Όταν μεγαλώσω, θα γίνω ασφαλιστής!

Όταν μεγαλώσω, θα γίνω ασφαλιστής

Τι κάνει ένας ασφαλιστής; Ποια είναι η δουλειά του και πόσες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος υπάρχουν;

Άραγε πόσοι από εμάς είχαμε όνειρο από μικροί να γίνουμε ασφαλιστές; Να έχουμε, δηλαδή, το δικό μας κυμαινόμενο ωράριο, να ορίζουμε εμείς το ύψος του μισθού μας ανάλογα με τις ώρες και τον χρόνο που θέλουμε να δουλέψουμε και να έχουμε την ελευθερία να εργαστούμε απ’ όπου θέλουμε χωρίς να χρειάζεται να «χτυπάμε κάρτα» nine to five;

 

Μπερδευτήκατε; Και όμως, αυτά είναι μερικά από τα θετικά τού να εργάζεσαι ως ασφαλιστικός πράκτορας ή μεσίτης ασφαλειών. Και αν δεν είχε τόσο αδικημένη «φήμη» αυτό το επάγγελμα, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες του κλάδου θα ήταν σίγουρα διπλάσιοι. Ας ξεκινήσουμε, όμως, με τα βασικά. Τι κάνει ένας ασφαλιστής; Ποια είναι η δουλειά του και πόσες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος υπάρχουν;

 

Η δουλειά ενός ασφαλιστή έχει τρεις βασικές υποχρεώσεις:

 

Υποχρέωση 1η: Ανάλυση αναγκών & συμβουλευτική


Σχεδόν κανένας μας δεν ξέρει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του σε ό,τι αφορά την ασφάλισή του. Δεν ξέρει ποιες από αυτές καλύπτονται, πόσο κοστίζει ή τι ειδικούς και γενικούς όρους περιέχουν τα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών και αν τον συμφέρουν. Η δουλειά του ασφαλιστή είναι να εξηγήσει όλα τα παραπάνω στον ενδιαφερόμενο και να διαχειριστεί κάθε του απορία ή καχυποψία ως προς την ουσία της κάλυψης και του κόστους αυτής. Να τον βοηθήσει να καταλάβει την αξία της πρόληψης και της αποταμίευσης.

 

• Υποχρέωση 2η: Δημιουργία νέας παραγωγής


Βασική προϋπόθεση, τόσο για την αποκόμιση οικονομικών οφελών όσο και για την εξασφάλιση βιωσιμότητας στο επάγγελμα του ασφαλιστή, είναι η δημιουργία νέας παραγωγής, δηλαδή η ασφάλιση νέων ιδιωτών και επιχειρήσεων κάθε χρόνο. Όσο πιο πολλά νέα συμβόλαια υπογράφει ένας επαγγελματίας, τόσο αυξάνει το εισόδημά του, προσθέτοντας νέα παραγωγή στο χαρτοφυλάκιό του.

 

• Υποχρέωση 3η: Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων


Η δουλειά του ασφαλιστή δεν τελειώνει στη σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Αντιθέτως, τότε ξεκινά, καθώς, αν «day one» ο ασφαλισμένος υποστεί κάποια βλάβη, ο ασφαλιστής οφείλει να τον εξυπηρετήσει, να τον ενημερώσει σχετικά και να «τρέξει» για λογαριασμό του κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να αποζημιωθεί σωστά.

 

Μιλάμε, δηλαδή, για ένα επάγγελμα που δεν έχει «ταβάνι» ως προς τις επαγγελματικές φιλοδοξίες που μπορεί να ικανοποιήσει και τα έσοδα που μπορεί να εξασφαλίσει, με τον εκάστοτε επαγγελματία να ορίζει ο ίδιος τους επαγγελματικούς του στόχους, τις απολαβές του, αλλά και τις ευθύνες που θέλει να έχει, καθώς με την ίδια άδεια μπορεί να είναι ελεύθερος επαγγελματίας και one-man show ή να «χτίσει» τη δική του εταιρεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

 

Too good to be true;

Με όλα τα παραπάνω να ακούγονται ιδιαίτερα ελκυστικά, θα αναρωτηθεί κανείς πού είναι η παγίδα. Γιατί το επάγγελμα του ασφαλιστή δεν έχει πέραση στους νέους;


Η αλήθεια είναι ότι, αν και οι εξετάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη λήψη της πιστοποίησης ασκήσεως επαγγέλματος δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες, για να γίνει κάποιος ασφαλιστικός πράκτορας πρέπει να διαθέτει ένα μικρό αρχικό κεφάλαιο, για να μπορεί να πληρώσει τα παράβολα για τις εξετάσεις, την εγγραφή στο Επιμελητήριο και την υποχρεωτική αστική ευθύνη ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Επίσης, καθοριστικής σημασίας είναι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από την ημέρα που θα λάβει κάποιος την άδεια μέχρι να καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον τον βασικό μισθό από προμήθειες, με βάση το χαρτοφυλάκιο που θα έχει χτίσει. Μια περίοδος από έξι μήνες έως έναν χρόνο κατά μέσο όρο.

