Το μουσείο, χτίστηκε με κόστος μεγαλύτερο των 500 εκατομμυρίων ευρώ και θα ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2015. Θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από 13 από τις πιο γνωστές συλλογές της Γαλλίας από την εποχή του Χαλκού μέχρι την ποπ-αρτ.

 

Αριστουργήματα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και του Βαν Γκογκ θα είναι ανάμεσα στα 300 έργα που θα παρουσιαστούν στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Εμιράτα. Στη δήλωση τους σημειώνουν την πρόθεση να γίνουν ηγέτες στην υψηλή τέχνη. Το μουσείο, χτίστηκε με κόστος μεγαλύτερο των  500 εκατομμυρίων ευρώ   και θα ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2015. Θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από 13 από τις πιο γνωστές συλλογές της Γαλλίας από την εποχή του Χαλκού μέχρι την ποπ-αρτ.

 

"Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που πολλά από αυτά τα έργα θα ταξιδέψουν στο Abu Dhabi ή ακόμα και τη Μέση Ανατολή, και είναι μια σπάνια ευκαιρία για να δούμε σημαντικά έργα  τέχνης από τα γαλλικά μουσεία," δήλωσε ο σουλτάνος  Tahnoon al-Nahyan, πρόεδρος του μουσείου. Ανάμεσα στα έργα συμπεριλαμβάνονται  το  Portrait of an Unknown Woman του Ντα Βίντσι, το Saint Lazare Station του Μονέ και το Big Electric Chair του Άντι Γουόρχολ, αρχαία αγάλματα, βάζα και μάσκες από την Ασία και την Αφρική. Και ακόμα το The Woman with a Mirror του Τισιανό , ο Napoleon Crossing the Alps του Ζαν Λουί Νταβίντ και το The Fife Player του Μανέ.

 

Ο δανεισμός που θα γίνει από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας –ανάμεσά τους το Λούβρο και το Μουσείο Ορσέ, είναι μέρος μιας 30ετούς συμφωνίας του Γαλλικού κράτους με τα Εμιράτα, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η Γαλλίδα υπουργός πολιτισμού Fleur Pellerin, δήλωσε ότι ο δανεισμός των έργων είναι τόσο μια αναγνώριση του πλούτου των εθνικών συλλογών της Γαλλίας όσο και αναγνώριση της τεχνογνωσίας των μουσείων.

 

 

 

 

Το Λούβρο του Αμπου-Ντάμπι είναι 64.000 τετραγωνικά μέτρα και χτίστηκε στο νησί Saadiyat. 6.000 τετραγωνικά μέτρα προορίζονται για τη μόνιμη συλλογή και 2.000 τετραγωνικά μέτρα για τις περιοδικές εκθέσεις και εγκαταστάσεις. Το 2007 το Αμπού Ντάμπι κατέβαλε στο γαλλικό κράτος 520 εκατομμύρια δολάρια μόνο για να χρησιμοποιήσει το όνομα του πιο διάσημου μουσείου τέχνης του Παρισιού.

Κάθε δάνειο κομμάτι θα παραμένει στο Αμπού Ντάμπι ένα έως δυο χρόνια, ενώ ο δανεισμός των έργων μέσα στη δεκαετία θα μειώνεται έως ότου το μουσείο να αποκτήσει τη δική του συλλογή. Μια γαλλική πηγή δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία λογοκρισία από το Αμπού Ντάμπι για έργα με γυμνά ή με θρησκευτικές απεικονίσεις.

 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Λούβρο του  Αμπού Ντάμπι, είναι το μεγαλύτερο παγκόσμια πολιτιστικό έργο που έχει δημιουργηθεί  από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που άνοιξε το 1870. Το μουσείο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ.