«Οι κεραίες της εποχής μας» ζωντανεύουν τις σελίδες των βιβλίων

Facebook Twitter
0

Ο Ουμπέρτο Έκο ανοίγει το σπίτι του στις "Κεραίες της εποχής μας"

Μέχρι τώρα οι εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση για το βιβλίο θύμιζαν συγκέντρωση φιλολογικού σωματείου για τσάι.

Γύρω-γύρω από το τραπεζάκι ο παρουσιαστής καλούσε τους έλληνες συγγραφείς των βιβλίων και διάβαζαν αποσπάσματα από τα βιβλία τους σε κατάσταση περίπου έκστασης. Το βιβλίο ήταν για όλους ένα αντικείμενο. Κάτι άψυχο που υποτίθεται ότι έπαιρνε ζωή από τον τρόπο με τον οποίο διάβαζαν τις σελίδες του οι παρουσιαστές και οι συγγραφείς.

Μετά έπιναν μια γουλιά νερό και πήγαιναν πάρα κάτω.

Αν και γενικά μου αρέσει το διάβασμα κάθε φορά που έπεφτα σε τέτοιες εκπομπές άλλαζα κανάλι. Νόμιζα ότι στο τέλος της εκπομπής ένα χέρι θα έβγαινε από την οθόνη και θα μοίραζε ένα φυλλάδιο με ερωτήσεις για το διαγώνισμα «Τι κατάλαβες από το βιβλίο που μόλις διαβάσαμε».

Μέχρι που πριν λίγα χρόνια ανακάλυψα την εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας» στην ΕΤ1.

Οι δυο παρουσιαστές ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη επισκέπτονται συνήθως ξένους συγγραφείς στα σπίτια τους. Από το Τζόναθαν Κόου μέχρι τον Ίαν Ρανκιν και από τον Ουμπέρτο Έκο μέχρι τον Ίρβιν Γιάλομ η εκπομπή σκιαγραφεί τα πορτραίτα συγγραφέων της εποχής μας.

Είναι ένας συνδυασμός ταξιδιωτικής εκπομπής και εκπομπής για το βιβλίο. Όχι μόνο μπαίνουν μέσα στο σπίτι του συγγραφέα, παίρνουν συνέντευξη στον χώρο που εργάζεται αλλά τον βγάζουν στους εξωτερικούς χώρους που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το βιβλίο του.

Οι σελίδες ζωντανεύουν στην τηλεοπτική οθόνη, το νεκρό χαρτί δίνει την θέση στα φυσικά και τα βιομηχανικά τοπία, η ανάγνωση των σελίδων περνά σε άλλη διάσταση καθώς εμπλουτίζεται με κινηματογραφικές εικόνες. Οι δυο παρουσιαστές διαθέτουν ακριβώς τα προσόντα που χρειάζονται για μια τέτοια εκπομπή: Αγάπη και γνώση για το βιβλίο μα πάνω απ όλα μια «τρέλα» στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την τηλεόραση του σήμερα.

Γιατί αν δεν είναι «τηλεοπτική τρέλα» να τουρτουρίζεις από το κρύο στο Λονδίνο για να διαβάσεις σελίδες του Τζόναθαν Κόου ή να περπατάς στον Σαν Φρανσίσκο διαβάζοντας σελίδες του Γιάλομ τότε τι είναι ;

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά οι συγγραφείς που έχουν την φήμη δύσκολων ανθρώπων(σ.σ και μάλιστα επιτυχημένοι συγγραφείς με διεθνή αναγνώριση) στην εκπομπή φαίνονται τόσο ευάλωτοι. Ίσως γιατί οι άμυνες τους υποχωρούν επειδή εκτίθενται στους προσωπικούς τους χώρους.

Την ίδια στιγμή οι παρουσιαστές δεν κάνουν τους έξυπνους αλλά ούτε και τις «γκρούπις» των συγγραφέων. Δείχνουν την εκτίμηση τους στο συγγραφέα αλλά δεν περνάνε την ώρα τους φορτώνοντας με κομπλιμέντα τον καλεσμένο τους.

Οι ερωτήσεις τους είναι απορίες που περίπου έχουμε όλοι για το πώς εμπνεύστηκε ο συγγραφέας το συγκεκριμένο θέμα, για τα παιδικά του χρόνια, για το αν διάβαζαν οι γονείς του κ.τ.λ

Κάποιος θα πει ότι είναι μια ακριβή παραγωγή. Φυσικά και είναι. Δεν είναι εβδομαδιαία αλλά το κόστος για τα ταξίδια θα είναι μεγάλο. Όμως μακάρι να υπήρχαν και άλλες τέτοιες εκπομπές που να δικαιολογούν αυτά που πληρώνουμε για την κρατική τηλεόραση και να δείχνουν ότι η ελληνική τηλεόραση μπορεί να κάνει πράγματα (σ.σ είναι μια παραγωγή που άνετα μπορεί να αγοραστεί από ξένα κανάλια αν δεν έχει ήδη γίνει). Να υπήρχαν εκπομπές που δεν θα μας έκαναν να ντρεπόμαστε για το «χαζοκούτι». Ευτυχώς η κρατική τηλεόραση έχει κάποιες.

Υ. Γ

Πάλι καλά που υπάρχουν και τέτοιες εκπομπές. Τους τελευταίους μήνες νομίζαμε ότι οι συγγραφείς τσακώνονται μόνο αντί να γράφουν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εκπομπές εδώ

Δείτε μόνο τρέιλερ για την εκπομπή με τον Τζόναθαν Κόου για να πάρετε μια ιδέα και φανταστείτε τα ίδια λόγια να ακούγονται στο τηλεοπτικό στούντιο:

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