Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

 

Τι κι αν απαγορεύεται σε μαθητές και ανηλίκους  η πώληση οινοπνευματωδών ποτών και τσιγάρων,  σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες και κυρίως στην Αμερική. Τα νιάτα έχουν τον τρόπο τους ν ανακαλύπτουν νέες μόδες στις καταχρήσεις, και να την  «ακούνε» ακόμη και με ζελέ χεριών! Μετά την έκρηξη στην κατάχρηση του σιροπιού για τον βήχα από Αμερικανάκια -ακόμη  και κάτω των 12 ετών- που παραλίγο να οδηγήσει στην απαγόρευση όλων των σιροπιών από το να πωλούνται χωρίς συνταγή διεθνώς , τώρα, τα έξαλλα νιάτα ανακάλυψαν την μέθοδο της διάσπασης του οινοπνεύματος από το αλκοολούχο διάλυμα , την  εφαρμόζουν κατ οίκον, και το καταναλώνουν καθαρό .

 

Το Κέντρο Τοξικολογίας της Καλιφόρνια αναφέρει σωρεία περιστατικών εφήβων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με δηλητηρίαση από  αιθυλική αλκοόλη αποσταγμένη από τα προϊόντα  αντισηπτικού χεριών που περιέχουν αλκοόλ σε ποσότητα 60%.. Για την απόσταξη οι έφηβοι δήλωσαν στους  γιατρούς ότι χρησιμοποιούν αλάτι , και το αποτέλεσμα είναι  κατά 50% ισχυρότερο από την αντίστοιχη ποσότητα  βότκας ή τεκίλας. Με μία  και μόνο γουλιά , εξηγούν οι τοξικολόγοι, όσα παιδιά δεν έχουν ξαναδοκιμάσει αλκοόλ μεθούν αυτόματα  και μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους άμεσα .

 

 Το πώς η μόδα διαδόθηκε μεταξύ  μαθητών και εφήβων δεν έχει ακόμη βρεθεί, οι ειδικοί επιστήμονες  όμως θεωρούν δεδομένη την τάση των μικρών ηλικιών  να μεθύσουν ή να ντοπαριστούν με  κάποιο τρόπο , συνήθως εντός σπιτιού . Ως trend, η απόσταξη του  hand sanitizer   ξεκίνησε το 2010 , αμέσως  μετά την πανδημία, όταν  για την πρόληψη της θανατηφόρου γρίπης, το ζελέ  χεριών μπήκε σχεδόν σε όλα τα σπίτια , τα αυτοκίνητα, τις τσάντες μαμάδων και μαθητών, και έφτασε ακόμη και με  δωρεάν διανομές σε σχολικές εκδηλώσεις . Προηγούμενη μόδα , εκτός από τα σιρόπια για τον βήχα, ήταν και το mouthwash , το  οποίο κατάπιναν αυτούσιο οι έφηβοι  όταν περιείχε  αλκοόλ .

 

Οι Αρχές στις ΗΠΑ , αλλά και σε όλο τον κόσμο,  φοβούνται την διάδοση της  ευρηματικής μεθόδου απόσταξης  μέσω ίντερνετ, και προσπάθεια γίνεται  να εντοπιστούν  τέτοιου είδους  ηλεκτρονικές δικτυώσεις,  που απειλούν ευθέως τις μικρές ηλικίες, οι οποίες  εκτός από το να μεθύσουν έλκονται από κάθε τι «μοδάτο» που τους παροτρύνει να πειραματιστούν .

 

Η σύσταση προς τους γονείς πάντως είναι να αποφεύγουν τώρα το είδος του τζελ για την απολύμανση των χεριών και να προτιμούν τις συσκευασίες με αντισηπτικό αφρό. Εκεί, προς το παρόν,  το αλάτι δεν πιάνει!