλών.
0

Η μεγαλύτερη πράσινη επένδυση στην ιστορία της Παπαστράτος είναι πλέον γεγονός.

Με μια στρατηγική επένδυση συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους πρώτους μήνες του 2025, η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της μητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI) και στοχεύει στη φιλόδοξη μείωση κατά 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου της Παπαστράτος μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, μέχρι τις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές του εργοστασίου, αντλιών θερμότητας και ηλεκτρικού μπόιλερ βιομηχανικού τύπου. Με την ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της, η Παπαστράτος θα επιτύχει μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών της αναγκών χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτων υλών.

cover
Umer Jawaid, Γενικός
Διευθυντής Λειτουργιών του εργοστασίου της Παπαστράτος

Αυτή η επένδυση είναι η μεγαλύτερη που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, δηλώνει ο Umer Jawaid, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Παπαστράτος. «Επενδύουμε 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να μειώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων ισχύος 3MW στις οροφές των κτιρίων μας στον Ασπρόπυργο – η συνολική επιφάνεια που θα καλύψουμε είναι πάνω από 11.000 τ.μ. , ενώ η ηλεκτροπαραγωγή μας θα αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 1.100 νοικοκυριών μόνο από αυτό. Επιπλέον, προχωρούμε με την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για τη θέρμανση των κτιρίων μας, συνολικής ισχύος έως 3MW, καθώς και ηλεκτρικών μπόιλερ παραγωγής ατμού ισχύος άνω των 5MW. Συνεπώς, πρόκειται για εγκατάσταση θερμικής ικανότητας συνολικά άνω των 11MW. Με απλά λόγια, αυτό αντιστοιχεί στην κάλυψη αναγκών περίπου 4.500 νοικοκυριών», προσθέτει, ενώ συμπληρώνει πως η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι από τις πρώτες που θα γίνουν στην Ελλάδα.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε τον ρόλο και τη σπουδαιότητα αυτών των έργων στην ενεργειακή μας στρατηγική», συμφωνεί με τη σειρά του ο Γιώργος Κωσταρέλης, Διευθυντής Βιωσιμότητας στο εργοστάσιο της Παπαστράτος. «Όπως έχουμε δημοσιεύσει και στην Ενιαία Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Παπαστράτος προμηθεύεται από το 2017 το σύνολο της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ. Επομένως, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιό μας έχει μηδενικές εκπομπές, κατ’ επέκταση τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετήσουμε θα μας βοηθήσουν κυρίως στη μείωση του κόστους παραγωγής μας», συμπληρώνει. «Επιπλέον, τα θερμικά έργα που θα κάνουμε, οι αντλίες θερμότητας και το ηλεκτρικό μπόιλερ θα έχουν επιπλέον άμεση επίπτωση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο εργοστάσιό μας. Υπολογίζουμε ότι θα πετύχουμε έως και 30% μείωση ανά μονάδα προϊόντος μέχρι το 2025, που, ενδεικτικά, αντιστοιχεί στην αφαίρεση περίπου 5.000 συμβατικών αυτοκινήτων από τους δρόμους της Ελλάδας».

cover
Γιώργος Κωσταρέλης,
Διευθυντής Βιωσιμότητας στο εργοστάσιο της εταιρείας

«Κάθε τέτοιο έργο έχει μεγάλες απαιτήσεις» σχολιάζει ο Umer Jawaid, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, για το μέγεθος της πράσινης επένδυσης στον Ασπρόπυργο, «όμως έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Τους ανθρώπους της Παπαστράτος, τους συναδέλφους μηχανικούς που είναι μαζί μας από την πρώτη ημέρα του μετασχηματισμού μας αλλά και τους νέους συναδέλφους που προστέθηκαν στην πορεία, καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και συγκεκριμένα την ομάδα του εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών που μας βοήθησαν σε συμβουλευτικό επίπεδο από την πρώτη στιγμή αυτού του ταξιδιού».

«Σε μια περίοδο που οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται, τέτοιου μεγέθους έργα γίνονται κοστολογικά πολύ πιο ενδιαφέροντα απ’ ό,τι ήταν ακόμη και δύο χρόνια πριν», καταλήγει ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Παπαστράτος. «Υπολογίζουμε ότι το σύνολο της επένδυσης θα αποσβεσθεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια, στην πιο συντηρητική εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Άρα και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται ότι η βιωσιμότητα και η επιχειρηματική ανάπτυξη μπορούν να συνυπάρχουν αποτελεσματικά. Και σε εμάς, στην Παπαστράτος, η βιωσιμότητα είναι η ίδια η στρατηγική μας».

Good Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γραφείο του 2030: Τεχνητή νοημοσύνη, ανθρωπιά και η νέα έννοια του Best Workplace

Good Living / Το γραφείο του 2030: Τεχνητή νοημοσύνη, ανθρωπιά και η νέα έννοια του Best Workplace

Το γραφείο του 2030 δεν θα έχει τοίχους, ούτε ωράρια. Θα έχει αλγόριθμους που σε καταλαβαίνουν, συνεργάτες που είναι μισοί άνθρωποι και μισοί κώδικας, και μια κουλτούρα που βάζει την ευεξία πάνω από το deadline.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
ΕΥΔΑΠ: Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και προτεραιότητα στους ανθρώπους της

Good Living / ΕΥΔΑΠ: Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και προτεραιότητα στους ανθρώπους της

Με τις αξίες της ισότητας και της υπευθυνότητας να πρωταγωνιστούν, η κουλτούρα της Εταιρείας αντανακλά την αποστολή της, δηλαδή το να παρέχει ασφαλές και καθαρό νερό για όλους.
THE LIFO TEAM
Παπαστράτος: 95 χρόνια δέσμευσης στους ανθρώπους και την καινοτομία, με σταθερή αναγνώριση ως Κορυφαίος Εργοδότης

Good Living / Παπαστράτος: 95 χρόνια δέσμευσης στους ανθρώπους και την καινοτομία, με σταθερή αναγνώριση ως Κορυφαίος Εργοδότης

Η φετινή διάκριση από το Top Employers Institute επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία συνεχίζει να κάνει τη διαφορά στην εταιρική κουλτούρα, χτίζοντας ένα σύγχρονο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον.
THE LIFO TEAM
ΕΛΑΪΣ- Unilever Hellas: «Στην ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas οι άνθρωποί µας αποτελούν το σηµαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας»

Good Living / «Στην ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas οι άνθρωποί µας αποτελούν το σηµαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας»

Η Αλεξάνδρα Κατσινέλη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων, µιλά για τη δέσµευση της εταιρείας στη συµπερίληψη, τόσο για τους εργαζόµενούς της όσο και για την κοινωνία, µε στοχευµένες δράσεις.
THE LIFO TEAM
This was a sheet: Όταν τα λινά των ξενοδοχείων γίνονται uniforms & amenities με πράσινο αποτύπωμα

Good Living / This was a sheet: Όταν τα λινά των ξενοδοχείων γίνονται uniforms & amenities με πράσινο αποτύπωμα

Μέχρι σήμερα, έχει ήδη εκτρέψει δεκάδες χιλιάδες κιλά χρησιμοποιημένων πετσετών και σεντονιών από τα ρεύματα αποβλήτων, βοηθώντας τα ξενοδοχεία να επιδείξουν περιβαλλοντική ευθύνη.
THE LIFO TEAM
STEGI.RADIO takeover: Κέρδισε προσκλήσεις για το διήμερο μουσικό φεστιβάλ της Στέγης

Διαγωνισμοί / STEGI.RADIO takeover: Κέρδισε προσκλήσεις για το διήμερο μουσικό φεστιβάλ της Στέγης

Το Stegi.Radio επιστρέφει και καταλαμβάνει τους χώρους της Στέγης για τρίτη χρονιά. Θέλεις κι εσύ να ζήσεις από κοντά αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία; Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής και πάρε μέρος στον διαγωνισμό για να διεκδικήσεις μία από τις 10 διπλές προσκλήσεις.
THE LIFO TEAM
Η ασπίδα της ΕΝΔΙΑΛΕ κατά του καρκίνου

Good Living / Η ασπίδα της ΕΝΔΙΑΛΕ κατά του καρκίνου

Η σωστή διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών από το κορυφαίο Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΛΕ στην Ευρώπη, έχει μειώσει κατά 96,8% τις καρκινογόνες εκπομπές από την καύση ή/και τη διύλιση αργού πετρελαίου προς παραγωγή λιπαντικών, αποδεικνύοντας πώς η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται εργαλείο πρόληψης και θωράκισης της δημόσιας υγείας.
THE LIFO TEAM
ΑΔΜΗΕ: Επενδύει σε προηγμένες τεχνολογίες για ένα πιο ασφαλές και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον

Good Living / ΑΔΜΗΕ: Επενδύει σε προηγμένες τεχνολογίες για ένα πιο ασφαλές και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον

Με έμφαση στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο ΑΔΜΗΕ εργάζεται για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ποιότητας ηλεκτροδότησης. 
THE LIFO TEAM