Τι έχει αλλάξει από το πρώτο ανέβασμα του Transformations;


Προσπαθώ μέσα από το πέρασμα του χρόνου να μην ωραιοποιώ αλλά κάπως να διορθώνω , όπως ένας εργάτης σε μια πολυκατοικία, αυτά που μέσα μου χρειάζονται βοήθεια.

 

Πως προέκυψε το επικείμενο ανέβασμα στη Στέγη;


Το Transformations πέρα από το μουσικό έργο για να παρουσιαστεί ζωντανά είχε κάποιες προδιαγραφές και αυτές τις ανέλαβε ένα γκρουπ ανθρώπων , καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Θεωνάς που είχε την σκηνοθετική επιμελεια του φίλμ και ένα ολόκληρο συνεργείο παραγωγών και συνεργατών. Όλοι αυτοί κάποιες φορές συννενοούμαστε και κατά
διαστήματα το ξαναπαρουσιάζουμε όπως και τώρα. Νομίζω πως στην Στέγη βρίσκει έναν ιδανικό χώρο για να παρουσιαστεί.

 

Η μουσική του Χατζιδάκι συνεχίζει να σε αγγίζει στο ίδιο βαθμό;


Θαρρώ πως τώρα την καταλαβαίνω και την αγαπώ ακόμα περισσότερο.

 

Γιατί γράφεις μουσική; Τι είναι αυτό που συνεχίζει να σε κινητοποιεί;


Μέσα από αυτό νομίζω ότι καταλαβαίνω λίγο λίγο γιατί υπάρχω και για ποιον λόγο οφείλω να αγαπώ.

 

 

 

Τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια;


Νομίζω ότι η δυναμική έχει σχέση με το πώς αντιλαμβάνεσαι την θέση σου μέσα στον κόσμο, ανάλογα προσεγγίζεις τον εαυτό σου και επιλέγεις την στάση μέσα από την οποία θα υφίστασαι. Ωραίο είναι να αλλάζει κανείς , να παραδεχτεί πως μπορεί να αλλάξει και να μην παραμένει σε όλη του την ζωή πάνω σε ένα βάθρο που κατασκεύασε η προσωπικότητα του.

 

Θεωρείς πως η τέχνη, η μουσική,  είναι ο καθρέφτης σου;


Δύσκολο να απαντήσω σε ένα διφορούμενο ζήτημα . Είναι ολόκληρο βιβλίο αυτό .

 

Τι φοβάσαι στη καθημερινότητα;


Προσπαθώ να μην φοβάμαι και να κρατώ μια ισορροπία για να μπορώ να στηρίξω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου . Έτσι κι αλλιώς η καθημερινότητα συνεχώς διαμορφώνεται, δεν κάνει κάτι άλλο , αυτή είναι η δουλειά της .

 

 

Πως λειτουργεί ο καλλιτέχνης σε καιρούς κρίσης;

 

Εξαρτάται μέσα από τι συντονίζεται για να λειτουργήσει και αντίστοιχα . Υπάρχουν πολλές λειτουργίες .  Η συγκεκριμένη κρίση αυτής της εποχής ξέρω ότι περιέχει πολύ πόνο και δοκιμασίες που φέρνουν τον άνθρωπο σε όρια . Μέσα στην κρίση δεν μπορείς να τεκμηριώσεις μια άποψη γιατί όλα

αλλάζουν τρομακτικά γρήγορα και ο κόσμος αντιδρά παρορμητικά ή μέσα από πανικό . Εγώ είμαι πιο μεγάλος , έχω ζήσει και πιο δύσκολες στιγμές με περισσότερη φτώχια . Μου είναι δύσκολο να εκφραστώ.

 

Σε ενοχλεί ;


Ναι φυσικά με ενοχλεί γιατί αγαπώ την Ελλάδα και λυπάμαι .

 

 

Νοσταλγείς κάτι από τα περασμένα;


Δεν νοσταλγώ τίποτα. Βρίσκω πως η νοσταλγία κρατά την συνειδηση σε ύπνο .

