Η μικρού μήκους ταινία ''Ave Maria'', που διεκδίκησε τον μικρό Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Κανών, θα διαγωνιστεί στο φεστιβάλ Κύπρου
Η μικρού μήκους ταινία ''Ave Maria'', που διεκδίκησε τον μικρό Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Κανών, θα διαγωνιστεί στο φεστιβάλ Κύπρου

 

Από τις 17 μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της χώρας, ανοίγει τις πόρτες του σε εικόνες και αφηγήσεις. Πραγματικά, μια ολιστική εμπειρία από ιστορίες του κόσμου, οι οποίες την τελευταία τριετία καταγράφονται από το LIFO.gr εν είδει ανταποκρίσεων από τη Λεμεσό.

 

Με σχεδόν εκατό μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ θα προβάλει επιλεγμένες δημιουργίες Κυπρίων και ξένων δημιουργών, αναδεικνύοντας το έργο τους και προσφέροντας στο κοινό της Κύπρου την ευκαιρία να απολαύσει τα καλύτερα δείγματα παγκόσμιου σινεμά μικρού μήκους. Παράλληλα, αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας, διάδρασης και κινηματογραφικής παιδείας, αφού φιλοξενεί νέους μα και καταξιωμένους δημιουργούς, σε μια συνδιαλλαγή ιδεών και κινηματογραφικής δημιουργίας, με masterclasses, θεματικές προβολές και άλλες δραστηριότητες. 

 

Το ISFFC στρέφει φέτος το βλέμμα στο τρισδιάστατο σινεμά – τη νέα τάση στον χώρο του κινηματογράφου και για πρώτη φορά στην Κύπρο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν τη φόρμα του 3D.

 

Η Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από σημαντικούς στο χώρο δημιουργούς και προσωπικότητες θα απονέμει τα εξής βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο. Επιπλέον, χορηγούνται από τις εταιρείες MS Viewpoint Ltd, Full Moon και Sklavis Film Lab τρία ακόμα βραβεία για κυπριακές ταινίες, υπό μορφή υπηρεσιών παραγωγής και post production. Η επιλογή του διεθνούς προγράμματος ανήκει στην Καλλιτεχνική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Κύπριους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά.

 

Η Υβόννη Μαλτέζου πρωταγωνιστεί στο ''Joanna'' του Παναγιώτη Φαφούτη. Φωτο: Bonelli Arte
Η Υβόννη Μαλτέζου πρωταγωνιστεί στο ''Joanna'' του Παναγιώτη Φαφούτη. Φωτο: Bonelli Arte

 

Το φεστιβάλ γιορτάζει φέτος τα πεντάχρονά του ως διεθνές διαγωνιστικό, και για ακόμα μία χρονιά υπόσχεται μια συναρπαστική εμπειρία. Και ποιος δεν θυμάται την περσινή έναρξη, που με τη χρήση της τεχνολογίας 3D Mapping ζωντάνεψε το εξωτερικό του Θεάτρου Ριάλτο, αναδεικνύοντας μέσα από τη δύναμη ήχου και εικόνας την τρίτη διάσταση! Φέτος, το Φεστιβάλ προετοιμάζει ένα ανάλογο 3D Mapping δημιούργημα μόνο που αυτή τη φορά θα είναι – όπως υπόσχεται- μεγαλύτερο σε διάρκεια και με διαφορετική αισθητική.

 

Φέτος επίσης θα διαγωνιστούν 57 ταινίες απ' όλο τον κόσμο και 12 κυπριακές - μεταξύ αυτών, η ''Κατηφόρα'' του Στέλιου Καμμίτση και η ''Joanna'' του Παναγιώτη Φαφούτη, που είδαμε πρόσφατα στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, αλλά και η ''Προκαταβολή'', η νέα μικρού μήκους ταινία του πολυβραβευμένου δημιουργού του ''The Immortalizer'', Μάριου Πιπερίδη.

 

Το ISFFC στρέφει φέτος το βλέμμα στο τρισδιάστατο σινεμά – τη νέα τάση στον χώρο του κινηματογράφου και για πρώτη φορά στην Κύπρο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν τη φόρμα του 3D. Μοιράζοντας 3D γυαλιά καλεί όλους σε μια αξέχαστη τρισδιάστατη εμπειρία μίας ώρας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του δημιουργού Björn Speidel, συνεργάτης του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, από τη Γερμανία. Η προβολή θα γίνει σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Ρίο, στη Λεμεσό, στις 21 Οκτωβρίου, στις 7μ.μ.!

 

''Κατηφόρα'' του Στέλιου Καμμίτση
''Κατηφόρα'' του Στέλιου Καμμίτση

 

Στο φετινό ISFFC, τέλος, θα υπάρχουν πολλά παράλληλα προγράμματα που θα ταξιδέψουν το κοινό από την πραγματικότητα της Αφρικής, στους ρυθμούς χορευτικών φιλμ και μουσικών βίντεο μέχρι και τον θαυμαστό κόσμο των κινουμένων σχεδίων, της επιστημονικής φαντασίας και των κόμικς.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Κύπρου έλαβε πρόσφατα το ευρωπαϊκό βραβείο EFFE Label 2015-2016. Μια εγγύηση ποιότητας αναγνωρισμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη που θέτει το φεστιβάλ σε ένα δίκτυο διοργανώσεων όπου τυγχάνει προβολής, θεατών και νέων δυνατοτήτων δικτύωσης. Το Πρόγραμμα EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, αποτελεί μια πολιτιστική πύλη που εστιάζει στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργία μέσα από τον θεσμό των Ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

 

Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο. Τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, Ανδρέα Χρίστου και στηρίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κύριος Χορηγός του Φεστιβάλ η PrimeTel, ενώ χορηγοί επικοινωνίας η cityfreepress.com.cy και ο SUPER FM. Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.isffc.com.cy

 

Από την κυπριακή ταινία μικρού μήκους ''Austerity'' του Ρένου Γάβρη
Από την κυπριακή ταινία μικρού μήκους ''Austerity'' του Ρένου Γάβρη