Shine on you crazy diamond*

Facebook Twitter
0



>>>Mao_tse_tung


Θυμάσαι πότε χρησιμοποίησες πρώτη φορά προϊόν του;

Το 2002. Άκουγα για χρόνια από φίλους σχεδιαστές πόσο καλύτερα ήταν τα mac και πάντα αντιμετώπιζα το cult of mac ως καταναλωτικό ελιτισμό. Μόλις έπιασα το powerbook 13" στα χέρια βλαστήμουσα που είχα καθυστερήσει τόσο. Το πιο απλό και ευχάριστο UI υπολογιστή που είχα δει στη ζωή μου. Και φυσικά όλο το εργαλείο ήταν σφαίρα και κούκλα. Ακόμα το έχω και δουλεύει. Αργά μεν αλλά δουλεύει - καθόλου άσχημα για laptop 10ετίας..

Τι είναι αυτό που σε έκανε να κολλήσεις με τα προϊόντα του και να
γίνεις πελάτης του;


Η ποιότητα κατασκευής, η χρηστικότητα και το design τους. Με τον καιρό ψαρώνεις από την ταύτιση με το brand και είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι γίνεσαι ο καλύτερος απλήρωτος διαφημιστής τους. Αλλά το βρίσκω λίγο ανόητο να αρνείσαι ένα καλό εργαλείο επειδή δυστυχώς (ή ευτυχώς για κάποιους) ζούμε στο σύμπαν της καταναλωτικής μανίας. Το θέμα είναι να μη ζεις την ταύτιση με ένα εργαλείο σαν ένα τρόπο για να νιώθεις εσύ κάποιος. Just use it. 

Με ποιά απ΄όλες τις συσκευές του έχεις τη μεγαλύτερη εξάρτηση και γιατί;


Mε το γαμωiPhone:-) Είναι πάντα στην τσέπη και στην ουσία έχεις σχεδόν όλο τον υπολογιστή σου μαζί σου. Άντε να ξεκολλήσεις.

Θεωρείς κι εσύ πως δεν κάλυψε επιθυμίες αλλά δημιούργησε καινουριες ανάγκες;


Χμμ.. μεγάλη κουβέντα για το πως και αν ένα προϊόν καλύπτει επιθυμίες - βαριά λέξη η επιθυμία. Πιστεύω πως η κατανάλωση περισσότερο ναρκώνει επιθυμίες εκτονώνοντας τες προσωρινά, παρά τις καλύπτει. Ισχύει για ένα μίξερ, ένα τηλέφωνο ή ένα αυτοκίνητο. Καλύτερα ο καθένας να μπορεί να δει πιο καθαρά το μηχανισμό παραγωγής επιθυμιών του παρά την εκτόνωση τους per se. Όσο για το μηχανισμό παραγωγής αναγκών, φυσικά ισχύει και νομίζω ότι πάνω του βασίζεται όλο το επικοιδόμημα της υπερκατανάλωσης. Το παρόν φυγείν αδύνατον.

Στο μέλλον για ποιό λόγο θεωρείς πως θα μνημονευεται κυρίως;

Παραπέμπω σε 2 χθεσινά tweet:


- λίγοι κατάφεραν να προσδώσουν επιτυχημένα στην καταναλωτική μανία την αίσθηση του αντάρτικου. ακόμα λιγότεροι είχαν τόσο καλό προϊόν #jobs


- ο εκδημοκρατισμός του designed product 4all πότε δε ξαναπέτυχε τόσο. το επόμενο που μπορώ να σκεφτώ είναι το ΙΚΕΑ που μοιάζει φάρσα #jobs




>>>Βασίλης Σωτηρόπουλος (e-lawyer)


Ποιά ειναι η απόψή σου για το φαινόμενο Τζομπς; Πρωτοπόρος, ιδιοφυία, μαρκετίστας;


Οι αμερικάνοι που διέπρεψαν στην καινοτομία, από τον Walt Disney μέχρι τον Μark Ζuckerberg, έχτισαν πύργους με τα τουβλάκια άλλων. Η πορεία του Jobs αποδεικνύει η φαντασία δεν διδάσκεται μεν, αλλά χτίζει πύργους, αν παρακολουθείς τι έχουν κάνει όλοι τριγύρω σου και δεν αντιμετωπίζεις εμπόδια (νομικά ή άλλα) να το αξιοποιήσεις. 

