Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Με κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα 20 δισ. ευρώ και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών παραμένει ο μεγαλύτερος και πιο δυναμικός κλάδος της μεταποίησης. Αποτελεί βασικό εξαγωγικό πυλώνα, εκπροσωπώντας με συνέπεια το ελληνικό brand στις διεθνείς αγορές, με εξαγωγές που υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το περιβάλλον, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, family offices και στρατηγικοί επενδυτές στρέφονται με αυξανόμενο ενδιαφέρον στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές εξωστρέφειας και τις υπεραξίες που μπορούν να δημιουργηθούν. 

Ο χάρτης του κλάδου επαναχαράσσεται μέσα από σημαντικές συμφωνίες, νέες επενδύσεις και αλλαγές ιδιοκτησίας, με ιστορικές εταιρείες να αλλάζουν χέρια σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο επιχειρηματικών ισορροπιών. 

Οι ιστορικές βιομηχανίες που άλλαξαν χέρια

Ένα από τα μεγαλύτερα deals του 2025 ήταν η εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος). Η εταιρεία, θυγατρική του ομίλου Vivartia, συμφερόντων του αμερικανικού fund CVC, πέρασε στον έλεγχο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη κλείνοντας έναν επενδυτικό κύκλο και ανοίγοντας ένα νέο κεφαλαίο για τη βιομηχανία της Ηπείρου. 

Με την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της Δωδώνη, μιας εταιρείας με ισχυρό εξαγωγικό brand name στις διεθνείς αγορές, σε μία περίοδο που η φέτα είναι το δεύτερο success story της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναμένεται ότι θα φτάσει στον στόχο της για τζίρο 1 δισ. ευρώ το 2027. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η οικογένεια Σαράντη, στόχος της είναι να καταστήσει τη Δωδώνη παγκόσμια εταιρεία μέσα από την αύξηση των εξαγωγών φέτας και γιαουρτιού.

Η δυναμική του κλάδου φάνηκε από την αρχή της χρονιάς, με ένα ακόμη μεγάλο deal που αφορούσε ιστορικό brand της ελληνικής αγοράς. Στις 23 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η συμφωνία πώλησης της Μπάρμπα Στάθης, θυγατρικής της Vivartia, και μιας από τις πιο εμβληματικές εταιρείες εδώ και 55 χρόνια, στην Ideal Holdings. H εταιρεία, leader στην εγχώρια αγορά κατεψυγμένων λαχανικών, υπό την Ideal διαγράφει αναπτυξιακή πορεία ενισχύοντας περαιτέρω μερίδια αγοράς και εξαγωγές. Στόχος της διοίκησης της Μπάρμπα Στάθης είναι ο διπλασιασμός της παραγωγής και υλοποίηση επενδύσεων 50 εκατ. ευρώ στην τριετία από το 2026 έως το 2028, συμπεριλαμβανομένου έργου 35 εκατ. ευρώ για την αναγέννηση του παλιού εργοστασίου της εταιρείας κατεψυγμένων, Froza, στη Λάρισα. Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει νέες εξαγορές στον τομέα τροφίμων και ποτών, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Μπάρμπα Στάθης και της θυγατρικής της Χαλβατζής Μακεδονική στην ελληνική και διεθνή αγορά. 

Το πιο πρόσφατο deal που πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αφορά τον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας. Η Π.Γ. Νίκας ΑΒΕΕ του ομίλου Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων του επιχειρηματία και προέδρου του ΣΕΒ, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, πέρασε στον έτερο «παίκτη» του κλάδου, την Υφαντής ΑΒΕΕ.

Μια κίνηση που ενισχύει το οικονομικό αποτύπωμα της Υφαντής, με τον τζίρο σε επίπεδο ομίλου να εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ και την εταιρεία να ελέγχει τέσσερα brands με μεγάλη αναγνωρισιμότητα (Υφαντής, Θράκης Γεύσεις, Νίκας και Έδεσμα) και ισχυρά μερίδια αγοράς. 

Μικρότερου μεγέθους deals, στα οποία πρωταγωνιστούν μερικές από τις πιο δυναμικές και ανερχόμενες εταιρείες του κλάδου αλλά και επενδυτικά funds, επιβεβαιώνουν ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί πεδίο επιχειρηματικών συμφωνιών και επενδυτικής κινητικότητας.

Μικρότερα deals με ισχυρό αποτύπωμα

Την ίδια ώρα άλλα, μικρότερου μεγέθους deals, στα οποία πρωταγωνιστούν μερικές από τις πιο δυναμικές και ανερχόμενες εταιρείες του κλάδου αλλά και επενδυτικά funds, επιβεβαιώνουν ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί πεδίο επιχειρηματικών συμφωνιών και επενδυτικής κινητικότητας. 

