Φέτος είναι 45η επέτειος από την μέρα που ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι.
Στις 20 Ιουλίου του 1969 το θρυλικό Apollo 11 επανδρωμένο με τους Neil A. Armstrong, Michael Collins, και Edwin E. "Buzz" Aldrin. Jr , προσγειώνεται στην επιφάνεια του Φεγγαριού, μετά από τέσσερις μέρες ταξιδιού.
Το ταξίδι από την γη στην Σελήνη ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου, και η επιστροφή πίσω στην γη πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου. Συνολικά διήρκησε οκτώ ημέρες, τρεις ώρες, δεκαοκτώ λεπτά κα τριανταπέντε δευτερόλεπτα.
Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι ήταν ο Neil Armstrong, με την θρυλική πλέον φράση "Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα".
Λίγα λεπτά μετά τον ακολούθησε ο "Buzz" Aldrin. Και οι δύο ξόδεψαν στην επιφάνεια του φεγγαριού δυόμιση περίπου ώρες.
Συνέλεξαν 21,5 κιλά πετρώματος, έστησαν την σημαία, και αποχώρησαν. Ο Michael Collins δεν ακούμπησε ποτέ το πόδι του στη Σελήνη, καθώς έμεινε καθόλη τη διάρκεια μέσα στο Command Module, σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι εκτός από τις δημοφιλείς φωτογραφίες της αποστολής, στο Αρχείο της NASA υπάρχουν κι ένα σωρό άλλες εικόνες που τράβηξαν οι τρεις αστροναύτες, οι οποίες δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Οι λόγοι δεν είναι συνομωσίολογικοί.
Πολύ απλά, οι τρεις αστροναύτες κατά την προσπάθεια τους να καταγράψουν όσο το δυνατόν περισσότερα από το πρώτο ταξίδι στο φεγγάρι τράβηξαν – όπως ήταν φυσικό- και φωτογραφίες κουνημένες, θολές, παρεϊστικες, ανεπίσημες, με αντίχειρες που έμπαιναν καταλάθος μπροστά στον φακό, δοκιμαστικές.
Οι πιο αυθόρμητες αυτές φωτογραφίες είναι που προσφέρουν σήμερα μία εντελώς διαφορετική ματιά στην προσσελήνωση, κάνοντας τον θεατή να νιώθει σχεδόν ότι πραγματοποίησε ο ίδιος το ταξίδι.
Δείτε μία μία τις εικόνες σε προβολή πλήρους οθόνης, και θα καταλάβετε τι εννοούμε.
Ευρώπη και Ινδίες έχουν στείλει σε σεληνιακή τροχιά δορυφόρους για έρευνες της Σελήνης.
Οι Κινέζοι (πριν ένα χρόνο) έστειλαν σεληνιακό σκάφος και μετά την επιτυχία της αποστολής είπαν ότι θα στείλουν και επανδρωμένη κινεζική αποστολή. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και οι Ινδοί
Αφού σου λέει το Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το γρήγορο πιο ακριβό σου βγαίνει.
Ναι όντως, το πιθανότερο είναι η επινοητικότητα του ανθρώπου αν ξαναπήγαινε στο φεγγάρι να τον ωθούσε να βγάλει πιο πολλές selfies για να πάρει likes στο twitter και το facebook.
Πέρα από την πλάκα, είναι ίσως η μοναδική θεωρία συνωμοσίας που εν μέρει ασπάζομαι, ότι δηλαδή δεν πήγανε ποτέ.
Και ο μοναδικός λόγος που αμφιβάλλω είναι ότι δεν ξαναπήγανε ποτέ! Αν το 1969 κάτι τέτοιο ήταν απλά εφικτό, σήμερα θα έπρεπε να είναι ρουτίνα. Κι όμως δεν πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι ποτέ κανείς ξανά!
Βέβαια, ξεχνάς ότι το 1969 οι ΗΠΑ ήταν ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ με την ΕΣΣΔ για το ποιος θα στείλει πρώτος άνθρωπο στη Σελήνη, λες αν ήταν απάτη οι Ρώσοι να το άφηναν να περάσει;
(έλα έλα... κάποιος θα το έλεγε)
Όσο αινιγματικός και πανέξυπνος σκηνοθέτης είναι ο Kubrick, δεν μπορώ να πιστέψω οτι ήταν στητό όλο αυτό.
τρομερό ποστ @xouftalo !
Στη 4η φωτο, φαινεται το εσωτερικο του LM (επισης στη 5η, 7η, 11η).
Στην 21η, φαινεται παλι το LM (παρμενο απο τον Collins ξανα), αλλα αυτη τη φορα εχει αφησει το κατω κομματι του (descent stage) στη Σεληνη και εχει "ανεβει" με τον δευτερο πυραυλο του ascent stage. Ετοιμαζονται να το συνδεσουν με το CM και να επιστρεψουν στη Γη.
Αν θελετε να "παιξετε" με τις αποστολες Apollo (και με πολλα αλλα πραγματικα και φανταστικα διαστημοπλοια), κατεβαστε τον προσομοιωτη Orbiter και το AMSO add-on.
https://www.google.co.uk/search?q=Orbiter+AMSO
"Ο Aldrin εξέρχεται του "Αετού"
μοιάζει να είναι το lens flare των 50-300mm που κάνει render to Photoshop. Όσοι ασχολούνται με επεξεργασία εικόνας μέσω Photoshop παρακαλώ ας μου γράψουν την γνώμη τους.
http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/lens-flare/
Διαβαστε τι κουβεντιαζαν οι αστροναυτες, εχει λιγο γελιο
http://www.jsc.nasa.gov/history/mission_trans/AS11_CM.PDF
Αν κάποιος κάνει πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα διαβάσει ότι η NASA ρετουσάρει αρκετές φωτογραφίες για καλύτερο αποτέλεσμα. Αν κρίνω από τις σκιές στην συγκεκριμένη, πιστεύω ότι ο ήλιος είναι ψηλότερα και δεξιότερα και το lens flare μπήκε, για να ομορφύνει την εικόνα και όχι απλά να φαίνεται πίσω το απόλυτο κενό.
Ατάκα από Friends δια στόματος Φοίβης :P