 

Άλλη μια δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο νέος ασφαλιστής είναι η αδιαφορία και η άρνηση που θα εισπράξει μέχρι να αποκτήσει «αντισώματα» και να μάθει τη δουλειά. Τα «μαθηματικά» στην ανάπτυξη εργασιών «μπακαλίστικα» λένε ότι στις 100 προσπάθειες που θα κάνεις για να κλείσεις ραντεβού, 10 υποψήφιοι θα δεχτούν να σε ακούσουν, για να ασφαλίσεις τελικά τον έναν.

 

Πόσες άδειες ασφαλιστή υπάρχουν;

Η εποπτική αρχή για την ασφαλιστική αγορά είναι η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της ΤτΕ, η οποία είναι επιφορτισμένη και με τις εξετάσεις πιστοποίησης & επαναπιστοποίησης ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Οι ασφαλιστές διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: 


• Ασφαλιστικοί πράκτορες
• Συντονιστές ασφαλιστικών πρακτόρων
• Μεσίτες ασφαλίσεων & αντασφαλίσεων

 

Οι «ασφαλιστικοί πράκτορες» είναι η κατηγορία στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι ασφαλιστές σήμερα. Η βασική διαφορά με τους μεσίτες ασφαλίσεων είναι ότι οι πράκτορες λειτουργούν για λογαριασμό μίας ή και περισσοτέρων ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ οι μεσίτες για λογαριασμό του πελάτη. Η τρίτη κατηγορία, αυτή των «συντονιστών ασφαλιστικών πρακτόρων», αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα που «μανατζάρουν» ομάδες ασφαλιστών, παρέχοντάς τους τα εργαλεία και το εργασιακό περιβάλλον που χρειάζονται για να είναι παραγωγικοί.


Παραδοσιακά, τα «φυτώρια» νέων ασφαλιστών στη χώρα μας είναι τα tied agencies των ασφαλιστικών εταιρειών, δηλαδή γραφεία συντονιστών ασφαλιστικών πρακτόρων που συνεργάζονται αποκλειστικά με μία ασφαλιστική εταιρεία, η οποία και αναλαμβάνει τα έξοδα γραφείου, εκπαίδευσής τους, καθώς των απαραίτητων –ψηφιακών πλέον– εργαλείων δουλειάς. Αυτές οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι Allianz, Εθνική Ασφαλιστική, NN Hellas, Interamerican, ERGO και Groupama.

 

Με ενδιαφέρει! Πού υπογράφω;

Η υποβολή αίτησης για τις εξετάσεις είναι μια απλή διαδικασία, μέσω PC/laptop: Μπαίνεις στο website της ΤτΕ, στην κατηγορία «Κύριες Λειτουργίες - Εποπτεία». Από εκεί επιλέγεις την κατηγορία «Ιδιωτική Ασφάλιση» και στη συνέχεια «Πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων - Διανομή ασφαλιστικών προϊόντων». Κλικάρεις την κατηγορία «Πιστοποιητικό Επαγγελματικών Γνώσεων Ασφαλιστικού Πράκτορα», για να σου ανοίξει η σχετική σελίδα. Εκεί μπορείς να βρεις την ύλη (οι εξετάσεις είναι τύπου multiple choice και πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης), όπως επίσης οδηγίες συμμετοχής, καθώς και το σχετικό link για να συμπληρώσεις την αίτηση για να λάβεις μέρος στις εξετάσεις.


Αν χρειάζεσαι βοήθεια για την προετοιμασία των εξετάσεων και θες αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους να ξεκινήσεις να εξασκείς το επάγγελμα, μπορείς να απευθυνθείς σε μία από τις εταιρείες που αναφέρονται παραπάνω, η οποία θα αναλάβει όλα τα διαδικαστικά, όπως και την εκπαίδευσή σου. Στις επίσημες ιστοσελίδες τους, στην κατηγορία «Καριέρα», μπορείς να ενημερωθείς για το εργασιακό περιβάλλον αλλά και για τα κίνητρα που δίνουν, προκειμένου να επιλέξεις αυτήν που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σου. Για παράδειγμα, στο site της Groupama Ασφαλιστικής, στην κατηγορία «Εταιρεία - Καριέρα Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή», μπορείς να ενημερωθείς για την εταιρεία και την πολυεθνική παρουσία της, όπως και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει. Στην ίδια σελίδα μπορείς να αποστείλεις και αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
 

Διοικητική καριέρα στην ασφαλιστική αγορά

Αν δεν είσαι άνθρωπος των πωλήσεων και προτιμάς μια πιο σταθερή δουλειά, με ευθύνες διεκπεραίωσης, η ασφαλιστική αγορά έχει κι απ’ αυτό. Σχεδόν όλες οι Ασφαλιστικές, αλλά και τα γραφεία μεσιτών & πρακτόρων, έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, κάποιες με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κάποιες junior, για αποφοίτους πανεπιστημίων. Συνήθως οι διαθέσιμες θέσεις αφορούν τους εξής τομείς: εξυπηρέτηση πελατών & συνεργατών, διαχείριση αποζημιώσεων, εσωτερικός έλεγχος, IT support & διαχείριση έργων/κλάδων ασφάλισης. FYI, οι πιο «hot» ειδικεύσεις για την εύρεση δουλειάς σε ασφαλιστική εταιρεία ή γραφείο ασφάλισης είναι αυτές του αναλογιστή ή/και του διαχειριστή κινδύνων και του data analyst.