 

Τι είναι για σένα μια γεμάτη ζωή;


Δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο για να σας πω . Η ζωή μου είναι γεμάτη από δυσκολίες . Στο σινεμά έχω δει γεμάτες ζωές και στην τηλεόραση .

 

Τι φοβάσαι πιο πολύ;

 

Δεν φοβάμαι κάτι .

 

Νιώθεις καμιά φορά πως η μουσική σε έχει προφυλάξει από τη μετωπική σύγκρουση με το κόσμο;

 

Είναι κάτι που δεν το έχω νοιώσει.

 

Η αγάπη τι διάσταση έχει στη ζωή σου;


Προσπαθώ να έχει την πρώτη θέση μέσα μου . Προσπαθώ να την αναγνωρίζω καθημερινά, να αναγνωρίζω το αληθινό της πρόσωπο. Η αγάπη γεννιέται μέσα από την συντριβή της προσωπικότητας . Η αγάπη είναι ο μεγαλύτερος αγώνας .

 

 

Σου αρέσει να ταξιδεύεις; Έχεις κάποιο αγαπημένο μέρος;

 

Ναι, μου αρέσει η νότια Πελλοπόνησος. 'Εχει μια φύση που την καταλαβαίνω .

 

Ο Χατζιδάκις είναι..

 

 Παιδί , αγάπη , μουσική, δρόμοι , ρυθμολογία .

 

 

bonustrack:


Ο Κωνσταντίνος Β. γράφει για το

 

«Transformations Live»
 

>>>DATA


Transformations Live 

 

 

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 20:30

στη Κεντρική Σκηνή της 

Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών


H Stefi Productions παρουσιάζει: Transformations Live
Η περιπλάνηση του Κ. Βήτα στον πολύχρωμο πλανήτη του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι μοιάζει με ένα ευμετάβλητο σύμπαν ήχων και εικόνων. Πρόκειται για ένα έργο του οποίου η παραγωγή διήρκεσε τέσσερα χρόνια και, όπως έχει δηλώσει ο Κ. Βήτα, «δεν με ενδιέφερε τόσο να κάνω επανεκτελέσεις όσο να ξύσω επιφάνειες, να δημιουργήσω μουσικούς τοίχους και μανιέρες, να απομονώσω το πρώτο υλικό και να το τοποθετήσω σε άγνωστο περιβάλλον».

Το έργο στη ζωντανή του εκδοχή είναι ένα ενιαίο οπτικοακουστικό show, καθώς το μουσικό μέρος παρουσιάζεται με τη συνοδεία ενός video art έργου που σχεδίασε και σκηνοθέτησε ο Γιώργος Θεωνάς. 
Και τα δύο στοιχεία, ως ένα, συνθέτουν τοπία της υπαρξιακής αναζήτησης του σύγχρονου ανθρώπου μέσω ρεαλιστικών γυρισμάτων σε συνδυασμό με animation.

«Oι Μετασχηματισμοί θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια ανάγνωση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι. Το φαντάστηκα σαν μια περιπλάνηση σε ένα αστικό τοπίο της Ευρώπης του σήμερα», σημειώνει ο Κ. Βήτα. «Δεν είναι δικό μου έργο, είναι ένα workshop ανάμεσα στον Χατζιδάκι και μένα». 
Η παραγωγή του έργου έγινε κατά παραγγελία, για το Synch Festival το 2006, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον αίθριο χώρο του Μουσείου Μπενάκη.
 
 
Μουσική: Κ. Βήτα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεωνάς

Παραγωγός: Γιώργος Καρναβάς
Παραγωγή: Stefi Productions
 Τιμές εισιτηρίων: €20, €25, €30/ €10, €15 (μειωμένο)
Προπώληση εισιτηρίων: www.sgt.gr, 210 900 5 800, στα εκδοτήρια της Στέγης, http://buy.tickethour.com/, Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ιανος, Τράπεζα Πειραιώς