Βρέθηκε ο πρώτος στιχουργός της Λένας Πλάτωνος! Λέγεται Heinz Hollaus, είναι Αυστριακός και οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Σάλτζμπουργκ το 1972. Έγιναν ζευγάρι για έξι μήνες και μαζί υπόγραψαν τα πρώτα αγγλόφωνα τραγούδια της συνθέτριας. Κομμάτια όπως I was a flower child, Gone are the days, Dear mr. Precept και The blind guy (waiting at the corner), μπορεί να έμειναν αδισκογράφητα για 40 ολόκληρα χρόνια, κάτι μου λέει όμως πως δεν αποκλείεται να ηχογραφηθούν σύντομα.

 

 

 

 

Από τον Heinz η Λένα έμαθε τους King Crimson, τους Jethro Tull και άλλα techno-rock συγκροτήματα της εποχής. Αγαπημένο τους τραγούδι ήταν το Mocking bird των Βρετανών Barclay James Harvest. Όλα τα κομμάτια σε μουσική της Λένας και στίχους του Heinz τραγουδήθηκαν από τη 13χρονη Σαβίνα Γιαννάτου, μόλις η δημιουργός επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Βιέννη. Ένα από αυτά μάλιστα, το Dear mr. Precept, ηχογραφήθηκε και στάλθηκε στον Heinz, ο οποίος είχε παραμείνει στη χώρα του, με σκοπό να δοθεί σε δισκογραφική εταιρεία του εξωτερικού.

 

 

 

 

Το ζευγάρι όμως είχε χωρίσει και ο Αυστριακός φίλος μας, απογοητευμένος, μάλλον τα παράτησε. Έκτοτε, η Λένα Πλάτωνος έγινε η πρωτοπόρος ιέρεια της εν Ελλάδι ηλεκτρονικής μουσικής και ο Heinz Hollaus ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας στον ασιατικό κόσμο.

 

 

 

 

Εδώ η Λένα, 21 ετών, μπροστά στο φιατάκι, με το οποίο είχε γυρίσει ως...flower child ολόκληρη την αυστριακή επικράτεια, σταθμεύοντας σε στέκια σαν το Havelka Cafe (το προτιμούσαν μόνο οι χίπις και οι καλλιτέχνες της εποχής) ή τα clubs Camera Obscura και Woom-Woom! Το Havelka Cafe το βρίσκει κανείς μέχρι σήμερα και πρόσφατα έκλεισε τα 96 χρόνια ύπαρξης του! Τώρα, πως φτάσαμε στον Heinz Hollaus;

 

 

 

 

Παρασκευή και 13 του 2010, μου είπε ξαφνικά η Λένα: Δεν βάζεις στο google το όνομα Heinz Hollaus να δούμε που θα μας βγάλει; Το έκανα και σε λιγότερο από πέντε λεπτά είχα πέσει πάνω στο όνομα, το email και τα τηλέφωνα του πρώτου στιχουργού της! Απίστευτο! Όπως και μάλλον δεν ήταν τυχαίο που μέσα στο ένθετο της δισκογραφικής έκδοσης της συναυλίας από το Παλλάς, μνημονεύτηκε το όνομα του Heinz και η χαμένη συνεργασία τους με τη συνθέτρια. Οι δυο τους μίλησαν στο τηλέφωνο κι εξακολουθούν να μιλάνε, αλλά παρ' ότι ασπάζομαι το τα εν οίκω μη εν δήμω, μπορώ να πω ότι ψήνεται νέος δίσκος με καινούργια τραγούδια σε μουσική Λένας Πλάτωνος και στίχους Heinz Hollaus! Εν κατακλείδι, το underground Άρλεκιν συνεχίζεται...