Σκέψεις

25 όνειρα για τα 30

Τι θα ήθελες να έχεις καταφέρει μέχρι τα 30;

25 άτομα κάτω των 30 ετών μάς αποκαλύπτουν το πρώτο όνειρο από αυτά που περιλαμβάνει η bucket list τους.

Από την Άννα Κόκορη

Πολλά κοινωνικά στερεότυπα θέλουν τους τριαντάρηδες να έχουν καταφέρει μέσα σε τρεις δεκαετίες να κάνουν οικογένεια, ταξίδια, λεφτά, σπίτια, εξοχικά, όνομα, επιχειρήσεις, ισορροπημένη ζωή, και προφανώς να έχουν πολλές αναμνήσεις από εμπειρίες που έζησαν στο έπακρο. Από μικροί φανταζόμαστε την ηλικία των τριάντα ως μια ηλικία ορόσημο, όπου μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με βαθιές συνειδητοποιήσεις, άλλες οπτικές, νέα ανοίγματα και ουσιώδη σταθερότητα.

Εγώ, ας πούμε, που πάντα πίστευα ότι στα τριάντα θα έχω καταφέρει όλα όσα ονειρευόμουν και θα ήμουν με μια ζωή στρωμένη, τελικά καταλαβαίνω ότι σε έναν χρόνο φτάνει αυτή η ηλικία και οι μισοί μου στόχοι έχουν μείνει στο ντουλάπι.

Λοιπόν, πολλά πράγματα θα ήθελα να είχα καταφέρει στα 30 μου. Άλλοι θα πουν να γύριζα τον κόσμο να γνώριζα και να ανακάλυπτα καινούργια μέρη, ανθρώπους και πολιτισμούς. Πολύ ωραίο και αυτό εννοείται, αλλά εγώ θα ήθελα να δώσω βοήθεια σε όσους ανθρώπους το χρειάζονται. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να βλέπεις τον άλλον ευτυχισμένο, κάνοντάς του μια μικρή πράξη βοήθειας και αλληλεγγύης. Φυσικά θα ήθελα να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ τα ζωάκια, βλέπε αδέσποτα, και τη φύση γενικά. Είναι όμορφο να έχουμε έναν καθαρό πλανήτη. Η ευτυχία είναι μόνο αληθινή όταν τη μοιράζεσαι!

Μάριος, 28

Αγαπάω τις μηχανές από μικρό παιδί. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω ένα μηχανάκι μεταχειρισμένο και μετακινούμαι. Θα ήθελα να έχω καταφέρει μέχρι τα τριάντα μου να αγοράσω μία μηχανή μεγάλου κυβισμού. Είναι το όνειρό μου.

Κώστας, 23

Είμαι επαγγελματίας make up artist και αγαπώ πολύ την δουλειά μου. Μπορεί να είμαι μικρή, αλλά πάντα ονειρεύομαι μεγάλα πράγματα. Αυτό που θα ήθελα να έχω κατακτήσει μέχρι τα τριάντα είναι να έχω ανοίξει το δικό μου στούντιο για lashlift και μακιγιάζ στο κέντρο της Αθήνας.

Γεωργία, 23

Κάθομαι και το σκέφτομαι εδώ και μία ώρα, ρε, ειλικρινά, πέρα από το χρονικό περιθώριο που είναι μικρό (2 χρόνια), δεν έχω κανέναν στόχο. Ούτε εργασιακά ούτε τίποτα. Με έχει φάει σε τεράστιο βαθμό το θέμα υγείας μου, που δεν μπορώ να δω κάτι πέρα από αυτό. Οπότε ίσως απλά να καταφέρω να έχω μια ok δουλειά στον τομέα μου και μερικά άτομα να κάνουμε μουσική. Αυτά.

Πάρης, 28

Είμαι μουσικός και διδάσκω κιθάρα σε νέα παιδιά. Γράφω στίχους και τραγούδια μόνος μου και τα ερμηνεύω. Προς το παρόν κάνω μικρά περιστασιακά λάιβ σε συνοικιακά μαγαζιά. Αυτό που θέλω να έχω καταφέρει μέχρι τα τριάντα μου είναι να κάνω συμβόλαιο με μια δισκογραφική και να βγάλω το πρώτο μου άλμπουμ.

