Όταν ο πολιτικός λόγος θυμίζει το μάθημα των Νέων Ελληνικών

Facebook Twitter
0

Παρομοιώσεις να έχει και τα άλλα θα τα βρούμε 

Στην αρχή υπήρχε ο «ξύλινος» πολιτικός λόγος. Οι πολιτικοί έλεγαν τις ίδιες εκφράσεις κλισέ και τα περιοδικά της εποχής είχαν άρθρα με θέματα «Ο ξύλινος λόγος των πολιτικών και 10 φράσεις που δεν αντέχουμε να ξανακούσουμε». Τα χρόνια πέρασαν και ο «ξύλινος» λόγος άρχισε να δίνει τη θέση του στα αποφθέγματα. Οι βουλευτές ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής και όταν δεν είχαν τι να πουν, τα λόγια κάποιου άλλου τους έβγαζαν από την δύσκολη θέση. Τότε πολλά κόκαλα υποθέτω θα έτριξαν (σ.σ όπως κάποιοι υποθέτουν ότι τα ζώδια ορίζουν τη ζωή μας και εγώ μπορώ να υποθέσω ότι θέλω), φαντάσματα συγγραφέων θα βγήκαν από τους τάφους τους σε μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν (ποιος ακούει όμως τα φαντάσματα;) και τα βιβλιαράκια τσέπης με τίτλους όπως «τα 100 καλύτερα αποφθέγματα για να εντυπωσιάσεις τους άλλους» είναι σίγουρο ότι θα ήταν best seller ανάμεσα στους 300 της Βουλής.

Κάποια στιγμή, με την έκρηξη της τεχνολογίας εμφανίστηκαν και οι αγγλικές λέξεις. Οι βουλευτές αισθάνθηκαν την ανάγκη να είναι μοντέρνοι με την χρήση αγγλικών λέξεων. Και ενώ με κομμένη την ανάσα περιμέναμε τον άνθρωπο που θα ανέβαινε πάνω στο βήμα και θα έλεγε LOL, ως απάντηση στα λόγια κάποιου άλλου, ξέσπασε η κρίση. Και τότε όλα πάγωσαν στον πολιτικό λόγο.

Έπρεπε να γεννηθεί κάτι άλλο μέσα στα δακρυγόνα και τις μούντζες του λαού. Και γεννήθηκε ένας πολιτικός λόγος εμπνευσμένος, από την εθνική μας ταυτότητα και την φαντασία του εκάστοτε πολιτικού. Ένας λόγος γλαφυρός σαν να ακούς κάθε φορά το σπασίκλα της τάξης να απαντάει στην ερώτηση της φιλολόγου. Ένας λόγος που απαντά στην ερώτηση «τι συμβαίνει διάβολε;» των πολιτών αυτής της χώρας με ένα «Αυτό που συμβαίνει δεν μπορώ να σου πω τι είναι, αλλά μπορώ να σου πω ΣΑΝ τι είναι». Ο λόγος όπου τα πράγματα λέγονται με μια παρομοίωση.

Νικητής και σε αυτό τον τομέα ο πρωθυπουργός της χώρας. Μας παρομοιάζει σήμερα με μαραθωνοδρόμους που πρέπει να τρέξουμε τον μαραθώνιο. Πρέπει να έχουμε καρδιά και αντοχές όπως είπε. Την προηγούμενη φορά θα αντέχαμε επειδή είμαστε Έλληνες. Σήμερα μας λέει ότι είμαστε μαραθωνοδρόμοι και θα τρέχουμε με την καρδιά μας. Αύριο; Πιθανόν να είμαστε «λαβωμένοι μαχητές που πρέπει να συνεχίσουμε στην μάχη που δίνουμε για τα ωραία ιδανικά μας». Ποιος ξέρει;

Φοβάμαι ότι το πρόβλημα των πολιτικών είναι ότι ζουν εκτός πραγματικότητας. Αυτό μεταφέρεται και στον λόγο τους. Όποιος ζει την πραγματικότητα, μιλάει απλά και χωρίς περιστροφές. Έτσι και αλλιώς η αλήθεια θα φανεί, τι το κουράζεις;

Ξύλινη γλώσσα, αποφθέγματα, «μοντέρνα» αγγλικά και λυρισμοί ας μείνουν καλύτερα για τις συνεστιάσεις που οργανώνουν. Εκεί βέβαια θα πάει το «έλα ρε μαλάκα» και η μπουρδολογία σύννεφο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Άνθρωποι είναι και αυτοί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