Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τον χαρισματικό ιταλό κωμικό Νίνο Μανφρέντι μέσα από ένα απολαυστικό αφιέρωμα με τίτλο "Un Amico Italiano".

To αφιέρωμα, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου ηθοποιού, ξεκινάει απόψε και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου.

 

Θα προβληθούν τέσσερις συνολικά από τις δημοφιλέστερες ταινίες στις οποίες συμμετείχε ο Μανφρέντι, και πιο συγκεκριμένα οι: Οι μικροαπατεώνες του Νάνι Λόι (1959), Καβάλα στην τίγρη του Λουίτζι Κομεντσίνι (1961), Επιχείρηση Σαν Τζενάρο του Ντίνο Ρίζι (1966), και Ταμένος με το ζόρι σε σκηνοθεσία του ίδιου του Νίνο Μανφρέντι (1971).

 

 

Καβάλα στην τίγρη
Καβάλα στην τίγρη

 

Η υπεύθυνη της Ταινιοθήκης κ. Αργυρώ Μεσημέρη μας μιλά για τον δημοφιλή καρατερίστα ηθοποιό, αλλά και για το μεγάλο κεφάλαιο του ιταλικού κινηματογράφου, την Commedia all' Italiana.

 

Commedia all' Italiana αποτελεί ένα σημαντικότατο σημείο-σταθμό του ιταλικού κινηματογράφου που γεννήθηκε μετά τη διάλυση του νεορεαλισμού, γύρω στο 1960, και διατηρήθηκε ως τα τέλη της δεκαετίας του '70.
Μεγάλοι σκηνοθέτες όπως οι Monicelli, Comencini, Risi, Loy, Scola, και Brusati καθιέρωσαν το καθαρά ιταλικό κινηματογραφικό είδος το οποίο χαρακτηριζόταν από την ειρωνική διάθεση και το πνεύμα έντονης κριτικής πάνω στην μεταπολεμική ιταλική κοινωνία."


"Η συνύπαρξη κωμικού και τραγικού που κυριαρχεί στις ταινίες του είδους αποτυπώνεται και στα πρόσωπα των ηθοποιών οι οποίοι ταυτίστηκαν με την ιταλική κωμωδία. Ηθοποιοί όπως ο Alberto Sordi, ο Vittorio Gassman, ο Nino Manfredi, ο Ugo Tognazzi, ο Toto, κ.α."

 

Οι μικροαπατεώνες
Οι μικροαπατεώνες

 

"Ο Νίνο Μανφρέντι ενσάρκωνε συνήθως λαϊκούς χαρακτήρες που είναι θύματα της μοίρας, περιπλανώμενους σε αναζήτηση της ταυτότητάς τους ή ενός καλύτερου αύριο, ή ονειροπόλους που τα όνειρά τους προσκρούουν στη σκληρή πραγματικότητα.
Γιος χωρικών, ο ίδιος, σπούδασε νομικά ενώ συγχρόνως φοίτησε και σε Δραματική Σχολή. Δούλεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο θέατρο το ραδιόφωνο και την τηλεόραση πριν καταφέρει να καθιερωθεί και στον κινηματογράφο."


"Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Commedia all' Italiana:

με τον Comencini (Καβάλα στην τίγρη), τον Dino Risi (Il gaucho, Επιχείρηση Σαν Τζενάρο, Εφτά φορές τρελός), τον Nanni Loy (Οι μικροαπατεώνες, Μια γυναίκα για έναν άντρα, Καφέ εξπρές), τον Ettore Scola (Ήμασταν τόσο αγαπημένοι, Βίαιοι, βρόμικοι και κακοί) και τον Franco Brusati (Ψωμί και σοκολάτα)."

 

Επιχείρηση Σαν Τζενάρο
Επιχείρηση Σαν Τζενάρο

 

Ταμένος με το ζόρι
Ταμένος με το ζόρι


"Επιπλέον, πέρασε τέσσερις πέντε φορές και πίσω από την κάμερα δείχνοντας ότι έχει το χάρισμα του δημιουργού, τουλάχιστον στην ταινία Ταμένος με το ζόρι που βραβεύτηκε το 1971 και στο Φεστιβάλ των Καννών."

 

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

• Η ταινία Οι μικροαπατεώνες του Νάνι Λόι είναι η εξαιρετική συνέχεια, μόλις ένα χρόνο μετά, της ταινίας-θρύλου του Μάριο Μονιτσέλι Ο κλέψας του κλέψαντος. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν, εκτός από τον Μανφρέντι, ο Βιτόριο Γκάσμαν, ο Ρενάτο Σαλβατόρε, καθώς και η Κλαούντια Καρντινάλε σε ηλικία μόλις 20 ετών.

 

 • Η ταινία Ταμένος με το ζόρι, σε σενάριο, σκηνοθεσία και με την ερμηνεία του Νίνο Μανφρέντι, βραβεύτηκε ως η καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κανών.

 

• Την ταινία Επιχείρηση Σαν Τζενάρο υπογράφει ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ντίνο Ρίζι, ενώ ο οργιαστικός Νίνο Μανφρέντι ερμηνεύει εδώ έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του.

 

-Α.Γ

 

_________________________________________________

Νίνο Μανφρέντι – Un Amico Italiano

 

Πρόγραμμα προβολών
Πέμπτη 16/10
18.30 Επιχείρηση Σαν Τζενάρο
21.00 Ταμένος με το ζόρι
Παρασκευή 17/10
18.30 Οι μικροαπατεώνες
21.00 Καβάλα στην τίγρη
Σάββατο 18/10
18.30 Ταμένος με το ζόρι
21.00 Οι μικροαπατεώνες
Κυριακή 19/10
18.30 Καβάλα στην τίγρη
21.0 Επιχείρηση Σαν Τζενάρο

 

Το αφιέρωμα θα λάβει χώρα στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α', Λιμάνι)