Η ERGO Ασφαλιστική, υποστηρίζοντας διαχρονικά τη νέα γενιά, διοργανώνει τα τελευταία δύο χρόνια τα ERGO Business Days, δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές, αποφοίτους σχολών και νέους επαγγελματίες να επισκεφτούν τα κεντρικά γραφεία της, για να γνωρίσουν τον οργανισμό και τα στελέχη του και να συνομιλήσουν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Μία πρωτοβουλία που ενισχύεται με την παρουσία της εταιρείας κάθε χρόνο στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας & Σταδιοδρομίας, μία από τις μεγαλύτερες συναντήσεις φοιτητών στην Ελλάδα.

 

Το προφίλ του σύγχρονου μεσίτη/πράκτορα

Σύμφωνα με μελέτη της ICAP CRIF για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), στην ελληνική ασφαλιστική αγορά δραστηριοποιούνται περίπου 13.000 μεσίτες & πράκτορες ασφαλίσεων. Συνολικά, 6 στους 10 επαγγελματίες του κλάδου εισπράττουν ετήσιες προμήθειες έως 30.000 ευρώ, ενώ το 57,3% του συνόλου έχει ανώτερες και ανώτατες σπουδές.

 

Πιο συγκεκριμένα:


• το 31,6% έχει ανώτατες σπουδές
• το 25,7% ανώτερες σπουδές
• το 27% απολυτήριο λυκείου
• το 15% μεταπτυχιακό

 

Σχετικά με τη μορφή των εταιρειών που διατηρούν:


• το 88,1% είναι ατομικές επιχειρήσεις
• το 7,7% ΟΕ/ΕΕ/ΙΚΕ
• το 1,5% ΕΠΕ/Μονοπρόσωπη ΕΠΕ
• το 1,5% ΑΕ/Μονοπρόσωπη ΑΕ
• το 1,2% άλλης μορφής
 

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό από εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων, όπως είναι το Bancassurance (τραπεζικό σύστημα), και τις direct πωλήσεις (συνήθως online insurance), οι ασφαλιστές παραμένουν το βασικό κανάλι προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων, καθώς οι καταναλωτές, αν και επιθυμούν εκσυγχρονισμένα μέσα και άμεση πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό online, όταν συνάπτουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, προσανατολίζονται στην ανθρώπινη επικοινωνία. Κάτι που παρατηρείται και όταν γίνεται πραγματικότητα ο κίνδυνος για τον οποίο έχουν ασφαλιστεί. Προτιμούν, δηλαδή, να μιλήσουν απευθείας με τον ασφαλιστή τους για να δρομολογήσουν με τον βέλτιστο τρόπο όλα τα διαδικαστικά παρά να δηλώσουν την αξίωση σε ένα διαδικτυακό σύστημα.


Σε έρευνα της Accenture σχετικά με την ασφαλιστική αγορά που δημοσιεύτηκε το 2021, οι καταναλωτές σε ποσοστό 75% αξιολογούν ως σημαντική τη σχέση τους με τον προσωπικό τους ασφαλιστή. Μάλιστα το 56% απαντά ότι θέλει να συναλλάσσεται μόνο μέσω του ασφαλιστή του, γεγονός που δείχνει και τη σχέση που έχουν δομήσει σε μακροχρόνια βάση οι πράκτορες και μεσίτες με το καταναλωτικό κοινό. Από την άλλη πλευρά, καταγράφοντας τις τάσεις των καταναλωτών, η έρευνα αποκαλύπτει ότι για 3 στους 4 η πανδημία του κορονοϊού επέφερε αλλαγή στη συναλλακτική συμπεριφορά τους με την ασφαλιστική αγορά.

 

Γενικό Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Οι καταναλωτές μπορούν να «τσεκάρουν» αν ο ασφαλιστής με τον οποίο συνομιλούν είναι ενεργός και πιστοποιημένος «μπαίνοντας» στο ευρετήριο που έχει δημιουργήσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (insuranceregistry.uhc.gr) και αναζητώντας τον καταχωρίζοντας τον ΑΦΜ ή τον αριθμό ΓΕΜΗ του, μαζί με την επωνυμία της επιχείρησής του. Μια δικλείδα ασφαλείας, αφού έτσι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν με ποιον/-α συνομιλούν για την ασφάλιση της περιουσίας και της υγείας τους.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