Θυμάσαι πότε χρησιμοποίησες πρώτη φορά προϊον του; Τι είναι αυτό που σε έκανε να κολλήσεις με τα προιόντα του και να
γίνεις πελάτης του;

 

Το θέμα με τα προϊόντα της Apple είναι φυσικά η αισθητική. Όλοι από αυτήν παρασυρθήκαμε, ας μην κρυβόμαστε. Μετά, όμως, έρχεται μια ενοχλητική ομοιομορφία του αναμενόμενου. Είναι τόσο προβλέψιμο ότι οι "καλύτεροι" θα έχουν έναν mac στο γραφείο που καταντάει βαρετό, παρά το τέλειο φινίρισμα. Το 2008 έγινα macάς, αλλά όχι groupie. 

Με ποιά απ΄όλες τις συσκευές του έχεις τη μεγαλύτερη εξάρτηση και γιατί;

Αγαπώ το iPad. Νομίζω ότι είναι η πιο σημαντική κατηγορία συσκευών που εισήγαγε η Apple και απορώ γιατί άργησε τόσο. Aλλά, δεν ξέρω πώς θα ήταν η στρατιωτική μου θητεία χωρίς iPhone.


Θεωρείς κι εσύ πως δεν κάλυψε επιθυμίες αλλά δημιούργησε καινουριες ανάγκες;


Παραμένω κριτικός απέναντι στην Apple, κατ' επέκταση και στον Jobs. Ως δικηγόρος εκπροσώπησα κάποιον που έδωσε μια μάχη μηνών για να του αντικατασταθεί ένας χαλασμένος υπολογιστής, περνώντας από μια οδύσσεια περιφρόνησης, δικαστικών διώξεων,γραφειοκρατείας και δημοσιευμάτων σε διεθνή sites. Ποιότητα είναι η υποστήριξη, όχι το glam. Εκεί ο Jobs νομίζω ότι είχε αποτύχει.

Στο μέλλον για ποιό λόγο θεωρείς πως θα μνημονευεται κυρίως;

Στο μέλλον ο Jobs θα μνημονεύεται ως κάποιος που είχε στα χέρια του την δυνατότητα ενός ακόμα πιο ανοικτού διαδικτύου, αλλά δίσταζε σε κάθε κρίσιμη στιγμή να κάνει το πραγματικά μεγάλο βήμα για την δομική αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου στην βιομηχανία "περιεχομένου". Ήταν όμως και θέμα γενιάς. Περιμένω τον επόμενο, που θα φέρει την πραγματική ανατροπή, για τα δικά μας πλέον δεδομένα.


>>>Spyros Vj


Ποιά ειναι η απόψή σου για το φαινόμενο Τζομπς; Πρωτοπόρος, ιδιοφυία, μαρκετίστας;


Θα μπορούσε να ήταν απλά ένας αιθεροβάμων geek που του έκατσε η μπίλια της ψηφιακής επανάστασης. Όμως αποδείχτηκε ότι αυτός ήταν ο γκρουπιέρης που γύρισε τη ρουλέτα. Άρα μάλλον και τα τρία, με αυτή ακριβώς τη σειρά.


Θυμάσαι πότε χρησιμοποίησες πρώτη φορά προϊόν του;


Έγραψα σε έναν αρχαίο Apple Macintosh Plus μια εργασία 5000 λέξεων για το Πανεπιστήμιο, το 1995. Τότε που τα Windows κατείχαν μερίδιο άνω του 98% στα εγκατεστημένα λειτουργικά συστήματα παγκοσμίως. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι όλα δούλευαν ρολόι. Δεν κόλλαγε το παραμικρό. Υπήρχε flow. Κάτι που -εν μέρει- συμβαίνει ακόμα με τα Mac.


