Η Ζεύξιδος.

Facebook Twitter
0

Η φωτογραφία είναι του LoukasM.


Αν με ρωτήσεις πιο είναι το μέρος που έχω περάσει τον περισσότερο χρόνο στη Θεσσαλονίκη (εκτός από το σπίτι μου), θα σου πω στη Ζεύξιδος. Η πρώτη φορά που πάτησα σε αυτόν τον μικρό πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης -κάπου ανάμεσα στην Τσιμισκή και την Παύλου Μελά, πολύ κοντά στην Αγία Σοφία- ήταν ένα μεσημέρι, τέλη Οκτώβρη πριν τρισήμισυ χρόνια. Ήταν μια μέρα που αναρωτιόμασταν που να πάμε για καφέ όταν κάποιος έριξε την ιδέα της Ζεύξιδος. Οι περισσότεροι από εμάς, όντας καινούργιοι ένοικοι στην πόλη, δεν γνωρίζαμε καν που βρισκόταν ο δρόμος, όμως δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου να απαντήσουμε θετικά στην πρόταση.

 

Ο πεζόδρομος της Ζεύξιδος από τότε θεωρούνταν, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι, ένας από τους πιο in, ας μου επιτραπεί η έκφραση, προορισμούς της πόλης, που μαζεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ από καλλιτέχνες μέχρι φοιτητές, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους και κάθε λογής urbanists.

 

Η αλήθεια είναι ότι θα απορήσεις όταν πας πρώτη φορά εκεί. Είναι ένας δρόμος το πολύ 150 μέτρα σε μήκος και 5 σε πλάτος, που καταφέρνει να φιλοξενεί καφετέριες, καταστήματα ρούχων, ντελικατέσεν, φούρνο, εστιατόριο, φωτοτυπάδικο, φωτογραφικό εργαστήριο και όλα αυτά στιβαγμένα ανάμεσα σε εισόδους πολυόροφων πολυκατοικιών που κρύβουν τον ήλιο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της μέρας, τραπεζάκια, ομπρέλες και μεγάλες ζαρντινιέρες με δέντρα. Θα καταλάβεις ότι έφτασες στη Ζεύξιδος από την πλευρά της Παύλου Μελά και της Π. Π. Γερμανού από τους ψηλούς στύλους που κρέμονται κουβάδες από πάνω τους -αδυνατώ να καταλάβω μέχρι σήμερα αν αυτό είναι κάποιο εικαστικό δρώμενο ή εξυπηρετεί σε κάτι- που κάτω τους παρκάρουν μηχανάκια και ότι τελείωσε όταν θα ενωθεί με τον Πεζόδρομο της Ικτίνου και το Λύκειο που έχει την είσοδο του εκεί.

 

Στα χρόνια που πηγαίνω στη Ζεύξιδος έχω πολλές ιστορίες να θυμάμαι. Τις τηγανιτές πατάτες και το κερασμένο σοκολατένιο γλυκό στο τέλος του γεύματος στο εστιατόριο “Στη Ζεύξιδος” που έχει κλείσει τώρα, αλλά μπορούσες να φας του σκασμού με 15 ευρώ. Στη θέση του βρίσκεται τώρα ένα μπαρ-καφέ ονόματι “Ζεύξιδος” με τραπεζάκια αντικριστά στο στενό διάδρομο της εισόδου και διακόσμηση που αλλάζει στους τoίχους κάθε τόσο και τσάι που σερβίρεται μαζί με ένα φακελάκι μέλι. Απέναντι το “Urban” που ξανάνοιξε πρόσφατα, με τα μικροσκοπικά ρετρό τραπεζάκια του και την λευκή βιτρίνα που ανοίγει διάπλατα τα καλοκαίρια. Μια είσοδο πολυκατοικίας πιο πέρα βρίσκεται το φωτογραφικό εργαστήρι “Stereosis” με το κόκκινο νέον στη τζαμαρία του να φωτίζει όλη τη νύχτα.

 

Χ.Π.

Η συνέχεια αύριο.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