Μιχάλης, 27

Μέχρι τα 30 μου θα ήθελα να έχω καταφέρει να διαχειριστώ το άγχος και όλα τα ψυχοσωματικά που αυτό μου προκαλεί, σε σημείο που να τα αναγνωρίζω και να μπορώ να τα «εξουδετερώνω» μόνη μου χωρίς να κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά μου.

Καλλιόπη, 22

Θα ήθελα να έχω καταφέρει να είμαι ήρεμη, χωρίς το στρες και το άγχος της καθημερινότητας. Θα ήθελα να έχω βρει τον χρόνο για παραπάνω ταξίδια και εμπειρίες επίσης. Τέλος, θα ήθελα να έχω παραπάνω χρόνο για τις διαπροσωπικές μου σχέσεις στην καθημερινότητ

Σύλια, 26

Μέχρι τα 30 μου θα ήθελα να έχω καταφέρει να κάνω μία δουλειά, αυτήν που αγαπώ, να είναι αρκετή για να ζω και να βιοπορίζομαι. Ούσα εργαζόμενη στην τέχνη στην Ελλάδα του '22, οι δύο δουλειές είναι κανόνας και το «λιγότερο εργαζόμενος και περισσότερο διασκεδαστής» επίσης.

Ντίνα, 29

Με το που μου έγινε αυτή η ερώτηση χιλιάδες «θα» μού ήρθαν στο μυαλό… Λοιπόν, ένα απ’ αυτά είναι το παρακάτω: να δω τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω. Θα ήθελα πάρα πολύ να γνωρίζω τον επαγγελματικό μου τομέα και ποιος τομέας μου ταιριάζει.

Ελπίδα, 27

Είμαι συνοδός ενός κοριτσιού με αυτισμό. Πολλές από τις δραστηριότητες που κάνουμε, που έχουν στόχο τη θεραπεία και την καλυτέρευση της ζωής της, μου αρέσουν και μένα προσωπικά. Μία από αυτές που αγαπώ είναι η ιππασία. Όταν βρίσκομαι πάνω στο άλογο και ιππεύω πραγματικά ηρεμώ και ξεχνιέμαι. Θα ήθελα λοιπόν κάποια στιγμή πριν από τα τριάντα να αποκτήσω το δικό μου άλογο με το οποίο θα κάνω μακρινές αποστάσεις κάπου, σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος.

Έλλη, 26

Θα ήθελα να περάσω στο πανεπιστήμιο. Πρώτα πρέπει να τελειώσω το γυμνάσιο, ύστερα το λύκειο και μετά θέλω να γίνω κτηνίατρος. Ήταν όνειρό μου από μικρή και συνεχίζει να είναι. Για να γίνει αυτό θέλει πολύ διάβασμα και υπομονή γιατί είμαι 19 χρονών και ακόμα δεν έχω τελειώσει το γυμνάσιο, αλλά το συνεχίζω – τώρα είμαι στην τελευταία τάξη. Άφησα το σχολείο στα 15 λόγω δουλειάς και τώρα θέλω να κυνηγήσω το όνειρό μου καθώς αγαπώ πολύ όλα τα ζωάκια.

Κατερίνα, 19

Να κόψω τα ψυχοφάρμακα.

Χρήστος, 25

Μέχρι τα 30 θέλω να καταφέρω να μπορώ να ασκώ το επάγγελμά μου 100% εξ αποστάσεως. Να έχω καταφέρει να είμαι πλήρως remote και να μπορώ να ταξιδεύω σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, καθώς δουλεύω, χωρίς να έχω οποιοδήποτε περιορισμό. Επιπλέον, να μπορώ να προσφέρω πραγματικά μέσω της δουλειάς μου και να με χαροποιεί καθημερινά η εργασία μου. Να υπάρχουν μόνο καλές εργασιακές μέρες.

Ιωάννα, 29

Στα 30 μου θα ήθελα να είμαι πλήρως ανεξάρτητος, ιδανικά να μπορώ να αγοράσω το δικό μου σπίτι.