Τι είναι αυτό που σε έκανε να κολλήσεις με τα προϊόντα του και να
γίνεις πελάτης του;


Η ταχύτητα. Η φιλικότητα προς το χρήστη. Η διαφορετική αρχιτεκτονική των συστημάτων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα. Αντιτίθεμαι βέβαια με την κλειστή λογική του λειτουργικού iOS, που φυλακίζει τις λειτουργίες και περιορίζει τους developers. Αλλά γι' αυτό υπάρχει το jailbreak.


Με ποιά απ΄όλες τις συσκευές του έχεις τη μεγαλύτερη εξάρτηση και γιατί;


Με το iPhone, γιατί διευκολύνει κάποιες πτυχές της ζωής μου. Και με το MacBook Pro γιατί μου λύνει τα χέρια στη δουλειά μου.


Θεωρείς κι εσύ πως δεν κάλυψε επιθυμίες αλλά δημιούργησε καινούριες ανάγκες;


Αυτό νομίζω ότι είναι αξίωμα για κάθε ψηφιακό προϊόν. Νομίζω ότι απλά μας έβαλε ιδέες για το πως, το που και το γιατί να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία του.

Στο μέλλον για ποιό λόγο θεωρείς πως θα μνημονεύεται κυρίως;


Για το γεγονός ότι συνδύασε ιδανικά, όσο κανείς άλλος τον εφευρέτη με τον πωλητή και γιατί ξεκόλλησε τη χρήση του υπολογιστή από το τρίπτυχο οθόνη, ποντίκι, πληκτρολόγιο.

>>>Νικόλαος-Διονύσιος Τσαμπούκος, διαφημιστής

Ποιά ειναι η απόψή σου για το φαινόμενο Τζομπς; Πρωτοπόρος,ιδιοφυία, μαρκετίστας;


Θεωρώ πως ήταν ένας διψασμένος και υγιής businessman, ο οποίος εξέλιξε τον καύλα του για την πρόοδο, σε κάτι παγκόσμια χρηστικό. 

Θυμάσαι πότε χρησιμοποίησες πρώτη φορά προιόν του;


Η πρώτη μου macεπαφή ήταν το 1998 στη σχολή μου, όπου μου άρεσε να ακούω απο την καθηγήτρια "παιδία, μηλαράκι S, εντάξει;"

Τι είναι αυτό που σε έκανε να κολλήσεις με τα προιόντα του και να γίνεις πελάτης του;


Δεν κόλλησα ποτέ με τα προιόντα του εν λόγω κυρίου. Ποιό πολύ κόλλησα με multimixer εταιρίας που ειδικεύεται σε οικιακές συσκευές, όπου μου έχει λύσει τα χέρια στη κουζίνα.

Με ποιά απ΄όλες τις συσκευές του έχεις τη μεγαλύτερη εξάρτηση και γιατί;


-Δεν έχω κάποια i-εξάρτηση με τις συσκευές του που να χρειάζομαι digital μεθαδόνη. Το μόνο στο οποίο είμαι πιστός, είναι στο βολικότατο γκρι slim ipod 4G του 2004.

Θεωρείς κι εσύ πως δεν κάλυψε επιθυμίες αλλά δημιούργησε καινούριες ανάγκες;


Φυσικά: δε τον βάφτισαν Jobs για καλαμπούρι:-)

Στο μέλλον για ποιό λόγο θεωρείς πως θα μνημονεύεται κυρίως;


Δε νομίζω να τον θυμάται κανείς ως άνθρωπο, παρά μόνο ως application ή ένα "τεράστιο" μήλο.

