Μόλις τηλεφώνησα στο Διογένης αναζητώντας την Ελευθερία Αρβανιτάκη για λίγες δηλώσεις της σχετικά με το χαμό που έγινε από το πρωί στα social media. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι η δημοφιλής ερμηνεύτρια ζήτησε 160.000 ευρώ από το ΥΠΠΟ για τη μαγνητοσκόπηση της συναυλίας της στο Carnegie Hall και έφαγε πόρτα, που λένε λαϊκιστί. Όχι από το Carnegie Hall, αλλά από το ΥΠΠΟ.

 

Η απάντηση της υπαλλήλου του Διογένης ήταν πως δεν θα γίνει απόψε παράσταση, πως η Ελευθερία Αρβανιτάκη βρίσκεται στο νοσοκομείο, πως ο γιατρός της τής απαγόρευσε να εργαστεί και, τέλος, πως οι παραστάσεις της με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα συνεχιστούν από τις 7 Φεβρουαρίου στον ίδιο πάντα χώρο! Σχετική μάλιστα ανακοίνωση περί ίωσης της και διακοπής του προγράμματος είχε γίνει εδώ και δυο μέρες.

 

Κατ' αρχάς, να ευχηθούμε καλή ανάρρωση στην Αρβανιτάκη και γρήγορα να επιστρέψει στη δουλειά της. Είναι πολύς ο κόσμος που τη λατρεύει κυριολεκτικά και ανασαίνει με το τραγούδι της.

 

Ας δούμε τώρα τι συνέβη απ' το πρωί με την περίπτωση της στο facebοok περισσότερο και όχι σε κάποιο έντυπο.

 

Η καλή συνάδελφος Ναταλί Χατζηαντωνίου έγραψε ένα status στο facebook της, σύμφωνα με το οποίο η ερμηνεύτρια ζήτησε ραντεβού από τον Υπουργό Πολιτισμού προκειμένου να επιχορηγηθεί με το ποσό των 160.000 ευρώ η κινηματογράφηση της επικείμενης συναυλίας της στο Carnegie Hall. Με τρόπο ευγενικό και καθόλου εμπαθή, η Χατζηαντωνίου διατύπωσε τη γνώμη της πως κάτι τέτοιο είναι επιεικώς απαράδεκτο εν μέσω κρίσης κλπ. κλπ.

 

Εν συνεχεία, η Χρυσούλα Παπαϊωάννου από το ΠΟΝΤΙΚΙ εξαπέλυσε κανονική επίθεση εναντίον της Αρβανιτάκη και το ίδιο έκαναν και άλλοι άνθρωποι από το μουσικο-δημοσιογραφικό σινάφι, φανερά ενοχλημένοι.

 

Τα είδε όλα αυτά προφανώς η Αρβανιτάκη και άστραψε και βρόντηξε! Χωρίς να υπάρχει επίσημη δήλωση από την πλευρά της, συνεργάτες της ανέλαβαν να καθαρίσουν για πάρτη της, λέγοντας πως ποτέ δεν πήγε να ζητήσει χρήματα, αλλά μόνο την αιγίδα του ΥΠΠΟ για μία ούτως ή άλλως σημαντική συναυλία της - κατά τη γνώμη μου όχι πιο σημαντική από την παρουσία της ερμηνεύτριας σε φεστιβάλ όπως το Womad πριν μερικά χρόνια.

 

Καταλαβαίνω πως η είδηση, έτσι όπως διαδόθηκε και με τις διαστάσεις που πήρε θα φρίκαρε την Αρβανιτάκη. Κρατάμε λοιπόν το ότι, πράγματι, ζήτησε απλά την αιγίδα του ΥΠΠΟ και όχι χρήματα για τη συναυλία της.

 

Και πάλι, όμως, εγείρονται κάποια ερωτήματα:

 

1ον: Τι τη χρειάζεται η Ελευθερία Αρβανιτάκη τη συναυλία υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ; Μόνη της μια χαρά θα την έκανε και σίγουρα θα μάγευε τα πλήθη! Σάμπως η Χάρις Αλεξίου όταν εμφανίστηκε στο Olympia του Παρισιού είχε ζητήσει ραντεβού με το ΥΠΠΟ; Μην πω και για τη Μαρία Φαραντούρη που είναι σύζυγος πρώην Υπουργού και που ακόμη γυρίζει τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου σε σύμπραξη με τον ζωντανό θρύλο Charles Lloyd, βασισμένη αποκλειστικά στην ''αυτοδυναμία'' της.

 

2ον: Προσωπικά έχω την αίσθηση και τη λέω με κάθε επιφύλαξη ότι η Αρβανιτάκη επιθυμεί την ηχογράφηση/ βιντεοσκόπηση της εν λόγω συναυλίας της ώστε να κυκλοφορήσει σε cd/ dvd από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία - δεν είναι πια και σενάριο επιστημονικής φαντασίας αυτό. Μπορεί να μη γνωρίζουμε αν ζήτησε ή δε ζήτησε λεφτά από το ελληνικό κράτος - επαναλαμβάνω, δεν έχουμε καμία επίσημη δήλωση της -, όμως κατανοούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα πολυενδιέφερε κανέναν Υπουργό, πόσω μάλλον αυτόν μέσα στο γενικό μπάχαλο.

 

3ον: Η γνωστή ελληνική ορχήστρα, η Καμεράτα, βραβεύθηκε πριν λίγο καιρό με το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο για την ερμηνεία της σε όπερα μπαρόκ με κλασικά όργανα. Μιλάμε για βραβείο - το Όσκαρ της δισκογραφίας, ένα πράγμα! Φυσικά, ουδείς βρέθηκε να γράψει μια αράδα, πέραν εξειδικευμένων εντύπων. Φαντάζεστε τι θ' ακουγόταν αν ζητούσε ο Αρχιμαέστρος της ραντεβού με το ΥΠΠΟ;

 

4ον: Δε νομίζω πως κανείς από τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με το θέμα είχε πρόθεση να ξεσκίσει τις σάρκες της Αρβανιτάκη. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι οι ίδιοι που την έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια και άρα δικαιούνται να γίνουν και λίγο δυσάρεστοι. Διότι, το θέμα από μόνο του, όπως και να το δεις, μυρίζει μπαρούτι.

 

5ον: Αναμένουμε μία δήλωση της κορυφαίας ερμηνεύτριας. Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουμε όλοι τι έχει πραγματικά συμβεί. Μέχρι τότε οι συνεργάτες της Αρβανιτάκη μπορούν να λένε ότι τα επιχειρήματα μας είναι του στυλ Μου τό'πε η κυρία δίπλα μου στο κομμωτήριο. Επίσης, μέχρι τότε μπορούμε κι εμείς να διατυπώνουμε ελεύθερα την άποψη μας.

 

* Εύχομαι να είναι sold out η συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη στο Carnegie Hall. Κατά μία τρομερή σύμπτωση, ο φίλος μου Sirius Van που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μού έστειλε τη φωτογραφία που τράβηξε χθες και που καταλληλότερη δε θα μπορούσα να βρω για το post!