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το Halcyon Equity Partners, το οποίο στο πλαίσιο της στρατηγικής «Invest in the Best of Greece» προχώρησε σε μειοψηφική συμμετοχή τόσο στην Ευβοϊκή Ζύμη όσο και στην Ergon Foods, επιδιώκοντας –μέσω τεχνογνωσίας και κεφαλαιακής ενίσχυσης– να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη και διεθνοποίηση δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων. 

Ξεχωρίζουν επίσης και τα επενδυτικά κεφάλαια των πρώην τραπεζιτών Απόστολου Ταμβακάκη και Νίκου Καραμούζη, EOS Capital Partners και Smerc αντίστοιχα, που διευρύνουν όλο και περισσότερο τη διείσδυση στον κλάδο επενδύοντας σε ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Για παράδειγμα η επένδυση του EOS Hellenic Renaissance Fund II στη Megas Yeeros, κορυφαία ελληνική βιομηχανία με κάθετη παραγωγή και εξαγωγική παρουσία σε 23 χώρες. Στο ίδιο πνεύμα, η Smerc έχει αναπτύξει ενεργό παρουσία στον κλάδο, επενδύοντας σε εταιρείες τροφίμων με ισχυρό αποτύπωμα στην ελληνική αγορά και σαφή προοπτική διεθνοποίησης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ΕΨΑ, την Άροσις, καθώς και τις εταιρείες ελαιόλαδου Λατζιμάς, Olympian Green και Lasitia μαζί με τον επιχειρηματία Κώστα Αντωνόπουλο. Παράλληλα, έχει επενδύσει στη Μεντεκίδης Α.Ε. που παράγει τα νερά Διός και Σέλι σε συνεργασία με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την EOS Capital Partners. 

Έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό κλάδο τροφίμων και ποτών έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια και ο όμιλος Switz του Ινδού επενδυτή Taizoon Khorakiwala, ο οποίος έχει αποκτήσει πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε σειρά ελληνικών επιχειρήσεων. Στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται ήδη εταιρείες όπως οι Κουλουράδες, η Olympic Foods, ο Κρητών Άρτος, η Ιωνική Σφολιάτα, η Artizan και η New Bake, ενισχύοντας έτσι σταθερά την παρουσία του στην εγχώρια αγορά, ενώ πρόσφατα προχώρησε στην απόκτηση των καταστημάτων αρτοσκευασμάτων και καφεστίασης «The Bakers in the Hood».

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν αποτελεί μόνο πεδίο επενδυτικής κινητικότητας αλλά είναι και ένας από τους πιο δραστήριους κλάδους στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ (2024), είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε R&D μεταξύ όλων των τομέων μεταποίησης στην Ελλάδα, καθώς αντιπροσωπεύει το 10,9% της συνολικής εγχώριας δαπάνης για έρευνα και ανάπτυξη – ποσοστό που συνιστά κορυφαία επίδοση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Good Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Good Business Directory 6 / Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Η προοπτική ανάδειξης της χώρας σε δίαυλο εφοδιασμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο δημιουργεί έδαφος για νέες επενδύσεις στην επεξεργασία και μεταφορά του αερίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ
Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Good Business Directory 6 / Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Οι εκδηλώσεις Rebrain Greece και Ημέρα Καριέρας λειτουργούν ως δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων και της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζοντας αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, φορολογικά κίνητρα και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Good Business Directory 6 / Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και πρόεδρος της DDB Athens βλέπει μια αγορά που προσπαθεί να ανασάνει μέσα σε νόμους, πίξελ και αλγόριθμους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Good Business Directory 6 / Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Οι αξίες που οδήγησαν την εταιρεία στην κορυφή, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και η δύναμη του ελληνικού ταλέντου που στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξή της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μοχλός ανάπτυξης αλλά και μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις

Good Business Directory 6 / Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μοχλός ανάπτυξης αλλά και μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις

Γιατί η ανάγκη επιτάχυνσης στις ψηφιακές δεξιότητες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής αποτελούν σημερα τισ πιο σημαντικές προκλήσεις στο επιχειρειν.
ΕΥΗ ΠΑΠΑΔΟΣΗΦΑΚΗ
Πόσο «ανθρώπινη» μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Good Business Directory 6 / Πόσο «ανθρώπινη» μπορεί να είναι η τεχνητή νοημοσύνη;

Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη μάς βοηθά να ενισχύουμε ό,τι είναι δημιουργικό και να παίρνουμε αποφάσεις με καλύτερα δεδομένα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