Σωτήρης, 29

Καθώς η εργασία απορροφά τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας, τουλάχιστον να εργάζομαι κάπου ώστε να ζω αξιοπρεπώς, να είμαι οικονομικά πιο ανεξάρτητη, να μπορώ να διατηρήσω μέσω του μισθού και των συνθηκών εργασίας κάποια από τα χόμπι μου, την κοινωνικότητά μου, την ψυχαγωγία και τα ταξίδια. Σημαντικό επίσης είναι σιγά σιγά η εργασία μου να σχετίζεται με το αντικείμενο των σπουδών ή/και των δραστηριοτήτων μου.

Θεοδώρα, 25

Από μικρός θέλω να κάνω ένα υπερατλαντικό ταξίδι πριν από τα 30. Θέλω να πάω Αμερική. Το πρόβλημα είναι πως είμαι 29 χρονών και νοικιάζω ένα σπίτι με βασικό μισθό. Άρα δεν έχω λεφτά για κάτι τέτοιο. Όνειρο θα μείνει.

Χρήστος, 29

Είμαι ζωγράφος και θα ήθελα στα τριάντα μου να κάνω την πρώτη μου έκθεση σε μια μεγάλη γκαλερί της Αθήνας.

Γιάννης, 26

Θέλω να κάνω ένα παιδί. Έχω σχέση 4 χρόνια με τον σύντροφό μου αλλά εκείνος δεν είναι έτοιμος ακόμα. Δουλεύουμε και οι δύο αλλά βγάζουμε λίγα. Μένουμε σε μια τρύπα στη Κυψέλη και μου λέει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε ένα μωρό, εγώ όμως πιστεύω πως ένα παιδί θέλει μόνο αγάπη. Επίσης θεωρώ πως πρέπει να κάνουμε παιδιά μικροί ηλικιακά για να έχουμε κουράγιο να παίζουμε με το παιδί. Θέλω να γίνω μάνα.

Μαρία, 28

Θέλω στα τριάντα μου να γράψω ένα βιβλίο με τη βιογραφία μου. Έχω ήδη ζήσει πάρα πολλά και φαντάζομαι ότι εν καιρώ πολέμου, πανδημίας και κρίσης έρχονται ακόμη χειρότερα και τρομακτικά βιώματα. Πιστεύω θα γίνει μπεστ σέλερ.

Αλέξανδρος, 23

Θέλω να τελειώσω τη σχολή, αν και ούτε στα τριάντα με βλέπω να παίρνω πτυχίο. Είμαι στην Ιατρική.

Δημήτρης, 22

Στα τριάντα μου θέλω να έχω χάσει τα κιλά που πήρα στην εγκυμοσύνη και να βάλω επιτέλους το small αγαπημένο μου φόρεμα. Το πήρα πρόπερσι αλλά έμεινα έγκυος και δεν το έβαλα ποτέ.

Ελένη, 29

Έχω κάνει ό,τι δουλειά μπορείς να φανταστείς. Κουράστηκα να δουλεύω μόνο στη ζωή μου. Θέλω και να σπουδάσω. Όταν τελείωσα το σχολείο πήγα στρατό και μετά ξεκίνησα δουλειά. Δεν έδωσα χρόνο στις σπουδές. Θα ήθελα να σπουδάσω φωτογραφία. Εύχομαι στα τριάντα μου να μπω σε μια σχολή αλλά είναι πολύ ακριβές. Θα δουλέψω κι άλλο για να μπορέσω να το κάνω.

Γιώργος, 26

Οι γονείς μου είναι πολύ αυστηροί και δεν μπορώ με τίποτα να τους πω πως μου αρέσουν οι κοπέλες. Φοβάμαι πολύ. Εύχομαι στα τριάντα μου να έχω κάνει coming out και να με έχουν αποδεχτεί. Να γιορτάσουμε τα τριάντα μου χρόνια όλοι μαζί, οικογενειακά, εγώ, αυτοί, η κοπέλα μου και τα σκυλάκια μας.

Εύα, 21

Η μητέρα μου έχει καρκίνο στο έντερο. Βασανίζεται πολύ. Θέλω στα δικά μου τριάντα να μπορώ να γιορτάσω τα δικά της 65.

Ηλιάνα, 27

Είμαι 33 και έχω κατάθλιψη.

Γιάννης, 33

Από την Άννα Κόκορη

Development: Παπαστεργίου Άγγελος

 
από

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