>>>Hλίας Τσαουσάκης, πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος Έρευνας και Στρατηγικής,

Ποιά είναι η άποψη σου για το φαινόμενο Τζομπς; Πρωτοπόρος, ιδιοφυία, μαρκετίστας;


Σε κάθε περίπτωση πρωτοπόρος. Θρασύς, χωρίς όρια στο τι μπορεί να σκεφτεί και που αντέχει να φτάσει ο ανθρώπινος νους. Stay hungry, stay foolish δεν έλεγε; Πεινασμένος για το κάτι παραπάνω, που μπορεί να κάνει τη ζωή καλύτερη και ομορφότερη. Αδαής, γιατί ποτέ δεν κατακτά κανείς την απόλυτη γνώση. Κάτι μπορεί πάντα να κάνει παραπάνω. Σου δίνω κάτι μαγικό, αλλά σε μερικούς μήνες, μπορείς να περιμένεις από μένα κάτι ακόμα καλύτερο. Αυτό ήταν το concept. Αυτή η γλυκιά αναμονή για το ακόμα καλύτερο, νομίζω ‘έψησε’ πολλές φουρνιές φανατικών φίλων του.

Θυμάσαι πότε χρησιμοποίησες πρώτη φορά προϊόν του; 

Ένα δανεικό Macintosh iBook, το 1999 για να γράψω ένα κείμενο με πολυτονικές γραμματοσειρές. Υπέροχο συναίσθημα όταν πιάνεις στα χέρια σου το μέλλον. Εθισμένος στα windows, τα Mac τα έβλεπα με δέος. Ισως και με φόβο. Θέλησα να αγοράσω και εγώ μα δίστασα. Παρέτεινα όσο μπορούσα το δανεισμό. Η Microsoft βλέπεις κυριαρχούσε απόλυτα στην αγορά. Mac, είχαν όλοι οι φίλοι που ήταν μουσικοί ή γραφίστες. Σε εμάς τους κάθε λογής «γραφιάδες», αρκούσε ένα καλό λάπτοπ με τα καινούργια, τότε, windows. Άσχετα αν έκανε δέκα λεπτά για να ανοίξει…

Τι είναι αυτό που σε έκανε να κολλήσεις με τα προϊόντα του και να γίνεις πελάτης του;

Η χρηστική απλότητα, η λειτουργικότητα και η αισθητική των προϊόντων του. Εθίζεσαι σε αυτά τα στοιχεία. Δε μπορώ να φανταστώ ότι ‘ξαναγυρνάω’ σε συμβατικές συσκευές.

Με ποιά απ’ όλες τις συσκευές του έχεις τη μεγαλύτερη εξάρτηση και γιατί;


Πλέον με το iPhone. Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της δουλειάς μου. Ακούω μουσική, διαβάζω νέα, μπαίνω στο facebook, στέλνω και διαβάζω mail. Α, καμιά φορά τηλεφωνώ κιόλας.

Θεωρείς κι εσύ πως δεν κάλυψε επιθυμίες αλλά δημιούργησε καινούριες ανάγκες;


Σίγουρα. Δε φτάνει να καλύπτεις επιθυμίες για να βρεθείς στην κορυφή. Πρέπει να μπορείς να δημιουργείς διαρκώς καινούργιες ανάγκες. Ακόμα και αν οι ανταγωνιστές σου κοκορεύονται, ότι το προϊόν που πας να λανσάρεις έχει αδυναμίες και είναι για λίγους, δημιουργώντας μια εντελώς καινούργια ανάγκη, κάνεις το προϊόν σου να ‘μιλάει’ σε πολλούς. Τυπικό παράδειγμα το iPad. Πολλοί το αμφισβήτησαν στην αρχή. Τελικά, κατέκτησε την αγορά. Έχει γίνει απαραίτητο για πάρα πολλούς και για εμένα.

Στο μέλλον για ποιό λόγο θεωρείς πως θα μνημονεύεται κυρίως;

Για το ‘φως’ της προσωπικότητάς του. Αναντικατάστατο. Έγραψα αναντικατάστατο, αλλά είναι η λάθος λέξη. Ο ίδιος πίστευε στη διαρκή εξέλιξη και την πρόοδο. Το καινούργιο αντικαθιστά το παλιό. Shine on you crazy diamond …

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